Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ MYTIΛΗΝΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟ «ENERGY FUTURE COMPETITION»!!!!

ΠΡΩΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ MYTIΛΗΝΗ  ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟ «ENERGY FUTURE COMPETITION»!!!!

Μαθητές από 31 χώρες κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, την καθημερινότητα και την υγεία, στο πλαίσιο του Energy Future Competition.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ 12 μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, οι οποίοι κέρδισαν το έπαθλο των 1.000 ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος InGenious.
Επτά κορίτσια και πέντε αγόρια, μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου, άφησαν για λίγο την αρμονία, τις παρτιτούρες και τα μουσικά τους όργανα για να ασχοληθούν με ζητήματα οικολογίας και ενεργειακού μείγματος. Συντονιστής του εγχειρήματος είναι ο καθηγητής Φυσικής Γεώργιος Ρούγγος, που προσπαθεί να μυήσει τους μαθητές του σε ζητήματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών. Στους τομείς δηλαδή που αποτελούν τον κρίσιμο διεθνώς τομέα STEM, ακρωνύμιο των παραπάνω λέξεων, που θεωρείται πως θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο καθηγητής από τη Μυτιλήνη βρίσκει ενδιαφέρουσες αφορμές για να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές γύρω από αυτά τα ζητήματα. Ήταν ο τεράστιος σκουπιδότοπος του Ειρηνικού Ωκεανού που αυτή τη φορά άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή των 12 μαθητών στο Energy Future Competition. «Αυτό που τράβηξε την προσοχή των παιδιών ήταν η περίπτωση της μεγάλης "χωματερής", στο μέγεθος του Τέξας, που πνίγει στα σκουπίδια τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Αρχικά τα παιδιά έψαξαν για τα σκουπίδια στην πόλη της Μυτιλήνης, πόσα από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα» εξηγεί ο κ. Ρούγγος μιλώντας στο «Βήμα».

Βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών του, πρότεινε σε όσους ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του InGenious, που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Οκτώ βίντεο εισήγαγαν τους συμμετέχοντες σε ένα εύρος θεμάτων από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας ως τις νέες πηγές και την επιλογή του κατάλληλου ενεργειακού μείγματος, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις και τις βασικές τεχνολογικές καινοτομίες σε κάθε τομέα.

Ψάχνοντας για το κατάλληλο ενεργειακό μείγμα

«Ως το 2030 ο πληθυσμός του πλανήτη θα έχει αυξηθεί από 7 σε 8,3 δισ. Αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη θα προκαλέσει αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας. Συγχρόνως εκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο ξεφεύγουν από τη φτώχεια, μια εξέλιξη θετική, η οποία όμως προσθέτει μεγαλύτερες πιέσεις στα ενεργειακά αποθέματα. Περισσότερες συσκευές και αυτοκίνητα αυξάνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις και συνακόλουθα το κόστος, αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος» αναφέρει το εισαγωγικό βίντεο. «Οπότε χρειαζόμαστε λύσεις για να κάνουμε την ενέργεια προσιτή, διαθέσιμη, βιώσιμη [...] και όσο γίνεται πιο πράσινη» καταλήγει.

Γνωρίζετε ότι η αιολική ενέργεια μπορεί, θεωρητικά, να καλύψει σαράντα φορές τις παγκόσμιες ανάγκες; Επίσης, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν να εφοδιάσουν τον κόσμο για 250 χρόνια ακόμη. Αν καλύπταμε με ηλιακά πάνελ μια έρημο στο μέγεθος της Λευκορωσίας, θα μπορούσαμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό.

Η Νορβηγία καλύπτει συνολικά τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ οι λάμπες, το τραμ και οι υπόγειες διαβάσεις στο Άμστερνταμ ηλεκτροδοτούνται από ενέργεια που παράγεται από τα απορρίμματα των νοικοκυριών. Βιοκαύσιμα, ορυκτά καύσιμα, παλιρροϊκή και πυρηνική ενέργεια, «μπλε ενέργεια» μπήκαν επίσης στον φακό του διαγωνισμού. Αφού έμαθαν αυτά και πολλά ακόμη, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης απάντησαν σωστά και γρήγορα στις ερωτήσεις του διαγωνισμού.
«Όταν ήρθαν τα αποτελέσματα, έγινε στο σχολείο ένας μικρός σεισμός. Τα παιδιά δεν το περίμεναν ότι θα ήταν οι νικητές, ξέσπασε ενθουσιασμός» περιγράφει ο κ. Ρούγγος μιλώντας στο «Βήμα». Το έπαθλο, το οποίο δίνει η συνεργάτιδα εταιρεία του προγράμματος, η Shell, ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και πρόκειται να διατεθεί προκειμένου η νικήτρια ομάδα να επισκεφθεί ένα Μουσείο Φυσικών Επιστημών. «Είμαστε σε αναζήτηση προορισμού προκειμένου να "εξαργυρώσουμε" το βραβείο των παιδιών. Πολλές προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι, καθώς τα παιδιά εκτός από την Ελλάδα, έχουν στο πίσω μέρος τους μυαλού τους το εξωτερικό, όμως τα οικονομικά μάς περιορίζουν» λέει ο καθηγητής.

http://www.energypress.gr/

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ JOHNS HOPKINS ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΠΟΛΥ ΠΡΟΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ!!!!!

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Ο καθηγητής, που εργάζεται παράλληλα και στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα των ερευνών του και  δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή»:  
«Είμαστε στα πρόθυρα να υπάρξει ένα τεστ αίματος το οποίο να διαγιγνώσκει το Αλτσχάιμερ προκλινικά, προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, υπάρχουν ελπίδες  ότι μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια το τεστ αυτό θα είναι έτοιμο για να προχωρήσει στην παραγωγή.»

O Ελληνας νευρολόγος αποφοίτησε το 1998 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τελευταία 14 χρόνια ζει και εργάζεται ως γιατρός στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα είναι ερευνητής με εξειδίκευση στο Αλτσχάιμερ στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρότι μέχρι στιγμής το τεστ που ανέπτυξε ο δρ Καπόγιαννης έχει δοκιμαστεί μόνο σε 174 άτομα, φαίνεται να μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ με 100% επιτυχία.

Η νόσος

Οι επιστήμονες, από το 1906 οπότε διαγνώστηκε για πρώτη φορά το Αλτσχάιμερ από τον ψυχίατρο και νευρολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ, προσπαθούν να βρουν τρόπους έγκαιρης διάγνωσής του. Οταν αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις, είναι ήδη αργά, αφού έχει ήδη επηρεαστεί ή ακόμα και καταστραφεί το 40 με 50% των κυττάρων του εγκεφάλου.

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τη συσσώρευση συγκεκριμένων πρωτεΐνών στον εγκέφαλο. Κάποιες από τις πρωτεΐνες, οι β-αμυλοειδείς, έχουν τη μορφή πλακών και εναποτίθενται επάνω στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου σαν σκουριά. Μια άλλη ομάδα πρωτεϊνών, που ονομάζονται Τau, επιτίθεται στο εσωτερικό του κυττάρου, εναποτίθεται εκεί και το σκοτώνουν από μέσα. Τέλος η πρωτεΐνη IRS-1, η οποία στην ανενεργή της μορφή εμφανίζεται σε μεγάλα ποσά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, προκαλεί αντίσταση του κυττάρου στην ινσουλίνη, έχοντας ως αποτέλεσμα το κύτταρο να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ενέργεια για τις διάφορες λειτουργίες του. «Το κύτταρο που έχει προσβληθεί από Αλτσχάιμερ λιμοκτονεί ενεργειακά και δεν μπορεί να καθαρίσει τις πρωτεΐνες που αρχίζουν και εναποτίθενται σε αυτό», εξηγεί ο δρ Καπόγιαννης. Η συσσώρευση όμως και των τριών αυτών τύπων πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα ξεκινά αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου, μέχρι και 10 χρόνια νωρίτερα, κάτι που δίνει ελπίδες στους επιστήμονες, ενώ την ίδια στιγμή τούς ρίχνει σε έναν αγώνα δρόμου για τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Από δείγματα αίματος υγιών ατόμων και ασθενών με Αλτσχάιμερ, τα οποία είχαν συλλεχθεί 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου, οι επιστήμονες απομόνωσαν εξωσώματα, κάποια μικροσκοπικά σακουλάκια που παράγονται από όλα τα κύτταρα του σώματος. Τα μόρια αυτά είναι τόσο μικρά που καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τα διαφορετικά είδη κυττάρων και περνούν στο αίμα μας. «Από όλα τα εξωσώματα που βρίσκονται στο πλάσμα του αίματος το 5 με 10% προέρχεται από νευρικά κύτταρα», λέει ο δρ Καπόγιαννης, ο οποίος κατάφερε να απομονώσει αυτά τα σωματίδια και να δει εάν κρύβουν στο εσωτερικό τους τα τρία παραπάνω είδη πρωτεϊνών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

«Κοιτώντας τα νευρικά εξωσώματα στο αίμα είναι σαν να κοιτάμε εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία δεν θα μπορούσε κανείς να τα δει, εκτός και εάν έκανε βιοψία εγκεφάλου, κάτι πολύ επεμβατικό που δεν έχει νόημα να γίνει», εξηγεί και προσθέτει: «Κοιτώντας αυτά τα εξωσώματα μπορεί κανείς να δει τι έχει μέσα ένα κύτταρο που βρίσκεται στον εγκέφαλο ενός ασθενούς με Αλτσχάιμερ ενώ αυτός είναι ακόμη εν ζωή».

Παρά τις πρώτες ενδείξεις ότι το τεστ αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, «κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται τελεσίδικα», λέει ο ίδιος ο επιστήμονας, ο οποίος παραδέχεται ότι στην έρευνά τους μέχρι στιγμής συμμετέχει ένας μικρός αριθμός ατόμων. «Σχεδιάζουμε ήδη να επαναλάβουμε αυτή την έρευνα σε εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες δείγματα. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι τόσο ξεκάθαρα που δημιουργούν τεράστια ελπίδα».

http://www.kathimerini.gr/