Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΛΕΥΚΑΔΑ: ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ.


Έτοιμο το έργο έως το καλοκαίρι δήλωσε ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής.



Σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης της οικίας του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα και τη μετατροπή της σε μουσείο, κατέληξαν η δημοτική αρχή του νησιού και η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Δρακονταειδή, το οίκημα θα συνεχίσει να αποτελεί στολίδι της ιστορίας του νησιού και χάρη στη λειτουργία του ως μουσείο, οι επισκέπτες του θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή.
«Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και επιτέλους θα σώσουμε το σπίτι όχι απλά ενός ποιητή, αλλά ενός εθνικού ποιητή που έχει και μια οικουμενικότητα με βάση το έργο που έχει προσφέρει» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Κ. Δρακονταειδής.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι το καλοκαίρι το οίκημα «θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως μουσείο Άγγελου Σικελιανού».
«Δεν ανακαινίζουμε και συντηρούμε απλά ένα σπίτι, αλλά διασώζεται, αξιοποιείται και μέσω αυτού προβάλλεται και το έργο του συμπατριώτη μας, του Αγγέλου Σικελιανού» τόνισε.
Στο μουσείο θα εκτεθούν και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Λευκάδας ξεκινά έναν «μαραθώνιο» για τον εντοπισμό και τη συλλογή των αντικειμένων, ώστε το καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Δρακονταειδή, τα περισσότερα από τα αντικείμενα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. «Ευελπιστούμε ότι θα προθυμοποιηθούν να τα προσφέρουν στο μουσείο μας» ανέφερε.
«Για εμάς τους Λευκαδίτες, το ζήτημα Σικελιανού είναι πολύ σημαντικό. Θα ήταν τραγικό για μένα, εάν επί θητείας μου κατέρρεε το σπίτι» τόνισε.
Η αποκατάσταση του οικήματος εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου 800.000 ευρώ -ποσό που ο Δήμος αδυνατεί να διαθέσει. Η ανακαίνιση θα επιτευχθεί με τη χορηγία και την κοινωνική ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι ανάλογη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του έργου υπήρξε και στο παρελθόν, αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε. Τον Σεπτέμβριο, που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, οι συζητήσεις εντάθηκαν και τελικά ευοδώθηκαν.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, παρουσία στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και του εργολάβου που επέλεξε η τράπεζα, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε.

Ο Άγγελος Σικελιανός, που υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1900 και τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει ποτέ τις νομικές του σπουδές. Τα ενδιαφέροντά του ήταν καθαρά λογοτεχνικά και από νωρίς μελέτησε την Αγία Γραφή, Όμηρο, Πίνδαρο, Ορφικούς και Πυθαγόρειους, λυρικούς ποιητές, προσωκρατικούς φιλοσόφους, Πλάτωνα, Αισχύλο, και ξένους λογοτέχνες όπως τον Ντ' Αννούντσιο. 

Τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια και στράφηκε στην ποίηση και το θέατρο. Σημαντικό σταθμό στη ζωή του Σικελιανού αποτέλεσε ο γάμος του, το 1907, με την Αμερικανίδα Eva Palmer, η οποία σπούδαζε στο Παρίσι ελληνική αρχαιολογία και χορογραφία. Ο γάμος τους τελέστηκε στην Αμερική, ενώ εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1908. Εκείνη την περίοδο ο Σικελιανός ήρθε σε επαφή με αρκετούς πνευματικούς ανθρώπους και τελικά το 1909 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Αλαφροΐσκιωτος», η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους, αναγνωριζόμενη ως έργο σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων. 

Ακολούθησε μια περίοδος έντονης αναζήτησης. που καταλήγει στην έκδοση των τεσσάρων τόμων της ποιητικής συλλογής «Πρόλογος στη Ζωή», «Η Συνείδηση της Γης μου» (1915), «Η Συνείδηση της Φυλής μου» (1915), «Η Συνείδηση της Γυναίκας» (1916) και [Η Συνείδηση της Πίστης» (1917). Ο «Πρόλογος στη Ζωή» ολοκληρώθηκε αργότερα με τη Συνείδηση της Προσωπικής Δημιουργίας. Ακολουθούν ακόμα τα χαρακτηριστικά ποιήματα «Το Πάσχα των Ελλήνων» και «Μήτηρ Θεού», της περιόδου 1917 - 1920, καθώς και διάφορες συνεργασίες του με λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
Tο 1946 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Άγγελος Σικελιανός πέθανε στην Αθήνα το 1951 και τάφηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

— μαζί με ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ.

250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Το ποσό των 250.000 ευρώ που θα διατεθεί για την ανακαίνιση των Πανεπιστημιακών Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» & «Π. & Α. Κυριακού» συγκέντρωσε η ΟΠΑΠ ΑΕ, Μέγας Χορηγός  του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας.
Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε μέσω της ειδικής εφαρμογής που δημιούργησε  η ΟΠΑΠ και έδινε τη δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει στη «Διαδρομή Προσφοράς» μέσω του κινητού ή του υπολογιστή του και να μετατρέπει τα βήματα του σε οικονομική προσφορά για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ΟΠΑΠ η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς η  συγκεκριμένη εφαρμογή ξεπέρασε τα 60.000 downloads μέσα σε δύο εβδομάδες.
Μάλιστα σε συνδυασμό και με τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο link  www.diadromiprosforas.gr, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να μετρούν δωρεάν καθημερινά τα βήματα που πραγματοποιούσαν.
Διπλασίασε το ποσό η ΟΠΑΠ ΑΕ
Έτσι τα βήματα που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν σε 240 εκ. ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, όπως αναφέρει η ΟΠΑΠ.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. μετέτρεψε αυτόματα τα βήματα προσφοράς σε οικονομική ενίσχυση προς τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία και διπλασίασε το ποσό που αναλογούσε στα βήματα αυτά ανεβάζοντας έτσι τη συνολική προσφορά στις 250.000 ευρώ.
Βραβεύσεις των νικητών του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου
Στη βράβευση που ακολούθησε στο Καλλιμάρμαρο μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής των 42 χλμ., ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας Πετρ Ματεγιόφσκι (Petr Matejovsky)  απένειμε το μετάλλιο στο δεύτερο νικητή Ρεϊμοντ Μπετ.
Ο κ. Ματεγιόφσκι δήλωσε ότι για την  ΟΠΑΠ Α.Ε. ,που είναι και ο Μέγας Χορηγός του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, η συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερη για τον λόγο ότι για πρώτη φορά συνδέθηκε η χορηγία του Μαραθωνίου με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, μέσω της εφαρμογής «Διαδρομή Προσφοράς».
Ο ίδιος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε δυναμικά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και οι συμμετοχές ξεπέρασαν την κάθε προσδοκία.
Στη συνέχεια, ο Ρεϊμοντ Μπετ και ο τρίτος νικητής Τσομπέι Κιπτανούι επισκέφτηκαν το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ΟΠΑΠ όπου φωτογραφήθηκαν με τον κόσμο, υπέγραψαν αυτόγραφα και  βραβεύτηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΖΕΥΓΜΑ

Μοναδικά ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης έφερε τις τελευταίες μέρες στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Τα τρία ψηφιδωτά ανακτήθηκαν σε άριστη κατάσταση. Το πρώτο απεικονίζει τις εννέα Μούσες και βρισκόταν αρχικά σε μεγάλη αίθουσα σπιτιού στο οποίο  οι αρχαιολόγοι έχουν δώσει την ονομασία  «Οίκος των Μουσών».
Στο κέντρο του - εξαιρετικής ομορφιάς - ψηφιδωτού απεικονίζεται η Καλλιόπη που περιβάλλεται από τις αδελφές της. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ποιητή Ησίοδο η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη και η καλύτερη από τις εννέα Μούσες, προστάτιδα της επικής ποίησης και των τεχνών.
Το δεύτερο ψηφιδωτό, με την απεικόνιση του Ωκεανού και της Τηθύος,  χαρακτηρίζεται από υπέροχα και ζωηρά χρώματα τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά στα πρόσωπα των ηρώων του έργου. Οι ειδικοί  αναφέρουν  πως ειδικά κομμάτια από γυαλί δημιουργήθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτό το ψηφιδωτό.
Τέλος, στο τρίτο έργο που ήρθε στο φως - επίσης σε πολύ καλή κατάσταση -, το οποίο είναι το μικρότερο σε μέγεθος μωσαϊκό, απεικονίζεται ένας νεαρός άνδρας. Και τα τρία ψηφιδωτά είναι του 2ου αιώνα μ.Χ., έχουν δηλαδή δημιουργηθεί κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Στο ψηφιδωτό με τις Μούσες, το όνομα της καθεμιάς είναι γραμμένο στα ελληνικά, καθώς η ελληνιστική κοινή ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής.

Το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται από το 2000 βυθισμένο στη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ. Η περιοχή εκείνη την εποχή ήταν τμήμα της Άνω Συρίας, ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και για ένα διάστημα στο βασίλειο της Κομμαγηνής.
Η παρουσίαση των ευρημάτων έγινε  από τη δήμαρχο της πόλης Γκαζιαντέπ, Φατμά Σαχίν, και τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κουταλμίς Γκιορκάι.  Σε δηλώσεις  στους δημοσιογράφους, ο Γκιορκάι τόνισε ότι το έργο των επιστημόνων θα επικεντρωθεί στην προστασία και συντήρηση των ψηφιδωτών,  ενώ για τον σκοπό αυτό θα τοποθετηθεί  ειδικό στέγαστρο. «Υπολογίζουμε πως η αρχαία πόλη είχε περί τις 2.000 - 3.000 κατοικίες. Είκοσι πέντε από αυτά τα κτίσματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι έρευνες στον “Οίκο των Μουσών” θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της χρηματοδότησης των ανασκαφών στην Ζεύγμα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 7 εκατομμύρια  λίρες Τουρκίας, δηλαδή σχεδόν 2,5 εκατομμύρια  ευρώ.
Η ιστορία της πόλης

Τα ευρήματα στολίζουν, πλέον, τις σελίδες  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλουτίζουν όμως και τη δική μας, την ελληνική, καθώς εντοπίστηκαν  στην αρχαία πόλη Ζεύγμα της ελληνιστικής εποχής,  που  ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα, διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις όχθες του Ευφράτη. Η  κατοίκηση στη περιοχή ξεκινά από την νεολιθική εποχή. Το όνομά της το οφείλει στη γέφυρα που έγινε στη πόλη από τον Σέλευκο με λέμβους, ώσπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός έκτισε νέα λίθινη.
Η πόλη είχε δύο τμήματα - συνοικίες, στην ουσία ξεχωριστές πόλεις, τη Σελεύκεια στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και την Απάμεια στην δυτική. Εκεί παντρεύτηκε ο Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας ενώ η πόλη χρησιμοποιήθηκε σαν πέρασμα για τον στρατό των Σελευκιδών στις εκστρατείες τους στη Παρθία και τη Βακτριανή. Τον 1ο αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς της Αρμενίας Τιγράνης ο Μέγας συνέλαβε, φυλάκισε και σκότωσε, στη ακρόπολη που βρισκόταν στη Σελεύκεια, την Κλεοπάτρα Σελήνη.

Τον 1ο π.Χ. αιώνα η Ζεύγμα έγινε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Την ίδια εποχή οι Πάρθοι κατέλαβαν την Απάμεια και χώρισαν την Ζεύγμα κάνοντας τον Ευφράτη σύνορο. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ενώ έγινε και έδρα της IV Σκυθικής λεγεώνας που παρέμεινε εκεί μέχρι το 252 μ.Χ., που ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε από τον Σαπώρ Α΄ στη Βαρβαλλισό . Η πόλη πέρασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διατηρήθηκε έως το 637 μ.Χ. όταν καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Άραβες, ενώ σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Ανασκαφικές έρευνες

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς λόγω της ανόδου του νερού.

Έχουν ανεβρεθεί θέσεις της νεολιθικής εποχής κοντά στη Ζεύγμα, καθώς ανασκάφτηκε σχεδόν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Βρέθηκαν πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τηθύς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη και ο Διόνυσος με την Αριάδνη. Βρέθηκαν τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες, αγάλματα και εκατοντάδες κινητά ευρήματα που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Γκαζιαντέπ.
naftemporiki.gr