Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ


Το Μουσείο Γκέτι ανακοίνωσε πως οικειοθελώς θα επιστρέψει ένα βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αναφέρεται σε εικόνες από τη Καινή Διαθήκη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου αφού πριν από περίπου 50 χρόνια δόθηκε στο μουσείο παράνομα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από του Μουσείο Γκέτι, που δόθηκε τη Δευτέρα, το μουσείο απέκτησε το χειρόγραφο το 1983 ωε μέρος μιας «μεγάλης, νόμιμης» συλλογής.
Τώρα το χειρόγραφο βρίσκεται στο Μουσείο Γκέτι ως μέρος της συλλογής «Ουρανός και Γη: Βυζαντινή Απεικόνιση σε ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι». Έχει παρουσιαστεί σε 14 εκθέσεις στο συγκεκριμένο μουσείο. Έχει επίσης παραχωρηθεί και στο Μetropolitan Μuseum of Αrt της Νέας Υόρκης το 1977 για την έκθεση «Η δόξα του Βυζαντίου».
Σύμφωνα με το Μουσείο Γκέτι διεξήχθη έρευνα μαζί με το Ελληνικό Μουσείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
«Βασισμένοι στις νεότερες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσα από την έρευνα, το μουσείο αποφάσισε ότι το σωστό είναι να επιστρέψει το χειρόγραφο στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου από το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια,» είπε ο Timothy Potts, ο διευθυντής του Μουσείου

 http://usa.greekreporter.gr/

Ο ΒΥΡΩΝ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ "ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ"

Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο «Κύπελλο Πριγκίπισσας Σοφίας» στην κατηγορία RSX. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε την πρωτιά στην προτελευταία κούρσα του, όταν τερμάτισε 24ος και υποχώρησε στη γενική κατάταξη με τελικό απολογισμό 56 βαθμούς ποινής, την ώρα που ο νικητής, ο Γάλλος Λε Κογκ, μέτρησε μόλις τρεις λιγότερους βαθμούς ποινής. 

Στην ίδια κατηγορία, στις Γυναίκες, η Αγγελική Σκαρλάτου τερμάτισε στην 45η θέση, ενώ στα 470 Ανδρών το πλήρωμα των Μάντη και Καγιαλή «μάζεψε» 78 βαθμούς ποινής και κατετάγη τέταρτο
.
http://www.newslog.gr/

ΤΟ CERN "ΕΡΧΕΤΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΠΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΜΑΙΟΥ.

Η διαδραστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών ανοίγει τις πύλες της στην Αθήνα στις 12 Απριλίου και εισάγει το κοινό στα πειράματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων.
Ενα «παράθυρο» στα εντυπωσιακά πειράματα που λαμβάνουν χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αλλά και στα καθηλωτικά ευρήματα των επιστημόνων αποτελεί η έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη». Ο διαδραστικός «περίπατος» στις ανακαλύψεις για την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου ως τις 31 Μαΐου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ενωση Ελλήνων Φυσικών.  


Σε επισκέπτες ηλικίας από 10 ετών και άνω απευθύνεται η διαδραστική εκπαιδευτική έκθεση του CERN

«Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε για να δείξουμε στο κοινό τι ακριβώς κάνει ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής (LHC)»
 λέει στο «Βήμα» ο δρ Μανώλης Τσεσμελής, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Στόχος μας είναι, δηλαδή, να δείξουμε στο κοινό ποια είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία προσπαθούμε να απαντήσουμε μέσα από τα πειράματα του LHC. Επιπλέον επικεντρωνόμαστε στον ίδιο τον επιταχυντή, στην περιγραφή του, στην τεχνολογία και στον τρόπο λειτουργίας του. Σημαντικό μέρος της έκθεσης είναι το κομμάτι των εφαρμογών που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία και η ευρύτερη επιστήμη του LHC και γενικότερα του CERN στην καθημερινότητα και στην κοινωνία μας. Στην Ελλάδα η έκθεση θα έρθει δύο φορές: την πρώτη φορά στο Ιδρυμα Ευγενίδου και τη δεύτερη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι η μόνη χώρα στην οποία η έκθεση παρουσιάζεται δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο».  

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μου. Τόσο εγώ όσο και άλλοι Ελληνες στο CERN προσπαθούμε μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων να φέρουμε τη χώρα αλλά και τους συμπατριώτες μας πιο κοντά σε αυτό. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η συγκεκριμένη έκθεση»
 προσθέτει.

Σύμφωνα με τον δρα Τσεσμελή, η έκθεση αποτελεί μια εντυπωσιακή εκδήλωση πολυμέσων. Μέσα από οθόνες αφής, ταινίες, διαδραστικά μέσα, επεξηγηματικά γραφικά κ.ά. η επιστήμη λαμβάνει μια διασκεδαστική διάσταση και οι επισκέπτες αντλούν γνώση μέσα από την ψυχαγωγία τους.

«Οι νέες τεχνολογίες "ζωντανεύουν" τη βαριά επιστήμη. Την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και παραστατική και έτσι το κοινό έρχεται πιο κοντά σε αυτήν. Στόχος μας ήταν να παραθέσουμε τις κύριες επιστημονικές ιδέες χωρίς δύσκολες, τεχνικές πληροφορίες και βαριά ορολογία γύρω από αυτό που κάνουμε στο CERN»
 αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Διαμάντια» για ιατρική και πληροφορική
Τα ευρήματα των επιστημόνων του CERN, κατά τον ειδικό, έχουν άμεση εφαρμογή στους τομείς της ιατρικής και της πληροφορικής. «Στην ιατρική  η έρευνα βοηθάει κυρίως στον τομέα της απεικόνισης και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων - το λεγόμενο PET scan - ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια από έναν φυσικό του CERN και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φυσικοί του CERN αναπτύσσουν σαρωτές του συγκεκριμένου τύπου τελευταίας γενιάς, εξοπλισμένους με ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται στα πειράματα του ανιχνευτή CMS (Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές), που αποκάλυψαν τη διάσπαση του μποζονίου Χιγκς σε δύο φωτόνια. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση ενός σαρωτή PET: το ζητούμενο είναι να δούμε δύο φωτόνια. Με την ίδια τεχνολογία μπορούμε να ανιχνεύσουμε έναν καρκινικό όγκο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη, οι καινούργιοι επιταχυντές πρωτονίων έχουν οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά του καρκίνου. Ουσιαστικά αναλαμβάνουν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή γειτονικά τους, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση των ακτίνων Χ ράδιο που χρησιμοποιούνται στις ακτινοθεραπείες».

«Ηδη έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας για τη μετάδοση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας μας για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου περίθαλψης καρκινοπαθών στην Ελλάδα»
 μας λέει ο καθηγητής.

Στην πληροφορική, ως γνωστόν, το CERN έδωσε το World Wide Web, το οποίο εφέτος έκλεισε τα 25 χρόνια λειτουργίας του. «Το www. δημιουργήθηκε από τον Τιμ Μπέρνερς Λι το 1989 με σκοπό να επιλύσει το πρόβλημα του πώς οι φυσικοί μπορούσαν να ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας. Το 1994 άνοιξε τις "πύλες" του για το κοινό δωρεάν. Και φυσικά η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω αυτού είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο βέβαια και οι αλλαγές που το συνόδευσαν σε κοινωνικό επίπεδο. Ηταν κάτι που δεν το περιμέναμε, ωστόσο κάπως έτσι γεννιούνται συνήθως οι τεχνολογικές καινοτομίες».

«Σήμερα έχουμε το υπολογιστικό GRID για τα δεδομένα που αντλούμε από το LHC και αγγίζουν σε όγκο τα 30 petabytes. Αν τα γράφαμε όλα αυτά σε CD, τότε θα μιλούσαμε για ένα βουνό ύψους 30 χλμ. από δισκάκια γεμάτα πληροφορίες. Δεν μπορούμε να μεταχειριστούμε τον τεράστιο αυτόν όγκο δεδομένων και για αυτό έχουμε δημιουργήσει το συγκεκριμένο "δίκτυο" πληροφορικής ώστε όλοι οι επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Είναι κάτι παρόμοιο με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το cloud computing»
 αναφέρει ο δρ Τσεσμελής.

Η επιστήμη προσφέρει οικονομική «ανάσα»
Η αποστολή του CERN, μας περιγράφει ο ίδιος, σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων ανθρώπων.

«Τα προγράμματα ακαδημαϊκού τύπου αποτελούν έναν από τους κύριους σκοπούς του οργανισμού. Μέσα από αυτά οι νέοι μπορούν να λάβουν περαιτέρω γνώση και επαγγελματική κατάρτιση. Μπορώ να πω ότι οι νέοι της χώρας μας έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το CERN, σε σημείο που με εκπλήσσει. Ξέρετε πόσες αιτήσεις έχουμε από πτυχιούχους αλλά και από σχολεία - δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια; Πολλοί καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται στο πλαίσιο ειδικών μαθημάτων. Μαζί με εκείνους που θα έρθουν εφέτος η Ελλάδα έχει στείλει περί τους 600 καθηγητές. Για να καταλάβετε, περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα έχουν μόνο χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία»
 αναφέρει υπερήφανος ο δρ Τσεσμελής.

Η «γνωριμία» με την επιστήμη, όμως, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πέρα από ενημερωμένους και μορφωμένους πολίτες, θα μπορούσε να προσφέρει σε αυτούς επαγγελματικές ευκαιρίες και οικονομικά οφέλη στις κυβερνήσεις μέσα από την εφαρμογή επιτυχούς τεχνογνωσίας.«Σε γενικές γραμμές βλέπουμε ότι η επιστημονική ανάπτυξη παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Στις χώρες στις οποίες ταξιδεύω συχνά λόγω δουλειάς βλέπω ότι όσες αγκαλιάζουν τα συγκεκριμένα θέματα έχουν τη δυναμική να ανέβουν και οικονομικά».

Πηγή: tovima.gr