Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Σαρώνουν οι φοιτητές των τριών νομικών σχολών της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς. Τα νέα τρόπαια στις προθήκες της μεγάλης συλλογής τους ήλθαν από την Ιταλία και την Κίνα.
Ειδικότερα, στο Πεκίνο, η ομάδα της ΝομικήςΑθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου γραπτού υπομνήματος εναγομένου παγκοσμίως και την τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τη συνηγορία εναγομένου, μεταξύ είκοσι δύο πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. 
Την ίδια στιγμή και για έκτη συνεχή χρονιά η Νομική Αθηνών επέστρεψε με βραβεία από τον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, που οργανώθηκε στην Καμπανία της Ιταλίας με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων Καίμπριτζ, Οξφόρδης, Νεάπολης, Λιέγης, Tübingen, Trier, και Βιέννης. Το θέμα του πρακτικού εκτυλισσόταν στην Καμπανία, πριν και μετά την ανάκτηση της Ιταλίας από τον Ιουστινιανό, εγείροντας ζητήματα εφαρμοστέου δικαίου μεταξύ περισσότερων κωδικοποιητικών έργων της περιόδου. Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στα αγγλικά, αγορεύοντας ως δικηγόροι των εναγόντων και εναγομένων σε μία αγωγή κληρονομικού δικαίου και μία διεκδικητική αγωγή ακινήτου.
Η ομάδα του Πανεπιστήμιο Αθηνών έφθασε στον μικρό τελικό όπου επικράτησε της Οξφόρδης, ενώ την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα κατέλαβαν η διοργανώτρια Νομική Σχολή της Νεάπολης και το Καίμπριτζ. Τη Νομική Αθηνών εκπροσώπησαν οι φοιτητές Παναγιώτα Κονδύλη στην οποία απονεμήθηκε, από κοινού με φοιτητή του Καίμπριτζ, το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, Ειρήνη Λέντη, Μαριάννα Μανέτα, Μιχάλης Χαϊντούτης. Την ακαδημαϊκή εποπτεία της ομάδας είχε η επίκουρη καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλόυ και συνέδραμαν η φοιτήτρια Αριάννα Φλώρου και η Αρτεμισία Παπαδάκη, παλαιότερη νικήτρια του διαγωνισμού.
http://www.kathimerini.gr/812206/gallery/epikairothta/ellada/sarwnoyn-oi-foithtes-ths-nomikhs-stoys-die8neis-diagwnismoys

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Για μία ακόμη φορά, η Σαντορίνη συμπεριλαμβάνεται σε λίστα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη.
Αυτή τη φορά, η Σαντορίνη κατέλαβε την 4η θέση στο top-10 με τα καλύτερα νησιά του Traveller's Choice για το 2015.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το το Προβιντενσιάλες, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Τερκς και Κέικος, που διαθέτει πολλά χιλιόμετρα κοραλλιογενών υφάλων με εύκολη πρόσβαση από την ακτή, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εντυπωσιακές εμπειρίες καταδύσεων και σνόρκελινγκ.
Το νησί κέρδισε μάλιστα μια θέση από το περσινό νούμερο 2, εκτοπίζοντας το Ambergris Caye στο Μπελίζ, από την κορυφή.
Αναλυτικά, η λίστα με τα 10 καλύτερα νησιά του κόσμου για το 2015:
1. Προβιντενσιάλες, Τερκς και Κάικος
2. Μάουι, Χαβάη
3. Ροατάν, Ονδούρα
4. Σαντορίνη, Ελλάδα
5. Ko Tao, Ταϊλάνδη
6. Μαδέρα, Πορτογαλία
7. Μπαλί, Ινδονησία
8. Μαυρίκιος, Αφρική
9. Μπόρα Μπόρα, Γαλλική Πολυνησία
10. Fernando de Noronha, Βραζιλία
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113507500

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη αποκάλυψαν ένα νέο κυτταρικό μηχανισμό, ο οποίος συντονίζει τη διαδικασία δημιουργίας και καταστροφής των μιτοχονδρίων, ρυθμίζοντας έτσι τη γήρανση
Οι ερευνητές Κωνσταντίνος Παληκαράς και Ειρήνη Λιονάκη, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και διευθυντή του ΙΜΒΒ Νεκτάριο Ταβερναράκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature», ρίχνουν για πρώτη φορά φως σε ένα σημαντικό βιολογικό μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης.

Πρόκειται για ένα άγνωστο έως τώρα κομβικό 'μονοπάτι' μοριακής σηματοδότησης, που συντονίζει τη δημιουργία και, ταυτόχρονα, την καταστροφή των μιτοχονδρίων στα κύτταρα κατά τη γήρανση, καθορίζοντας έτσι τη διάρκεια της ζωής.
Τα μιτοχόνδρια είναι τα οργανίδια, που αποτελούν τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του κυττάρου και είναι απαραίτητα για πολλές και ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες. Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια και οι δυσλειτουργίες σε αυτά είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως καρδιομυοπάθειες, νευρομυϊκές ανωμαλίες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλες.
'Αγνωστο παρέμενε μέχρι σήμερα με ποιό ακριβώς τρόπο τα κύτταρα συντονίζουν δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες, τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων και την ανακύκλωση των άχρηστων πλέον οργανιδίων, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής κυτταρικής λειτουργίας και την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης επιβίωσης του οργανισμού.
Οι έλληνες επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο πειραματισμού το νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans, έδειξαν ότι μια πρωτεΐνη (η DCT-1/NIX) στην επιφάνεια των μιτοχονδρίων είναι αυτή που αποτελεί τον κεντρικό 'διακόπτη' του μηχανισμού. Η εν λόγω πρωτεΐνη είναι συστατικό των μιτοχονδρίων και στον άνθρωπο. Η λειτουργία της πρωτεϊνης αυτής διατηρεί την εύρυθμη μιτοχονδριακή λειτουργία, απομακρύνοντας τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια και δημιουργώντας νέα και υγιή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του ΙΜΒΒ, αυτός ο εξελιγμένος μοριακός μηχανισμός επιτρέπει στα κύτταρα να αυξομειώνουν τον αριθμό των μιτοχονδρίων ανάλογα με τις ενεργειακές τους ανάγκες και την έκθεση σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες στρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο, ενώ αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση νοσημάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη συσσώρευση μιτοχονδρίων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=31205&subid=2&pubid=113507556