Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ FLL ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 9-16 ΕΤΩΝ!!!



Η ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με την επωνυμία ROBOT MASTERS πετυχαίνει το ακατόρθωτο, κερδίζοντας δύο κύπελλα και την αναγνώριση μίας υποδειγματικής παρουσίας, στο Ανοιχτό Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL για παιδιά 9-16 ετών, στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

Η πενταμελής ομάδα ROBOT MASTERS μαζί με άλλες δύο που είχαν προκριθεί στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό F LL Greece στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τις φυσικές καταστροφές (Nature’s Fury) , ταξίδεψε στην Παμπλόνα της Ισπανίας, και κατάφερε να φέρει στη χώρα μας τη μεγάλη διάκριση που μας έκανε υπερήφανους ! 

Και τώρα το ιστορικό της επιτυχίας: Η ομάδα ROBOT MASTERS τον Δεκέμβριο 2013 δηλώνει συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που για πρώτη φορά διοργανώνει στην Ελλάδα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός EduACT- Δράση για την Εκπαίδευση. Κατασκευάζει ένα εκπληκτικό ρομποτάκι που αποτρέπει φυσικές καταστροφές και το Μάρτιο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό First Lego League Greece (NOESIS 8-9/3/2014) κατακτά την πρώτη θέση στην επίδοση του ρομπότ (Robot Performance) και την 2η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού (Champions Award). Εξασφαλίζει έτσι τη συμμετοχή της στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα FLL (Open European FLL Championship Pamplona, Spain, 28-31 Μαΐου,2014). 


Μέσα σε δύο μόλις μήνες ανακατασκευάζει το ρομπότ της και ολοκληρώνει στα αγγλικά την έρευνά της για το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Κουβαλώντας στις αποσκευές της την αγάπη και τις ευχές του σχολείου και των φίλων της, απίστευτη δύναμη ψυχής, μεράκι, νοστιμιές και εικόνες της Ελλάδας, στήνει το περίπτερό της ανάμεσα σε 96 ομάδες από 42 χώρες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε 825 παιδιά και συνολικά 1500 περίπου συμμετέχοντες. 

Η μεγάλη διάκριση δεν αργεί να έρθει: οι ROBOT MASTERS κατακτούν με το υπέροχο ρομποτάκι τους την 3η θέση στο Robot Performance, αλλά και το ειδικό τιμητικό βραβείο Robot Demo Award λόγω της πρόκρισης στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμό, μετά από συνεχόμενους αγώνες knock out και αφήνοντας εκτός όλα τα γνωστά φαβορί. Συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία και στο Project Challenge και στα Core Values, προτείνεται επίσης για τα βραβεία Έρευνας, Καινοτομίας, Παρουσίασης, Έμπνευσης, Ομαδικότητας και Gracious Professionalism (Ευγενής Άμιλλα). 

Ο τοπικός τύπος της Παμπλόνα κάνει για δύο φορές αφιέρωμα στην ομάδα του ΔΕΛΑΣΑΛ, μιλώντας με τα πιο επαινετικά λόγια για την υποδειγματική διαγωνιστική τους συμπεριφορά και το μοναδικό κέφι τους, με το οποίο πέτυχαν να ξεσηκώσουν το αμφιθέατρο των 1500 ατόμων που ενθουσιασμένο ζητωκραύγαζε “ROBOT MASTERS”.

http://www.newsnowgr.com/

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΥΠΟΥ FORMULA ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Παρουσιάστηκε στην παραλία του Βόλου, το νέο μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου Φόρμουλα, από τη Centaurus Racing Team, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η Centaurus Racing Team είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. οι ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο facebook


Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο.
Η ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Βόλου ιδρύθηκε το 2009 και έκτοτε, όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες φοιτητές, έχει συμμετάσχει στα τρία επίπεδα του παραπάνω διαγωνισμού. Οι διακρίσεις άρχισαν το 2011, όταν η ομάδα πήρε την 1η γενική θέση στην Ιταλία, διαγωνιζόμενη μόνο με σχέδια για το μονοθέσιο.
Την επόμενη χρονιά συμμετείχε τόσο με σχέδια όσο και με μερικά κατασκευασμένα μηχανικά μέρη στο Silverstone της Αγγλίας, λαμβάνοντας την 3η θέση στο σχεδιασμό και την 5η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση. Η ολοκλήρωση του 1ου αυτοκινήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ομάδα, τιμώντας τις τοπικές παραδόσεις, έδωσε στο μονοθέσιο το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου της μυθολογίας, ονομάζοντάς το «Χείρωνα».

Μετά τον Βόλο, επόμενος σταθμός για την παρουσίαση του μονοθέσιου οχήματος είναι η Ουγγαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός στις 21-24 Αυγούστου.


Πηγή: iefimerida.gr

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πανιά στο Αιγαίο άνοιξαν, ήδη από τις 31 Μαΐου, τα μουσικά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ταξιδεύοντας σε έξι νησιά, όσα είναι και τα χρόνια συνεργασίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»

Η φετινή συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» σε έξι νησιά βρίσκει σήμερα την Ορχήστρα στους Λειψούς, αύριο στους Αρκιούς (6/6), στην Πάτμο (7-8/6) και στη Γαύδο.

Τα μουσικά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ξεκίνησαν το ταξίδι τους ήδη από τις 31/5, με πρώτο σταθμό τη Σχοινούσα (31/5-1/6) και μετά το Καστελόριζο (2-4/6). Η αποστολή τους διπλή: να προσφέρουν στους μαθητές των ακριτικών νησιών δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια γνωριμίας με τη μουσική και τα όργανα μίας συμφωνικής ορχήστρας και να δώσουν συναυλίες χωρίς εισιτήριο, μπροστά σ’ ένα κοινό για το οποίο η ζωντανή σχέση με τη συμφωνική μουσική ήταν μέχρι πρότινος απαγορευτική.

Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» σύμφωνα με τον δημιουργό και γενικό συντονιστή του, Στέφανο Νόλλα: «Η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά, και φέτος λειτουργεί για όγδοη χρονιά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή:protothema.gr

5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τονΟργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον Δήμο Αθηναίων, για να συντονίσει τον εορτασμό με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κλίμακας δράσεις που θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για τη μέρα αυτή. Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων θα λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στηνπλατεία Συντάγματος και θα κορυφωθούν τηνΚυριακή 9 Ιουνίου 2013.
Στο κέντρο της πλατείας θα δημιουργηθεί μία κατασκευή – ο ιστός της πόλης – στο κέντρο της οποίας θα τοποθετηθεί ένα γιγαντιαίο δέντρο το οποίο θα περιστοιχίζεται από δεκάδες πολύχρωμα λουλούδια. Φιγούρες παιδιών με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος θα «αγκαλιάζουν» το κεντρικό έκθεμα ενώ ακτινωτά θα δημιουργηθούν 4 παρτέρια – θεματικές ενότητες – με θέμα τηνανακύκλωση (κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες), τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς) και λαχανόκηπος σε συνδιασμό με μονάδα οικιακής κομποστοποίησης. Ένα πέμπτο παρτέρι με το μήνυμα του UNEP «think.eat.save” θα δημιουργηθεί στην έξοδο του μετρό.
Παράλληλα, σε διαφορετικά σημεία της πλατείας θα υπάρχουν επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήριο σποράς με φύτευση φυτών που θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες, εργαστήρι ανακύκλωσης χαρτιού και εργαστήρι οικιακής κομποστοποίησης. Ταυτόχρονα, θα διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού – με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την πόλη και το αστικό περιβάλλον.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη η ταινία ντοκιμαντέρ HOME.
Έχοντας ως στόχο τη διάδοση του μηνύματος ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στο χώρο που ζει, προστατεύοντας και βελτιώνοντάς τον, σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο, αλλά και για το περιβάλλον, το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει τη συμβολή, με όποιον τρόπο μπορούν, όλων όσων θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος, με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον. Κι αυτό επιδιώκεται μέσα από τις δράσεις που προαναφέρθηκαν.
Είναι δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού ή και μηδενικού κόστους, που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον.
Κι επειδή η προσπάθεια για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων πόλεων, δεν μπορεί να μην διέρχεται μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο επίκεντρο υπάρχουν δράσεις με πρωταγωνιστές και παιδιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημεία αναφοράς της πόλης μας, όπως η πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι, το Θησείο, θα μετατραπούν σε εργαστήρι περιβαλλοντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη συμμετοχή τους εκείνες τις μέρες, με παιχνίδια, προβολές, ενημέρωση.
Κι όλα αυτά με τη συμβολή πολλών ανθρώπων, εθελοντών, οργανισμών φορέων, που θέλουν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Σας περιμένουμε λοιπόν όλους την Κυριακή 9 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας, για γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αλλά και τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την προστασία του.

Πηγή: econews.gr