Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 15χλμ. ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ.

Ενα τεράστιο αρχαίο στάδιο, μήκους 184,60 μέτρων (αττικού τύπου), με τις λίθινες κερκίδες του και την αφετηρία εκκίνησής του, αποκαλύφθηκε πλάι σε ένα κτήριο με λουτρό που ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στο Ιερό του αρχαίου Μολυκρείου ή της Μολυκρείας της Αιτωλίας.

Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο γνωστό ήδη από τους περιηγητές του 19ου αιώνα, καθώς υπήρχαν κάποια ορατά λείψανα. Βρίσκεται στο οροπέδιο πάνω στην κορυφή ενός χαμηλού βουνού ύψους 510 μ. (15 χλμ. από τη Ναύπακτο και σε ευθεία σχεδόν γραμμή με το στενό πέρασμα Ρίου-Αντιρρίου). Την έρευνα διεξάγει εκεί από το 2006 με πολλές δυσκολίες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και με μια χορηγία του Ιδρύματος Ψύχα, ο επ. διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς, σε συνεργασία με την καθηγήτρια στο ΑΠΘ Αλίκη Μουστάκα. Αρχιτέκτονας της ανασκαφής είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανώλης Κορρές.

«Από την αρχή ήταν σαφές ότι το κτήριο αυτό ήταν ένα "κοσμικό" κτήριο που εξυπηρετούσε διάφορες λειτουργικές ανάγκες του Ιερού» θα πει ο κ. Καλτσάς, τονίζοντας όμως ότι τους είχε προβληματίσει κάπως η παρουσία του λουτρού στο Ιερό, ωσότου ήρθε μια ανεπάντεχη ανακάλυψη πριν από δύο χρόνια να τους λύσει την απορία. Κόβοντας κάποιους θάμνους είδαν μια σειρά από λίθους. Προχωρώντας λίγο περισσότερο βρήκαν και μια δεύτερη σειρά λίθων. «Το πρόβλημα πάντοτε ήταν η βλάστηση από την οποία τελικά καθαρίστηκε ο χώρος ώς τον τοίχο του περιβόλου και μπορέσαμε έτσι να πραγματοποιήσουμε κάποιες τομές». Επειτα από λίγες μέρες «οι υποψίες μας επαληθεύθηκαν. Βρεθήκαμε έκπληκτοι μπροστά σε ένα στάδιο με λίθινες κερκίδες. Την αφετηρία του σταδίου σχηματίζει μια σειρά από λίθινες πλάκες, πάνω στις οποίες διακρίνεται καθαρά η βαλβίδα, μονή στην περίπτωσή μας με μια αύλακα, που πιθανότατα μας παραπέμπει στον 5ο αιώνα π.Χ. Σε απολύτως κανονικά διαστήματα ανά 1,40 μ. υπάρχουν βαθείς ορθογώνιοι τόρμοι πλευράς 10 εκ., στους οποίους ήταν τοποθετημένοι οι ξύλινοι πάσσαλοι του μηχανισμού της ύσπληγας για την εκκίνηση των δρομέων».
Οι τέσσερις λίθινες κερκίδες (μήκους 32 μ.) ήταν σε ένα τμήμα του σταδίου και προορίζονταν για τους αξιωματούχους των αγώνων και τους επίσημους θεατές. Η επιγραφή ΑΒΑΤΟΝ σε μια σειρά των καθισμάτων ίσως σηματοδοτεί «το ούτως ή άλλως άβατον του σταδίου για το γυναικείο φύλο».

«Μετά την ανακάλυψη του σταδίου δικαιολογείται εν πολλοίς και η ύπαρξη του κτηρίου Γ με το λουτρό που δεν χωρεί αμφιβολία ότι, εκτός των άλλων λειτουργιών, εξυπηρετούσε και τους αθλητές ως χώρος αποδυτηρίων» σημειώνει ο κ. Καλτσάς. Πάντως, ο χώρος αυτός έχει πολλά ακόμη να μας αφηγηθεί, αφού την τελευταία ανασκαφική περίοδο, τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2013, αποκαλύφθηκε και ανασκάφτηκε ακόμα ένα κτήριο νότια της στοάς, μήκους 12 μ. και πλάτους 6. Τα ευρήματα πάντως αυτού του Ιερού δεν έχουν δώσει ώς τώρα «ικανοποιητικές απαντήσεις σε ζητήματα όπως: αν ο χώρος του Ιερού σχετίζεται με το αρχαίο Μολύκρειο και ποια ήταν η θεότητα στην οποία ήταν αφιερωμένο». Οι σημερινοί ανασκαφείς γνωρίζουν ότι ο Ορλάνδος είχε υποστηρίξει ότι ο μεγάλος λίθινος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, βασιζόμενος στη μαρτυρία του Παυσανία, ο οποίος αναφέρει ότι σε ένα ναό του Ποσειδώνα στο Μολύκρειο είχαν καταφύγει αναζητώντας άσυλο οι φονείς του Ησιόδου Κτίμενος και Αντιφος. «Για να αποδεχθεί όμως κανείς κάτι τέτοιο θα πρέπει να δεχθεί πρώτα ότι πράγματι ο χώρος αυτός σχετίζεται με το Μολύκρειο» λέει ο κ. Καλτσάς.

Ασημένια νομίσματα Αλεξάνδρου
Πηγή: enet.gr

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ!!! ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

National Institutes of Health-NIH

Το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health-NIH), από τα σημαντικότερα στον τομέα του σε παγκόσμιο επίπεδο, τίμησε σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στην έδρα του στην Μπεθέσδα του Μέριλαντ, τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ένα κομμάτι δέντρου από την Κω, στη σκιά του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του.Το κομμάτι αυτό μεταφυτεύτηκε στον περίβολο του Ιδρύματος. Στη δεκαετία του ΄80, το δένδρο προσβλήθηκε από μύκητα και δεν κατάφερε να επιβιώσει, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο πρωτοποριακής έρευνας επιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος, το οποίο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν κατόρθωσε να το κλωνοποιήσει, παράγοντας πανομοιότυπο αντίγραφό του.
Κατά την τελετή, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, πλαισιωμένος από την ηγεσία του Ιδρύματος και τον κορυφαίο Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, φύτεψαν συμβολικά το κλωνοποιημένο δένδρο στον χώρο του Ιδρύματος, όπου βρίσκεται τοποθετημένη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του Ιπποκράτη.

Στις ομιλίες τονίσθηκε η συμβολή του Ιπποκράτη όχι μόνο στην Ιατρική, άλλα και στην ηθική της επιστήμης, όπως επισημάνθηκε, την οποία ασπάζονται απαγγέλλοντας τον όρκο του οι επιστήμονες της Ιατρικής σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε: «Το Δέντρο του Ιπποκράτη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Στον δικό του κύκλο ζωής, το δέντρο έγινε αντικείμενο έρευνας, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κληρονομιά του προστάτη του. Το ταξίδι του Δέντρου από το Αιγαίο, από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και ο συμβολισμός του κλώνου, που φυτεύουμε σήμερα σε αυτό το φημισμένο και πρωτοποριακό Ίδρυμα, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση στις διαχρονικές αξίες, όπως τις οραματίστηκε ο Ιπποκράτης».
 http://www.kathimerini.gr/

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΝΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ -ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ- ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ!!!!!!


Το “Δείπνο της Άνοιξης” έγινε θέμα και μια ομάδα πρωτοβουλίας στις 21 Δεκεμβρίου ανέλαβε να δει όχι απλά τα οργανωτικά του ζητήματα, αλλά να προκαθορίσει κανόνες.
Βήμα προς βήμα η ομάδα ξεκαθάρισε τους στόχους της. Έναν δεκάλογο για τα όσα επιδιώκει:
1. Ενισχύουμε τους κοινωνικούς δεσμούς στη γειτονιά.
2. Βοηθάμε να δημιουργηθούν μη εμπορευματικές σχέσεις.
3. Διευκολύνουμε την ανάπτυξη αλληλεγγύης.
4. Αναδεικνύουμε την αξία της συλλογικότητας.
5. Δείχνουμε ότι σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς λεφτά.
6. Αναζωογονούμε την αυτενέργεια και την ευρηματικότητα των πολιτών.
7. Λειτουργώντας παραδειγματικά ασκούμε το δικαίωμα στην πόλη.
8. Διασώζουμε τη μνήμη και μαθαίνουμε την ιστορία του δρόμου όπου ζούμε.
9. Κάνουμε μόνοι μας πράγματα που παλιότερα αναθέταμε σε θεσμούς.
10. Ομορφαίνουμε τη ζωή στην πόλη και τη ζωή μας.
Το “Δείπνο” προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα 28 Απριλίου,  ενώ στις 29 Απριλίου θα γίνει και “η Συναυλία της γειτονιάς”, αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, και το μενού του διαρκώς εμπλουτίζεται: τα εστιατόρια της περιοχής ετοιμάζουν τις σπεσιαλιτέ τους, νοικοκυρές και μαγείρισσες θα βάλουν πρόσθετες κατσαρόλες, ενώ οι κάτοικοι της Σβώλου, από την οδό Αγγελάκη μέχρι την πλατεία Ιπποδρομίου, θα κατέβουν από τα διαμερίσματα στα πεζοδρόμια με τα δικά τους φαγητά. Τα μπαρ και οι καφετερίες, σε αυτό το τμήμα της οδού, συνεισφέρουν με ποτά, κρασί, ρακόμελο και μπύρες σε μια πρωτόγνωρη συμμαχία καταστηματαρχών και κατοίκων.

 «Να ξαναγίνουμε ΓΕΙΤΟΝΙΑ!» είναι το σύνθημά μας. Κι αυτή είναι η αρχή. Γι αυτό και δεν είναι ένα ανοικτό δείπνο με μπουφέ για κάθε διερχόμενο. Τα τέσσερα ντουβάρια του διαμερίσματος είναι ο αντίπαλος: να σπάσει η απομόνωση, να λυθούν οι γλώσσες, να συνυπάρξουμε κερδισμένοι κοινωνικά. Η γειτονιά γνωρίζει την καθολική συμμετοχή των καταστηματαρχών, που δεν δίνουν εμπορικό χαρακτήρα στο γεγονός. Συνεισφέρουν με είδη και προϊόντα, την ώρα που πολλών το ταμείο είναι στο… όριο.

http://www.positivemagazine.gr/