Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ

ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ

«Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής», είναι η νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου του Λούβρου που ανοίγει αύριο τις πύλες της για το κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2015.


Σε μπλε φόντο, η μεγάλων διαστάσεων αφίσα στην πρόσοψη του μουσείου, με το απείρου κάλλους μυκηναϊκό ρυτό, κωνικό αγγείο για χοές, προσκαλεί τους Παριζιάνους για μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
«Θελήσαμε να προσελκύσουμε το κοινό μας να ανακαλύψει μια άγνωστη για τους πολλούς αρχαιολογική περιπέτεια, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα», εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Γαλλίδα έφορος του Λούβρου, ειδικευμένη στα ελληνικά κεραμικά και υπεύθυνη για την έκθεση, Αν Κουλιέ.

«Θελήσαμε να δώσουμε στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη Ρόδο, σταυροδρόμι των πολιτισμών και γη των συναλλαγών, όπου απ' όλες τις γωνιές του κόσμου, έφθαναν τα πάντα στο νησί αυτό. Να δείξουμε, επίσης, τους επηρεασμούς που δέχθηκε ο ροδιακός πολιτισμός», πρόσθεσε η κ. Κουλιέ.

«Η ιδιαίτερη σημασία που έχει δοθεί στην έκθεση, οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά οργανώνεται παγκοσμίως μια έκθεση αποκλειστικά για τη Ρόδο, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάσθηκαν τέσσερα ευρωπαϊκά μουσεία», εξηγεί από πλευράς της, η Ελληνίδα επίτιμος διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Μουσείου της Ρόδου Μελίνα Φιλήμονος.
Πρόκειται για το Βρετανικό Μουσείο με 80 αρχαιολογικά ευρήματα, το μουσείο της Κοπεγχάγης με 30 ευρήματα, το Λούβρο με 120, και το μουσείο της Ρόδου με 150.
Ο χρονολογικός ορίζοντας της έκθεσης καλύπτει μια χιλιετία, από τον 15ο έως τον 5ο αιώνα πχ.
«Πρόκειται, δηλαδή» εξηγεί η κ. Φιλήμονος, «για τη μυκηναϊκή περίοδο, την ύστερη εποχή του χαλκού, τη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο. Στις τελευταίες αυτές περιόδους, η Ρόδος ήταν χωρισμένη σε τρεις πόλεις- κράτη: Τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρο. Με την έκθεση δίνεται η ιστορία των ευρημάτων των ανασκαφών πριν από την ίδρυση της σημερινής πόλης της Ρόδου».
Η έκθεση ευρίσκεται στην πτέρυγα «Ρισελιέ» του Λούβρου, στη δε παρουσίαση των ευρημάτων η έφορος Αν Κουλιέ, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που μαρτυρούν τους επηρεασμούς της Ανατολής και δείχνουν τη Ρόδο ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ελλάδα και Ανατολή. «Η άποψη αυτή είναι πολύ σημαντική για μας», εξήγησε η κ. Κουλιέ.
«Γι' αυτό και σκηνογραφικά αποφάσισα να τοποθετήσω στο κέντρο της αίθουσας μια μεγάλη βιτρίνα- εκθετήριο, ορατή από την είσοδο. Τα ευρήματα που εκτίθενται στη βιτρίνα αυτή, προέρχονται από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, από την αρμενική πόλη Ουραρτού, από το βασίλειο των Αχαιμενιδών στην Περσία σημερινό Ιράν, από την Ερυθρά θάλασσα».
Ανάμεσά τους και κοσμήματα εξαιρετικής ομορφιάς από κράμα χρυσού και αργύρου.
Παράλληλα, ένα σύστημα βίντεο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν τα μέταλλα αυτά οι τεχνίτες της εποχής.
Για τους αρχαιολόγους, η έκθεση του Λούβρου θεωρείται ότι πρόσφερε «ένα μεγάλο επιστημονικό κέρδος, γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε Βρετανούς, Γάλλους και Δανούς να μελετήσουν τα αρχεία της Ρόδου», σημειώνει η κ. Φιλήμονος.
Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί προκήρυξαν μια υποτροφία για τη μελέτη των αρχείων και των ημερολογίων του 19ου αιώνα.
Για τη Ρόδο, το μεγάλο κέρδος είναι ότι θα εκδοθεί ο επιστημονικός κατάλογος με όλα τα ευρήματα που εκτίθενται, πράγμα σημαντικό, γιατί πολλά από αυτά ήταν έως τώρα αδημοσίευτα.
Χορηγοί που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης στο Λούβρο είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η γαλλική εταιρία Louis Vuitton και η γαλλική φαρμακευτική IPSEN.
http://www.imerisia.gr/

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ GOOGLE


H Μαρία Δημακοπούλου μπορεί να μοιάζει με το μέσο όρο νέων Ελλήνων κοριτσιών, αλλά στην πραγματικότητα, είναι μια ιδιοφυΐα της πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) η Μαρία κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα υπολογιστών που είχαν προβληματίσει τους μηχανικούς υπολογιστών για χρόνια.
Το 2012, κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους η Μαρία Δημακοπούλου, η νεαρή φοιτήτρια της πληροφορικής, εντάχθηκε σε μια διεθνή ομάδα ερευνητών για να συνεργαστεί με την Google, στο Παρίσι.Η επίλυση ενός προβλήματος που είχε ταλανίσει τους μηχανικούς της Google και Intel για πολλά χρόνια, κατάφερε με την ιδιοφυΐα της να τη ξεχωρίσει, και της έδωσε ένα βραβείο και από τις δύο εταιρείες.
Η νεαρής φοιτήτρια έχει δηλώσει ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται σε σπουδές της στο ΕΜΠ. “Είχα πολύ δυνατούς καθηγητές, και όνειρο να διαπρέψω στον διεθνή τομέα.
Η ποιότητα των μαθημάτων και η προσφερόμενη εκπαίδευση ήταν για μένα υψίστης σημασίας σε ό, τι έχω επιτύχει, “είπε.
Η Μαρία έλαβε την  “Anita Borg Memorial” Υποτροφία της Google που προωθεί την αριστεία στην επιστήμη και την τεχνολογία των υπολογιστών.

Μετά την επιτυχία της το 2012, είχε προσκληθεί να μιλήσει σε συνέδριο του CERN, και τον περασμένο χρόνο επισκέφτηκε το Silicon Valley για να συμμετάσχει σε ένα κοινό πρόγραμμα της NASA και της Google, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και νανο-τεχνολογία. Τον Δεκέμβριο του 2014, θα αρχίσει τις εργασίες της σε συστήματα διαφήμισης της Google στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε, δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή της να σπουδάσει στην Ελλάδα.
“Δεν θα άλλαζε τις σπουδές μου με κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Όταν πρωτοήρθα στο Πανεπιστήμιο, μου είχαν πει ότι θα μπορούσα να πάω σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που ήθελα. Ήταν μια συνειδητή επιλογή να μείνω εδώ και ότι η πορεία της δράσης έχει δικαιωθεί. Είναι ένα εξαιρετικό σχολείο, αν κάποιος έχει την επιθυμία να προχωρήσει “.“Αν δεν είχα παρακολούθησε από κοντά τα μαθήματα του πανεπιστημίου, αν δεν είχα καθηγητές μου να με υποστηρίζουν, δεν θα είχα πετύχει τόσα πολλά. Ένα σημαντικό μέρος του τι έχω κάνει, είναι λόγω των ανθρώπων που με δίδαξαν και με εκπαίδευσαν να κάνω το καλύτερο που μπορώ “.
http://gr.greekreporter.gr/


Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ROSETTA





O διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, δημιούργησε μια τριλογία μουσικών συνθέσεων ειδικά γραμμένη για τη διαστημική αποστολή Rosetta. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρουσίασε τα πρώτα δύο μέρη λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της ιστορικής προσεδάφισης στον κομήτη. Το πρώτο κομμάτι της τριλογίας έχει τίτλο «Άφιξη» 


https://www.youtube.com/watch?v=FJrUnzLsmZk

Είναι η πολλοστή φορά που ο διάσημος Έλληνας συνθέτης ασχολείται με θέματα επιστήμης. Είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA. Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται «Το βαλς του Rosetta» -





Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδειξε μια ακόμα φορά την προτίμησή της στον Παπαθανασίου το 2013, όταν χρησιμοποίησε μια πρωτότυπη σύνθεσή του σε ένα βίντεο που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση καθώς κινούνται στο διάστημα. «Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που με συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά χρόνια μου. Και πάντα ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφω» δήλωσε ο συνθέτης στην ESA. Πηγή: ESA -
Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellines.com/good-news/16922-o-baggelis-papathanasiou-upografei-ti-mousiki-tis-apostolis-rosetta/Copyright © Ellines.com