Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΤΕΣΤ ANTIDOPING ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πανίσχυρο τέστ αντιντόπινγκ που, όπως υποστηρίζουν, είναι έως 1.000 φορές πιο ευαίσθητο από τα υπάρχοντα, όσον αφορά την ικανότητά του να ανιχνεύει παράνομες ουσίες στο αίμα των αθλητών.



Το νέο τέστ βασίζεται σε μια τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας – Άρλιγκτον. Η μέθοδος είναι φθηνή και δουλεύει με τον υπάρχοντα εργαστηριακό εξοπλισμό. Εφόσον, η νέα τεχνική επιβεβαιωθεί και από άλλους επιστήμονες, αναμένεται να δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να «ξετρυπώνουν» τους αθλητές που ντοπάρονται κρυφά. Οι ερευνητές ανέφεραν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ότι διενήργησαν εργαστηριακά τεστ που δείχνουν ότι το τεστ ανιχνεύει τα στεροειδή και τις διεγερτικές ουσίες, ακόμα και στις παραμικρές συγκεντρώσεις στον οργανισμό και μάλιστα για χρόνια μετά τη λήψη τους.

Βρίσκει κάθε ίχνος
Τα περισσότερα τεστ αντιντόπινγκ βασίζονται στην καθιερωμένη τεχνική της φασματομετρίας μαζών, η οποία όμως, παρά τις επιτυχίες της, έχει και προβλήματα, καθώς ορισμένα χημικά υποπροϊόντα των ουσιών του ντόπινγκ είναι τόσο μικρά, που δεν μπορούν να ανιχνευτούν.
Η νέα τεχνική βελτιώνει περαιτέρω τις δυνατότητες της φασματομετρίας μαζών, ώστε να «πιάνει» και τα πιο αδιόρατα χημικά «ίχνη» στον οργανισμό του ντοπαρισμένου αθλητή. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε μια χημική ουσία, που προσκολλάται και στα παραμικρά υπολείμματα των στεροειδών, αμφεταμινών, αντικαταθλιπτικών και αλκοολούχων ουσιών, ώστε να τις καταστήσει πλέον ορατές στο τεστ αντιντόπινγκ.
Ειδικά όσον αφορά τα στεροειδή, το νέο τεστ έχει ευαισθησία περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από τα υπάρχοντα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό να ανιχνευθεί μια τέτοια ουσία ακόμα και μερικά χρόνια αφότου την έχει πάρει ο αθλητής.
Προς το παρόν πάντως, ούτε η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ (WADA), ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν σχολιάσει τη νέα ανακάλυψη και τις προοπτικές της.Μια παραλλαγή της νέας μεθόδου χρησιμοποιείται ήδη για την ανίχνευση αδιόρατων ποσοτήτων ρυπογόνων ουσιών από τις βιομηχανίες.
Πηγή: tovima.gr

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ.

Μια τεράστια επιστημονική ανακάλυψη βρίσκεται προ των πυλών αφού οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα καταφέρουν να διαβάσουν για πρώτη φορά τον δίσκο της Φαιστού έχοντας αποκρυπτογραφήσει μετά από χιλιάδες χρόνια σχεδόν το 90% των συμβόλων.


Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης, που ηγείται ο Δρ. Γκάρεθ Οουενς, γλωσσολογική ανάλυση και επιγραφικές μελέτες οδήγησαν στην αποκρυπτογράφηση του 90% των συμβόλων, αυτό σε συνδυασμό με τη γραμμική γραφή Β αναμένεται να επιτρέψει μέσα στους επόμενους μήνες την ανάγνωση μετά από χιλιάδες χρόνια του περιβόητου δίσκου της Φαιστού.
Αν και η ανάλυση για πρώτη φορά έχει προχωρήσει σε αυτό το στάδιο οι επιστήμονες μπορούν μόνο να πουν προς το παρόν ότι πρόκειται για αναφορές σε κάποια θεότητα γένους θηλυκού...

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο Δίσκος της Φαιστού: Το αρχαιότερο έντυπο κείμενο του κόσμου

Τα ιδεογράμματα και συλλαβογράμματα στις δύο πλευρές του δίσκου της Φαιστού δεν έχουν χαραχθεί με γραφίδα στην πήλινη επιφάνεια αλλά τυπώθηκαν με κινητά στοιχεία πάνω στο φρέσκο πηλό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν χυτές ή ξύλινες σφραγίδες. Πρόκειται λοιπόν για το αρχαιότερο έντυπο στον κόσμο, για το αρχαιότερο ως ώρας τυπογραφικό δείγμα που έχει ανεβρεθεί. Αυτό όμως το μυστηριώδες έντυπο κρατά εδώ και εκατό περίπου χρόνια επτασφράγιστο το μυστικό του όσον αφορά το δημιουργό του, τη χρήση του και το περιεχόμενό του. Οι κοπιαστικές προσπάθειες πολλών ειδημόνων, αλλά και φιλόδοξων ερασιτεχνών του είδους, που ζήλεψαν τη δόξα του Μίκαελ Βέντρις ο οποίος κατόρθωσε το 1952 να αποκρυπτογραφήσει τη γραμμική γραφή Β, δεν έχουν φέρει έως ώρας κάποιο ικανοποιητικό και επιστημονικά αποδεκτό αποτέλεσμα. Υποτιθέμενες αναγνώσεις του δίσκου της Φαιστού έχουν προταθεί πολλές και με το χρόνο προβάλλονται όλο και περισσότερες. Χρήζουν όμως όλες αποδείξεως.

Πηγή: newsit.gr

15ΧΡΟΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝ 4 ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!



ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ 36 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ:«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν εκδρομή με το σχολείο τους στο Λονδίνο. Σήκωσαν 4 σημαίες μπροστά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ζητώντας παράλληλα, με το σύνθημα «BRING THEM BACK!», την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα τους.   Όπως γράφει τοπικό blog της Κορίνθου, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν και 36 επιστολές γραμμένες στα Αγγλικά, στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, εξηγώντας και γραπτώς γιατί τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.  
Η κίνηση τους αυτή, τους δημιούργησε και θέμα με την ασφάλεια του Μουσείου, που ζήτησε εξηγήσεις από τους καθηγητές και προς στιγμήν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Οι καθηγητές ήταν έτοιμοι, να ενημερώσουν την ελληνική πρεσβεία αν συνέβαινε κάτι, αλλά τελικά με τις εξηγήσεις που δόθηκαν, μαθητές και καθηγητές συνέχισαν το ταξίδι τους.


 Πηγή: www.lifo.gr