Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

HUFFINGTON POST ΚΑΝΕΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"



Η Huffingtonpost παρουσιάζει στους αναγνώστες της την ομορφότερη παραλία στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα βρίσκεται στην Ζάκυνθο και είναι το γνωστό σε όλους ναυάγιο. Ο συντάκτης συμπεραίνει πως αφού το Ναυάγιο έχει χαρακτηριστεί η ωραιότερη παραλία σε όλη την Ελλάδα και εφόσον ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο, τότε η παραλία αυτή είναι και η πιο όμορφη του κόσμου! Στη φυσική ομορφιά του τοπίου, προστίθεται και το πλοίο, το οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της αμμώδους παραλίας, αφού ναυάγησε στην περιοχή χρόνια πριν. 
http://www.ellines.com/good-news/







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:
http://www.huffingtonpost.com/2014/03/14/navagio-most-beautiful-beach-greece_n_4936056.html

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΖΙΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ "ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ" ΓΙΑ ΤΟ 2013.

Στα 44 του χρόνια, ο Λαρισαίος Βασίλης Nτζιαχρήστος, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, βραβεύτηκε με το Leibniz Prize του 2013, το «γερμανικό Νομπέλ», για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό του. 

Aν και το επίτευγμα αυτό τον τοποθετεί στην αφρόκρεμα της διεθνούς επιστήμης, μια άλλη πρωτοβουλία του, για τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, καθιστά το λόγο του εξαιρετικά επίκαιρο. Το νέο «κλειδί» είναι ο όρος Uni-preneur, από τις αγγλικές λέξεις «University» και «Εntrepreneur», που καθιερώθηκε με πρότασή του από τον οργανισμό DAAD, τον μεγαλύτερο γερμανικό φορέα προαγωγής της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας, και αναπτύσσεται με τη συνεργασία του Technische Universität München και εξωστρεφών ελληνικών πανεπιστημίων - του ΑΠΘ και του Π. Κρήτης. «Το Uni-preneur περιγράφει τη στροφή του πανεπιστημίου στην εκμετάλλευση της γνώσης που παράγει - και αυτό ίσως είναι η σημαντικότερη ευκαιρία ανάπτυξης που έχει η χώρα», λέει ο ίδιος. «Ουσιαστικά, είναι η αρχή ενός διαλόγου για τη δημιουργία κανόνων και κινήτρων που θα επιτρέψουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο να μην είναι παθητικός θεατής στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά απεναντίας να γίνει ο βασικός της επιθετικός παίκτης... ο γκολτζής!».

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970 και αποφοιτώντας από το 4ο Λύκειο Λάρισας, εισήχθη στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με άριστα, και στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία Βιοϊατρική Τεχνολογία, στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από όπου έλαβε το διδακτορικό του για να προσληφθεί στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως επίκουρος καθηγητής, όπου παρέμενε οκτώ χρόνια. Από το 2007 είναι τακτικός καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.


Η Κρίστα είναι από τις ΗΠΑ, η Κλάρτσε από το Βέλγιο, η Πελίν από την Τουρκία, η Μόνα από τη Γερμανία. Και απ’ όλες τις πανεπιστημιακές εστίες του κόσμου, βρίσκονται σε μία ελληνική. Πριν από μερικά χρόνια οι ξένοι φοιτητές που έκαναν μεταπτυχιακό σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο μετριούνταν στα δάχτυλα - ήταν κυρίως ελληνιστές με ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα μας. Για τους υπόλοιπους η Ελλάδα δεν αποτελούσε επιλογή, με τη γλώσσα να αποτελεί το κύριο εμπόδιο. Να που τα πράγματα αλλάζουν.

Το είχαν υπονοήσει πριν από λίγο καιρό μιλώντας στην «Κ» οι υπεύθυνοι του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών. «Ναι, υπάρχει τάση εξόδου των Ελλήνων για μεταπτυχιακό σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, αλλά ανιχνεύουμε και μια αντίθετη ροή. Γερμανοί που κάνουν το μάστερ τους στην Ελλάδα». Εντοπίσαμε τη Μόνα Σίρμαν σ’ ένα διάλειμμα από τα μαθήματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και προσφέρει αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αφού σπούδασε Νομική στη Γερμανία και έκανε δύο χρόνια πρακτική σε δικηγορικό γραφείο, αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της και να συνδυάσει σπουδές και διαμονή στην Ελλάδα, χώρα καταγωγής της μητέρας της. «Αφού τα ελληνικά μου δεν είναι καλά, δεν είχα την επιλογή μεταπτυχιακού στην Ελλάδα. Ενώ εργαζόμουν, τσέκαρα συνεχώς την ιστοσελίδα του IHU (σ.σ.: International Hellenic University) προκειμένου να δω πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα που με ενδιέφερε. Μόλις είδα ότι ανοίγει, πήρα τη μεγάλη απόφαση», λέει στην «Κ». «Μέχρι τότε, ερχόμουν στην Ελλάδα μόνο για διακοπές. Ηθελα να γνωρίσω καλύτερα τη γλώσσα και τη χώρα. Οσο καιρό ζω εδώ το απολαμβάνω. Και έχω συμφοιτητές απ’ όλο τον κόσμο».

Το IHU έδωσε διέξοδο σε πολλούς Ελληνογερμανούς. Ο Ιωάννης Γιακουμέλος, μετανάστης τρίτης γενιάς, επίσης με πρώτο πτυχίο στη Νομική στη Γερμανία, ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό («κανένας Γερμανός δεν κάνει μεταπτυχιακό στη Γερμανία, οι εργοδότες θεωρούν ότι δεν ανοίγει το μυαλό σου»). Αντί όμως ο καθηγητής του να τον παραπέμψει σε κάποιο από τα γνωστά ιδρύματα της Ευρώπης, του μίλησε για «ένα καλό πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη». Ο Ιωάννης αναρωτήθηκε εάν η εμπειρία από την Ελλάδα θα προσμετρηθεί θετικά στην αγορά εργασίας. «Με διαβεβαίωσε πως ναι. Εκτός του ότι θα βελτιώσω τα ελληνικά μου, θα εξασκήσω και τα αγγλικά μου».

Και ο Ιωάννης ερχόταν για διακοπές κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο. «Δεν ένιωθα όμως πως γνώριζα την Ελλάδα. Ακουγα για κρίση και έλεγα “ποια κρίση;”. Τώρα τα βλέπω. Μου αρέσει, όμως, η ζωή στη Θεσσαλονίκη. Μου αρέσει που δεν είναι τόσο απλωμένη όσο η Αθήνα. Το μόνο κακό είναι ότι δεν υπάρχει ένα πάρκο, ένα μέρος να ξεφύγεις λίγο, να νιώσεις μόνος, αλλά μέσα στο κέντρο. Αυτά που θεωρούνται πάρκα εδώ, στη Γερμανία δεν θα είχαν καν όνομα». Οπως και η Μόνα, πηγαίνει συχνά για μελέτη στο αναγνωστήριο και τη βιβλιοθήκη Νομικής του ΑΠΘ, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Οι υποδομές έχουν πρόβλημα. Τον χειμώνα στο ΑΠΘ οι φοιτητές διαβάζουν με μπουφάν αφού δεν έχει θέρμανση. Ετυχε την πρώτη φορά που μπήκα στο Αριστοτέλειο να μου την πέσουν πέντε να μου πουλήσουν μαύρο. Δεν ξέρω πώς επιτρέπεται αυτό».

Η Κλάρτσε Λεκόμτ δεν έχει καμία σχέση με Ελλάδα. Την αγαπούσε όμως και τη μελετούσε από το Βέλγιο όπου μεγάλωσε και σπούδασε. «Εχω σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά. Με ενδιέφερε πάντα η Ελλάδα και ήθελα να δω πώς είναι από κοντά. Ομως δεν θα μπορούσα να σπουδάσω στην ελληνική γλώσσα, δεν μιλάω τόσο καλά». Το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις σπουδές της Μαύρης Θάλασσας την «κέρδισε» αμέσως. «Είμαι χαρούμενη γιατί το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και καθόλου εύκολο», λέει στην «Κ». «Κυρίως μου αρέσει η ζωή εδώ. Ρωτάς κάποιον κάτι και σου απαντάει. Στο Βέλγιο δεν είναι έτσι. Επίσης αυτά που άκουγα στην τηλεόραση στη χώρα μου για την Ελλάδα είδα ότι δεν ισχύουν. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ότι δεν δουλεύετε». Ολες οι συμφοιτήτριές της στην εστία (μένουν στις δομές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής) είναι και από διαφορετική χώρα. «Οι γονείς μου είχαν λίγο άγχος που θα έρθω στην Ελλάδα. Δεν έχουν πρόβλημα που δεν με βλέπουν καθημερινά -όπως έχουν οι Ελληνες γονείς- τους πειράζει η ιδέα ότι ίσως δεν επιστρέψω».
Πηγή: η καθημερινή
Έντυπη

ΒΟΛΙΒΙΑ: 9χρονη ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ. ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ.

Μετά από επτά μήνες εξαφάνισης, διασώθηκε ένα 9χρονο κορίτσι από τη Βαρκελώνη από αιχμαλωσία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βολιβία.
Το παιδί είχε χαθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι γονείς του, Μαροκινοί στην καταγωγή που κατοικούν μόνιμα στην Καταλονία της Ισπανίας, της επέτρεψαν να πάει διακοπές με τους γονείς και έναν φίλο της από τη Βολιβία.

Οι γονείς του κοριτσιού ανέφεραν την εξαφάνιση στην αστυνομία λίγες ημέρες μετά την προσγείωσή τους στον εικαζόμενο προορισμό, τη Βολιβία, καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με την κόρη τους.

Η πολιτοφυλακή της Ισπανίας και οι αστυνομία της Καταλονίας, συνεργάστηκαν με τις αρχές της Βολιβίας στην προσπάθειά τους να καθορίσουν τα μέρος όπου κρατούνταν η 9χρονημ καθώς και τον απαγωγέα της.

Μετά από επτά μήνες, η αστυνομία εντόπισε το ζευγάρι σε ένα απομακρυσμένο μέρος της περιοχής Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας.

Ήταν κρυμμένοι βαθιά σε ένα τροπικό δάσος του Αμαζονίου, σε μια έκταση ελάχιστα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αναφέρει η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Ο εικαζόμενος απαγωγές, ο 35χρονος Grover Morales, αντιμετωπίζει κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων καθώς και σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου της Βολιβίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, είχε την άδεια των γονιών του κοριτσιού να την παντρευτεί, καθώς ήταν μουσουλμάνος.

Το κορίτσι που υποβλήθηκε σε ιατρικά και ψυχολογικά τεστ στο νοσοκομείο της Κοτσαμπάμπα, θα ταξιδέψει σύντομα στην Ισπανία για να επανενωθεί με τους γονείς της.

Οι δικαστές θα δώσουν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα εντός ολίγων ημερών. 

Πηγή: ethnos.gr