Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΑΝΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ.

Το νέο αντικείμενο διατηρεί για την ώρα τον τίτλο του πιο μακρινού γνωστού ουράνιου σώματος στο Ηλιακό Σύστημα. Η ανακάλυψη του 2012 VP-113 η οποία ανακοινώθηκε με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ενισχύει την πεποίθηση πως η εξώτερη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος παραμένει σε ένα μεγάλο βαθμό άγνωστη.
Το πλανητοειδές έχει διάμετρο μόλις 450 χιλιομέτρων, ενώ η μικρότερη απόσταση που πλησιάζει τον Ήλιο είναι τα 12 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (80 φορές πιο μακριά από την απόσταση Γης-Ήλιου). Ακολουθώντας ελλειπτική τροχιά η απώτατη απόσταση που φτάνει από τον Ήλιο είναι έξι φορές μεγαλύτερη.

Την ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι του παρατηρητηρίου Τζέμινι και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι οι οποίοι χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο 4 μέτρων ΝΟΑΟ στη Χιλή. Έπειτα από πολύμηνες παρατηρήσεις, ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον αντικείμενο που στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως ήταν ένας αχαρτογράφητος πλανήτης-νάνος.
Ο νέος μακρινός πλανήτης-νάνος προστίθεται στην ανακάλυψη του πλανητοειδούς Σέντνα που είχε προηγηθεί το 2003. Τα δύο αυτά σώματα δείχνουν πως και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές στο Ηλιακό Σύστημα έχουν ενδιαφέρον, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πλέον πως υπάρχει ένα σημαντικό πλήθος από παρόμοια αντικείμενα, που περιμένουν να εντοπιστούν.
«Η έρευνα για άλλα σώματα πέρα από τη Σέντνα και το 2012 VP-113 πρέπει να συνεχιστεί, καθώς μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και την εξέλιξή του», δήλωσε ο Σκοτ Σέπαρντ, ερευνητής του Ινστιτούτου Κάρνεγκι με συμμετοχή στην ανακάλυψη.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως οι κινήσεις του πλανητοειδούς υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός πολύ μεγαλύτερου πλανήτη, ίσως και 20 φορές μεγαλύτερου της Γης, σε ακόμη πιο μακρινή τροχιά. Μία τέτοια πιθανή ανακάλυψη θα είχε έντονο αντίκτυπο στις αντιλήψεις για το Ηλιακό Σύστημα, καθώς η περιοχή εκεί δεν αναμένεται να φιλοξενεί ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο. Για την ώρα οι έρευνες για την ανακάλυψη του μυστηριώδους γίγαντα θα συνεχιστούν.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΝΕΟΙ 10-15 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤ

ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ!!



"Πριν από δέκα χρόνια, τα παιδιά εδώ δεν πήγαιναν ούτε δημοτικό. Τώρα πηγαίνουν στην Αμερική" μας είπε γεμάτος υπερηφάνεια ο 13 χρονος Δαβίδ

"Παιδιά από τον Δενδροπόταμο να πάνε στην Αμερική; Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο!": με τη φράση αυτή, ο Θοδωρής, μόλις "δέκα και μισό χρονών", όπως συστήνεται, περιγράφει τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι μια ομάδα παιδιών Ρομά από τη Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ τον Απρίλιο και, μάλιστα, για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί εκεί. 


Η αρχική ιδέα των παιδιών από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης ήταν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ, το οποίο θα γεφυρώνει ρήγματα από σεισμούς, απλώνοντας βραχίονες στις δύο άκρες του χάσματος. Πιθανότατα, όταν ξεκίνησαν να συναρμολογούν -και να προγραμματίζουν τα ίδια!- το ρομπότ τους για τον διαγωνισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας First Lego League (FLL), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η κατασκευή τους δεν θα γεφύρωνε μόνο ρήγματα, αλλά -τρόπον τινά- και την ...απόσταση Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών!

Τα δέκα παιδιά της ομάδας "FAR.GO.Bots", ηλικίας δέκα έως 15 ετών, συνοδευόμενα -μεταξύ άλλων- από τον μέντορά τους, τον πατέρα Αθηναγόρα, θα ταξιδέψουν στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο φεστιβάλ LEGO (LEGO World Festival). Η ομάδα, που στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης έλαβε τη διάκριση της "έμπνευσης" στις βασικές αξίες (core values) της διοργάνωσης λόγω της πρωτοτυπίας της κατασκευής της, τράβηξε την προσοχή και του κοινωφελούς Ιδρύματος LEGO (LEGO Foundation).

"Τώρα πια, θέλω να σπουδάσω προγραμματιστής υπολογιστών"

Έτσι, με τη στήριξη και του Ιδρύματος, τα παιδιά ετοιμάζουν τώρα τις αποσκευές τους για το Σεντ Λούις και στις φωνές τους, στα πρόσωπά τους, ο ενθουσιασμός είναι εμφανής με την πρώτη ματιά. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 13χρονος Δαβίδ, τώρα που γνώρισε τη ρομποτική, θα ήθελε να σπουδάσει προγραμματιστής υπολογιστών και, γιατί όχι, να ασκήσει το επάγγελμά του στο εξωτερικό. Θα ήθελε πολύ να δουλέψει σε μια ξένη χώρα, σημειώνει. "Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μού έμαθε επίσης την ομαδικότητα, τη συνεργασία" συμπληρώνει.

"Πριν από δέκα χρόνια, τα παιδιά εδώ δεν πήγαιναν ούτε δημοτικό. Τώρα πηγαίνουν στην Αμερική"

Από την πλευρά του, ο μέντορας της ομάδας, πατέρας Αθηναγόρας, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Πριν από δέκα χρόνια, πολλά παιδιά από την περιοχή αυτή, από το γκέτο του Δενδροποτάμου, δεν πήγαιναν ούτε στο δημοτικό σχολείο [...] Και τώρα έχουμε δέκα μικρούς Ρομά επιστήμονες. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπεις να προοδεύουν παιδιά, που το μέλλον τους θα ήταν η συνέχεια της ιστορίας της περιοχής. Εδώ είμαστε πάνω από 200 εθελοντές και είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε ότι αυτό που κάνουμε πιάνει τόπο. Αυτό που συνέβη, πολλοί δεν μπορούν να το πιστέψουν. Και κάποιοι εδώ στον Δενδροπόταμο, που σκέφτονταν απλοϊκά ότι οι τσιγγάνοι δεν πηγαίνουν ούτε σχολείο, βλέπουν τώρα ότι ο τσιγγάνος όχι απλά πηγαίνει σχολείο, αλλά πηγαίνει και στην Αμερική!".

Ο πατέρας Αθηναγόρας εξηγεί ότι ακόμη και ενόσω ο διαγωνισμός της Θεσσαλονίκης βρισκόταν σε εξέλιξη, τα παιδιά σκέφτονταν τι όνομα θα δώσουν στο ρομπότ με το οποίο θα διαγωνιστούν στο FLL του 2015. Σκέφτονται, όπως λέει, να ονομάσουν την ομάδα τους "Μυρμιδόνες" και να συνδυάσουν τη νέα κατασκευή τους με την ιστορία του Αχιλλέα.

Οι ομογενείς ανοίγουν τα σπίτια τους στους μικρούς επιστήμονες

Η επικείμενη συμμετοχή των παιδιών στο Φεστιβάλ κινητοποίησε -όπως λέει- και την ελληνική ομογένεια στο Σεντ Λούις, με οικογένειες ομογενών να προθυμοποιούνται να φιλοξενήσουν δύο παιδιά έκαστη, στα σπίτια τους. Η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα στηρίζει την όλη προσπάθεια, ενώ "γενικά προωθήθηκαν τάχιστα όλες οι διαδικασίες για τη μετάβαση των παιδιών στις ΗΠΑ".

Από την πλευρά του, ο πατέρας Αθηναγόρας σημειώνει ότι οι ομογενείς έχουν "αγκαλιάσει" την όλη προσπάθεια. "Εκτός του ότι θα μας φιλοξενήσουν στα σπίτια τους, κάθε μέρα θα έχουμε τραπέζι και σε διαφορετική ενορία, ώστε να τους γνωρίσουμε όλους και να μας γνωρίσουν όλοι" λέει, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει και στη στήριξη που έλαβαν τα παιδιά τόσο από το Ίδρυμα Lego, που προσφέρει 10.000 δολάρια, όσο και κυρίως από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που ανέλαβε καλύψει όλα τα υπόλοιπα έξοδα.

"Ανυπομονούμε να συναντήσουμε την ομάδα!"


Αναρτήθηκε από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ