Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

2 ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ!!


Η συνολική πρόσοψη του αεροσταθμού θα εκτείνεται σε μήκος 5 χλμ και θα υπάρχουν 90 θέσεις αεροσκαφών και επτά αεροδιάδρομοι. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΑΚΕΤΑ


Στο σχεδιασμό του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσταθμού στον κόσμο συμμετέχουν δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Ερμής Χαλβατζής και η Νατάσα Λιανού. Οι νεαροί επιστήμονες εργάζονται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο και είναι βασικά μέλη της σχεδιαστικής ομάδας του νέου διεθνούς αερολιμένα του Πεκίνου, στο πλαίσιο κοινοπραξίας όπου συμμετέχει η εταιρεία της διεθνούς φήμης ιρακινής αρχιτέκτονα.
Πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνικό έργο που θα αναπτυχθεί σε 700 στρέμματα (και σε άλλα 80 στρέμματα θα δημιουργηθεί συγκοινωνιακό κέντρο), στην τοποθεσία Ντάσινγκ νότια του Πεκίνου, και σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί 45 εκατ. επιβάτες ανά έτος και 75 εκατ. στα επόμενα στάδια της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με τη Νατάσα Λιανού, από τον τερματικό σταθμό θα αναπτύσσονται ακτινωτά έξι πέταλα, ο χώρος θα είναι πλημμυρισμένος από φως και θα υπάρχουν παντού έντονοι συμβολισμοί, κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στους Κινέζους.
Από την πλευρά του ο Ερμής Χαλβατζής δηλώνει πως «οι δυναμικές ενός αεροδρομίου διαφέρουν από αυτές ενός κτηρίου διότι αφορούν και τις επόμενες γενιές αλλά και μακρόπνοα σχέδια δεκαετιών, οπότε η επιλογή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία αφού πρέπει να αποδείξεις και να δικαιολογήσεις την ορθότητα κάθε γραμμής που χαράσσεις».

Συμπληρώνει δε ότι «αυτά τα μεγάλα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ έρχονται να δείξουν πως πολλές αρχιτεκτονικές σχολές διεθνώς βρίσκονται έξω από τη λογική των πραγματικών αναγκών της αγοράς, ωθώντας τους φοιτητές στο να φτιάχνουν απλώς ωραίες εικόνες χωρίς να τους εμφυτεύονται κανόνες και ουσιαστική επιστημονική γνώση».
http://www.pontos-news.gr/




Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝ ΜΑΚ ΝΗΛ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Ο Στέφαν Μακ Νιλ ξεκίνησε πεζοπορία 3.000 χιλιομέτρων από την πόλη Lidice της Τσεχίας μέχρι το Δίστομο και από εκεί στα μαρτυρικά χωριά της χώρας και της Κρήτης στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα κατά του φασισμού και τονίζοντας πως δεν θα σταματήσει, παρά μόνο όταν δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δικαιωθεί.

Μαρτυρικά χωριά του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου επισκέπτεται ο Γερμανός ιστορικός, συγγραφέας και καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Τσεχίας Στέφαν Μακ Νιλ, που πρωτοστατεί στην ανάδειξη του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας και συνομιλεί με κατοίκους των περιοχών για τις ναζιστικές θηριωδίες καταγράφοντας τις ιστορικές μαρτυρίες τους.

Τις εμπειρίες του, από το ταξίδι του μέχρι σήμερα, μετέφερε κατά την επίσκεψή του στο δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του δήμου Μαλεβιζίου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ) Γιώργο Αεράκη. Κατά την επίσκεψη ο δήμαρχος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη συμβολική δράση του Γερμανού καθηγητή, και δήλωσε ότι «εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι παρ' ότι ο ίδιος ταλαιπωρείται από μια σοβαρή ασθένεια, συνεχίζει την πεζοπορία μεταφέροντας το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας από χώρα σε χώρα».

Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/460858/germanos-kathigitis-protostatei-uper-tis-katavolis-ton-polemikon-apozimioseon-/




Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΘΑΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ

Και ενώ η Ελλάδα «βάλλεται» από τον διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκό Τύπο σε πολιτικό επίπεδο, η εφημερίδα «Wall Street Journal» εξυμνεί το ελληνικό κρασί και δίνει λόγους για τους οποίους η ελληνική παραγωγή οίνου θα μπορούσε να έχει κατακόρυφη ανάπτυξη.
Ο αρθρογράφος Γουίλ Λάιονς, ο οποίος είχε την πρώτη του εμπειρία με το άρωμα και τις γεύσεις των ελληνικών οίνων, γράφει χαρακτηριστικά ότι δοκίμασε το πιο ιδιαίτερο και απολαυστικό κρασί της ζωής του. «Βρέθηκα σε μια γευσιγνωσία όπου μου έδωσαν να δοκιμάσω ένα λευκό κρασί, με απαλό κίτρινο χρώμα, λουλουδένιο άρωμα, μαλακή υφή και μια τραγανή, αναζωογονητική και αλμυρή επίγευση που με έκανε να αγαλλιάσω» γράφει ο συντάκτης της WTJ. «Δεν ήταν ότι επρόκειτο για το καλύτερο κρασί που είχα δοκιμάσει ποτέ, ήταν που είχε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη και απολαυστική γεύση. Και μετά έμαθα ότι ήταν από την Ελλάδα. Όχι ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει κάποια διαφορά, αλλά με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, τράβηξε την προσοχή μου. Όπως ήπια μια δεύτερη γουλιά, σκέφτηκα ότι αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει κρασιά τέτοιας ποιότητας, θα χτίσει μια γερή εξαγωγική δραστηριότητα». Για την ιστορία, το κρασί που δοκίμασε ο Λάιονς ήταν το Ασύρτικο της Σαντορίνης.
Ανάλογη είναι και η άποψη του Μαρκ Σκουάιρς, που καλύπτει την ελληνική οινική παραγωγή για λογαριασμό του Wine Advocate. «Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά. Όταν βλέπεις αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για μια σπουδαία οινοπαραγωγική περιοχή που απλά ακόμα δεν ξέρει πώς να το αποδείξει».
Η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες ποικιλίες σταφυλιών, εκ των οποίων κάποιες – όπως το Ασύρτικο – έχουν τη δυναμική για να γίνουν κρασιά παγκοσμίου κλάσεως. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εξοικείωσης με το προϊόν.
Όποιος πάντως θέλει να εξερευνήσει τα συναρπαστικά ελληνικά κρασιά, μπορεί να δοκιμάσει το κόκκινο Αγιωργίτικο, το Λημνιό και το Ξινόμαυρο. Για λευκό κρασί, προτείνεται το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και ο Ροδίτης. Όσο για τις ανερχόμενες οινικές περιοχές; Προτείνονται η Μακεδονία στο Βορρά, τα Ιόνια νησιά στη Δύση, η Κρήτη στο Νότο και τα νησιά του Αιγαίου στην Ανατολή – χωρίς να παραλείπεται η Σαντορίνη.
Η φήμη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών κρασιών φαίνεται μάλιστα πως σταδιακά εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς ο συντάκτης ενός άρθρου στο «Wine Advocate» κάνει διθυραμβικά σχόλια για την ποιότητα και τη γεύση του ελληνικού οίνου, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα κατακλύσει τις διεθνείς αγορές ως κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή οίνου.
«Συνέχισε να φτιάχνεις έτσι τα κρασιά σου Ελλάδα και θα πιω όλα σου τα προβλήματα», σχολιάζει στο twitter ένας ειδικός επί του θέματος, ο Χιου Τζόνσον.

Πηγή: http://www.freesocial.gr/?p=2423 http://www.icookgreek.com/