Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Focus: ΒΡΕΘΗΚΑΝ 1.500 ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.


Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην νότια Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus. Η αξία τους υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.


 Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στην νότια Γερμανία, που είναι αρμόδια για την υπόθεση αυτή, την οποία επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή που αποκαλύπτει το Focus.
Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα, η αξία των έργων αυτών μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Τα έργα αυτά βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου.
Η γερμανική αστυνομία βρήκε τους πίνακες αυτούς το 2011, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου από το περιοδικό Focus. 

 Πώς βρέθηκαν όμως τα 1.500 έργα τέχνης που φέρουν υπογραφές όπως των Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, Μαρκ Σαγκάλ, Μαξ Μπέκμαν, Πολ Κλέε, Οσκαρ Κοκόσκα και Μαξ Λίμπερμαν;


Ολα αρχίζουν με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Οι Ναζί αρχίζουν να λεηλατούν τα σπίτια των Εβραίων. Εισβάλλουν, κατεβάζουν από τους τοίχους όποιο πολύτιμο έργο τέχνης βρουν και το μεταφέρουν στον ηγέτη τους. Λίγο αργότερα όμως είναι που αρχίζει μια νέα μόδα. Γερμανοί με διασυνδέσεις σε χώρες όπου θα μπορούσε να φυγαδευτούν Εβραίοι όπως η Βρετανία, αρχίζουν να πλησιάζουν τους σημαδεμένους με το κίτρινο αστέρι εμπόρους τέχνης, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει πολλά και σπουδαία έργα. 


Τα αγοράζουν έναντι πινακίου φακής - καμιά φορά τα αποσπούσαν χωρίς χρήματα - με αντάλλαγμα την ασφαλή διαφυγή των εβραϊκών οικογενειών σε ασφαλείς περιοχές. 


Ανάμεσα σε αυτούς τους εμπόρους τέχνης, βρίσκεται και ο Χίλντεμπραντ Γκέρλιτ. Από τους πιο αξιοσέβαστους ιστορικούς τέχνης μέχρι την άνοδο του ναζισμού και λατρεύει τη μοντέρνα τέχνη. Η εμμονή του σε ό,τι πιο φρέσκο έχει να δείξει η εικαστική σκηνή της εποχής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γιαγιά του ήταν Εβραία, αποτελούσαν αρκετούς λόγους για να χάσει διευθυντικές θέσεις που κατείχε σε μουσεία. 


Ωστόσο έχει και ένα πλεονέκτημα που τον καθιστά απαραίτητο στους Ναζί. Διατηρεί επαφές με συλλέκτες εντός και εκτός Γερμανίας, που κανένας άλλος δεν διέθετε. Γι' αυτό ο Γκέμπελς προσωπικά του αναθέτει να συγκεντρώσει όσα έργα το καθεστώς θεωρούσε «εκφυλισμένα», δηλαδή όσα ήταν μοντέρνα. Εκείνος ανταποκρίνεται με ζήλο, καθώς του υπόσχονται τη θέση του διευθυντή στο μελλοντικό υπερ-μουσείο που σχεδίαζε να ανοίξει ο Χίτλερ στην Αυστρία.
Ο Γκέρλιτ αποκτά εκατοντάδες έργα σε εξευτελιστικές τιμές και όταν οι Ναζί διοργανώνουν την περιβόητη έκθεση «Εκφυλισμένης τέχνης» στο Μόναχο το 1937 για να αποκαθηλώσουν τη σύγχρονή τους εικαστική δημιουργία (ο Χίτλερ πίστευε ότι όποιος ζωγραφίζει έναν ουρανό πράσινο και ένα λιβάδι μπλε πρέπει να στειρώνεται) καταφέρνει να πάρει επιπλέον περί τα 300 έργα. 



Ο πόλεμος τελειώνει. Ο Γκέρλιτ υποστηρίζει ότι ολόκληρη η συλλογή του καταστράφηκε με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης τον Φεβρουάριο του 1945. Οι εβραϊκές ρίζες του και η απόρριψή του από τους Ναζί στην αρχή, τον κάνουν να φαίνεται στα μάτια των συμμάχων θύμα. Ουδείς τον κατηγόρησε για το ξεπούλημα των εβραϊκών συλλογών, έτσι και εκείνος συνεχίζει να εμπορεύεται έργα τέχνης έως το 1956 οπότε σκοτώνεται σε τροχαίο.


Σεπτέμβριος 2010, γερμανοελβετικά σύνορα. Οι Αρχές πλησιάζουν για τελωνειακό έλεγχο έναν άνδρα που επιβαίνει στο τρένο. Διαπιστώνουν ότι πάνω του έχει ένα φάκελο με 9.000 ευρώ. Ενα πακέτο με άδειους φακέλους. Και απολύτως τίποτα άλλο: δεν έχει αριθμό φορολογικού μητρώου και κοινωνικής ασφάλισης, δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, δεν παίρνει σύνταξη. Δηλώνει πως δεν εργάζεται και δεν υπάρχει καμία ένδειξη εισοδήματος. «Ηταν σαν να μην υπήρχε», λέει ένας από τους αξιωματικούς που έκαναν τον έλεγχο. Το όνομά του; Κορνήλιος Γκέρλιτ. Ο μοναδικός γιος του Χίλντεμπραντ Γκέρλιτ που επέζησε.


Επόμενη κίνηση είναι η έρευνα στο διαμέρισμά του, την άνοιξη του 2011. Νοικιασμένο προς 700 ευρώ τον μήνα έμοιαζε με σκουπιδότοπο. «Πηγαίνοντας στο διαμέρισμα περιμέναμε να βρούμε μερικές χιλιάδες αδήλωτα ευρώ. Οταν όμως μπήκαμε μείναμε άναυδοι. Από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι και από το υπνοδωμάτιο μέχρι το μπάνιο υπήρχαν στοίβες από κονσέρβες με ληγμένο φαγητό, ορισμένες μάλιστα από τη δεκαετία του '80», λέει ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην έρευνα. «Πίσω από όλα αυτά όμως κρύβονταν οι πίνακες, που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα», συνεχίζει.
Το εξώφυλλο του περιοδικού FOCUS που αποκάλυψε τα αριστουργήματα.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ TOY ΕΛΛΗΝΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΣΙΡΙΔΗ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ROTHMAN-RANAWAT

Με το βραβείο Rothman-Ranawat τιμάται ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριος Τσιρίδης. Το βραβείο Rothman-Ranawat  απονέμεται ετησίως σε 4 διακεκριμένους χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ και κατ’ εξαίρεση σε χειρουργούς από τον υπόλοιπο κόσμο κατόπιν αυστηρής επιλογής! 


Μια εξαιρετικής σημασίας επιστημονική διάκριση που αφορά νέους ορθοπεδικούς που προβλέπεται ότι θα ηγηθούν της ορθοπεδικής χειρουργικής τα επόμενα 20 χρόνια κατέκτησε φέτος ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δ/ντής του Διεθνούς Κέντρου Αρθροπλαστικών Ισχίου & Γόνατος ICAROS κ. Ελευθέριος Τσιρίδης.
Το βραβείο Rothman-Ranawat που απονέμεται ετησίως σε 4 διακεκριμένους χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ και κατ’ εξαίρεση σε χειρουργούς από τον υπόλοιπο κόσμο κατόπιν αυστηρής επιλογής έχει ως σκοπό να γνωρίσει τους νέους ορθοπεδικούς με τους πιο διακεκριμένους σήμερα χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασιών και επικοινωνίας των χειρουργών αυτών με τα μεγαλύτερα κέντρα αρθροπλαστικής στον κόσμο.
Η βράβευση θα γίνει στα πλαίσια του ετήσιου Παναμερικανικού Ορθοπεδικού Συνεδρίου, που το 2014 θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, την οποία θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα καλύτερα κέντρα αρθροπλαστικών της Βόρειας Αμερικής που θα διαρκέσουν συνολικά 4 εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επεμβάσεις με τους διακεκριμένους γιατρούς στα νοσοκομεία τους και ανταλλαγή εμπειριών που θα βελτιώσουν τις αμφοτερόπλευρες εμπειρίες.
"Πέραν του προσωπικού αντικρίσματος, η ελληνική διάκριση θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κέντρου αναφοράς αρθροπλαστικών στην Ελλάδα, οργανωμένο στα πρότυπα λειτουργίας της Βόρειας Αμερικής, το οποίο θα απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση, τοποθετώντας τη χώρα μας σε ένα ισότιμο σημείο με τις ΗΠΑ. Συγχρόνως, θα δοθεί η δυνατότητα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο αλλά και στους νεότερους ορθοπεδικούς μας να αναπτύξουν την έρευνα την καινοτομία και την κλινική πράξη ταυτόχρονα, μέσω του Κέντρου Αρθροπλαστικών, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα κέντρα της Βόρειας Αμερικής.
Ο κύριος όμως, πρακτικός αντίκτυπος της διάκρισης είναι ότι θα δώσει σύντομα τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν παροχές υγείας υψηλού επιπέδου στα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία." δήλωσε ο κ. Τσιρίδης για τη βράβευση.

Ο κ. Τσιρίδης μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχία του, τους στόχους αλλά και για την επίσημη πρόσκλησή του από το Χάρβαρντ. 

Ποια η σημασία του βραβείου για τη χώρα μας και ποια για το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Η σημασία του βραβείου είναι μεγάλη διότι δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα, μέσω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, να αξιοποιηθεί το δίκτυο των ανθρώπων αυτών από την ακαδημαϊκή ορθοπεδική κοινότητα προς όφελος όλων των νεώτερων συναδέλφων που διεκδικούν να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό, αλλά και να επικοινωνούν με τις ΗΠΑ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ωφελείται διότι ανοίγονται δρόμοι για συνεργασίες στην έρευνα, στην καινοτομία και στην κλινική πράξης μεταξύ της Ελλάδος και των μεγαλύτερων κέντρων αρθροπλαστικών των ΗΠΑ. 

Πρακτικά, υπάρχει αντίκτυπος στην υγεία του έλληνα πολίτη;

Η επικοινωνία με τα μεγαλύτερα κέντρα των ΗΠΑ δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα να μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την τρέχουσα ιατρική αιχμής, η οποία συμβαίνει αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, αλλά μας δίνει ένα βήμα ισότιμου διαλόγου και ανταλλαγής κλινικών πληροφορικών και εμπειριών και έτσι μας τοποθετεί ισάξια στην κλινική πράξη με αυτά τα κέντρα. Έτσι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στη χώρα του.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτό το βραβείο;

Αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση μιας μακρόχρονης διαδρομής στη χειρουργική. Αναγνωρίζεται η χειρουργική εμπειρία μου εντός και εκτός Ελλάδος και δίνεται η ευκαιρία συστηματικής γνωριμίας και επικοινωνίας με τους σημαντικότερους συναδέλφους χειρουργούς των ΗΠΑ. Πέρα από την προσωπική ικανοποίηση που προσφέρει, μου επιτρέπει να φιλοδοξώ ότι στην Ελλάδα παρέχουμε σήμερα υγειονομικές και πιο συγκεκριμένα χειρουργικές θεραπείες στον τομέα τον αρθροπλαστικών ισοδύναμες των μεγάλων κέντρων των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Να αναπτύξουμε ένα κέντρο αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, το οποίο να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αντίστοιχες των αμερικανικών κέντρων και συνεπακόλουθα να συμμετέχει το κέντρο αυτό στην έρευνα και προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κλινική πράξη. Το κέντρο είναι ήδη στην γένεσή του στα πλαίσια της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζουμε ότι μιλάτε στο Χάρβαρντ την ερχόμενη εβδομάδα για τις κλινικές και ερευνητικές εμπειρίες στο χώρο της αρθροπλαστικής. Πείτε μας κάτι γι’ αυτό.

Στο τέλος Οκτωβρίου μιλώ στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για τις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος και ιδιαίτερα για μια σοβαρή επιπλοκή αυτών τα περιπροθετικά κατάγματα. που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην καταστροφή της ίδιας της πρόθεσης αλλά και στην καταστροφή του οστού γύρω από αυτή. Μετά από εμπειρία 10 ετών και θεραπεία 300 περίπου τέτοιων περιστατικών αλλά και έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα έχουμε καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά αυτόν τον Οκτώβριο. Η βρετανική ορθοπεδική εταιρία χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη έρευνά μας τα τελευταία 5 χρόνια, μέσω της τιμητικής διάκρισης Latta Fellowship.

 ΠΗΓΗ: iatronet.gr  και protothema.gr

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Δράσεις μέτρησης οστεοπόρωσης και υπολογισμού καταγματικού κινδύνου του πληθυσμού, στο πλαίσιο πρόληψης και αγωγής υγείας, διοργανώνει από σήμερα Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή  8 Νοεμβρίου 2013, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία  με την αντιδημαρχία  Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Τμήμα Τρίτης Ηλικίας με την υποστήριξη της 6ης ΥΠΕ.
Η δράση θα διεξαχθεί στα τρία Δημοτικά Ιατρεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο για θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Τοπικής Οικονομίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Παραλίας, Βραχναιϊκων και Μεσσάτιδας κ. Σιγαλό, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βραχναιϊκων και Μεσσάτιδας.
Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνους οστεοπόρωσης και πρόληψης αυτών.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των μετρήσεων έχει ως εξής:
  • Δευτέρα 4/11/ στο ΚΑΠΗ Ζαρουχλεΐκων
  •  Τρίτη 5/11 στο Δ.Δ. Βραχναιϊκων (Παλαιό Δημαρχείο Βραχναιϊκων)
  •  Τετάρτη 6/11 στο ΚΑΠΗ Προσφυγικών
  •  Πέμπτη 7/11 στο Δ.Δ. Μεσσάτιδας (Κ.Ε.Π.)
  •  Παρασκευή 8/11 στο ΚΑΠΗ Αγυιάς
Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Πηγή: localit.gr