Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ.







Μετά από πενταετή προσπάθεια του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου, με την καθοριστική καθοδήγηση του Γενικού Προξένου κ. Δημήτρη Αζεμόπουλου και την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος Κληρονομιάς, υπογράφτηκε τη προηγούμενη εβδομάδα η συμφωνία για την έναρξη του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο του 2014.


Το όνομα του Προγράμματος είναι «Ελληνικές Σπουδές στο Κέντρο Ευρωπαϊκών, Ρωσικών και Ευρωασιατικών Σπουδών» της Σχολής του Μunk του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η δωρεά από το Ίδρυμα Eλληνικής Κληρονομιάς - Hellenic Heritage Foundation ανέρχεται σε 180.000 δολάρια για τα τρία πρώτα χρόνια με στόχο να μαζευτούν 2 εκ. Δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι Ελληνικές Σπουδές που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο 2014 θα καλύψουν τα ακόλουθα:

·                 Ελληνική Γλώσσα
·                 Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική
·                 Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γεωπολιτική της θέση
·                 Υποτροφίες σε 10 φοιτητές των Ελληνικών Σπουδών και εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα των 10 φοιτητών 
·                 Πρόσκληση ετησίως σε ένα πανεπιστημιακό ομιλητή κύρους από την Ελλάδα για διάλεξη
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές. Το ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως αξίζει να υπάρχει.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως στο πανεπιστήμιο του Τορόντο λειτουργούσε μέχρι και το 2002 παρόμοιο πρόγραμμα που χρηματοδοτούταν αποκλειστικά από την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο επί σχεδόν 20 χρόνια. Όταν δημιουργήθηκε η έδρα Ελληνικών του πανεπιστημίου του York η διοίκηση Μενεγάκη έκρινε πως δεν μπορούσε να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και έτσι σταμάτησε.
http://idas1912.blogspot.gr/




Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ SWISS AIR ΖΗΤΑΕΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Η ελβετική αεροπορική εταιρεία Swiss προτίθεται να προσλάβει έναν... ταξιδιώτη που θα κάνει το γύρο του κόσμου επί πληρωμή για έξι μήνες για να επιθεωρήσει τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία και να αφηγηθεί τις περιπέτειές του στον ιστότοπό της.
Η διαδικασία πρόσληψης για την ονειρεμένη θέση εργασίας ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Ο τυχερός που θα επιλεγεί μεταξύ όλων των υποψηφίων θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Η αγγελία που δημοσίευσε η εταιρεία απευθύνεται σε «δημιουργικούς ανθρώπους, που έχουν πάθος με τα ταξίδια, τις ανακαλύψεις και τους νεωτερισμούς». Ο «τουρίστας» θα πρέπει να είναι Ελβετός ή υπήκοος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει συμπληρώσει τα 18.

Ο «ελβετός Εξερευνητής», όπως θα είναι ο επίσημος τίτλος του, θα πιάσει δουλειά το φθινόπωρο.

Για έξι μήνες θα γυρίζει τον κόσμο και θα δημοσιεύει τις εντυπώσεις του και θα παρέχει συμβουλές για τους άλλους ταξιδιώτες στον ιστότοπο της εταιρείας.

Μέρος της αποστολής του, μεταξύ άλλων, είναι να ελέγξει κατά πόσον είναι ακριβείς οι συμβουλές που δίνει η εταιρεία και να προσθέσει τις δικές του. Στη σύμβαση που θα υπογράψει διευκρινίζεται ότι θα παραμένει 2-3 ημέρες, κατά μέσο όρο, σε καθέναν από τους 20-26 προορισμούς που θα επιλέξει η Swiss.

Εκτός από τον μισθό που θα καταβάλει στον «Εξερευνητή» η εταιρεία  - το ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση - θα του πληρώσει επίσης όλα τα έξοδα των ταξιδιών του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις μέχρι το μεσημέρι της 28ης Μαΐου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ 117.

Ένα νέο χημικό στοιχείο, με τον ατομικό αριθμό 117, θα προστεθεί στον διάσημο Περιοδικό Πίνακα, ο οποίος συνεχίζει να «μεγαλώνει» χάρη σε νέες ανακαλύψεις στοιχείων.
Το στοιχείο 117 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010 από μια αμερικανο-ρωσική επιστημονική ομάδα και τώρα, όπως παραδοσιακά απαιτείται, υπήρξε η επιβεβαίωση της ύπαρξης του, καθώς μια δεύτερη διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής γερμανούς επιστήμονες, κατάφερε επίσης να «δει» το εν λόγω στοιχείο.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το «New Scientist», θα είναι πλέον η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και η αντίστοιχη Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP) να αποδεχτούν επίσημα την επιβεβαίωση και να αποφασίσουν αν χρειάζονται και άλλα πειράματα ή αν θα αναγνωρίσουν οριστικά το νέο στοιχείο 117, οπότε αυτό θα πρέπει πλέον να πάρει ένα όνομα. Η κοινή επιτροπή των δύο επιστημονικών Ενώσεων θα κρίνει ποιός ερευνητικός φορέας δικαιούται να «βαφτίσει» το νέο στοιχείο;
Η τιμή ανήκει πρωτίστως στους επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και του Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικής Έρευνας της Ρωσίας, που έκαναν τη σχετική αρχική ανακάλυψη προ τετραετίας.
Η επιβεβαίωση έγινε στον γερμανικό επιταχυντή του Κέντρου Έρευνας Βαρέων Ιόντων Χέλμχολτς στο Ντάρμσταντ. Οι γερμανοί και άλλοι χημικοί και πυρηνικοί φυσικοί (συνολικά 72 ερευνητές από 11 χώρες), με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφ Ντίλμαν, βομβάρδισαν με ιόντα ασβεστίου έναν εξωτικό στόχο, ένα ραδιοϊσότοπο του μπερκελίου (Bk-249), και από τη σύγκρουση αυτή σχηματίστηκαν δύο άτομα του στοιχείου 117, που «έζησαν» λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου.
Το στοιχείο 117 -για το οποίο υπήρξε και σχετική επιστημονική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters"- διασπάται πολύ γρήγορα στα στοιχεία 113 και 115, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2004, στο πλαίσιο της ίδιας αμερικανο-ρωσικής ερευνητικής συνεργασίας.
Τα χημικά στοιχεία μετά τον ατομικό αριθμό 104 (αφορά τον αριθμό των πρωτονίων σε ένα πυρήνα ατόμου) θεωρούνται υπερβαρέα και είναι συνήθως φευγαλέα. Όμως τα πιο σταθερά από αυτά (που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί) πιστεύεται ότι «κατοικούν» στη λεγόμενη «νησίδα σταθερότητας», μια περιοχή όπου αναμένεται να βρεθούν πυρήνες σταθερών υπερβαρέων χημικών στοιχείων με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
Προς το παρόν -και μέχρι να βρεθούν τέτοια υπερβαρέα στοιχεία στη φύση- αυτά παράγονται σε επιταχυντές με τη σύγκρουση σωματιδίων. Η σύντηξη δύο ελαφρύτερων πυρήνων, κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός υπερβαρέος στοιχείου, το οποίο ζει ελάχιστα.
Εδώ και 30 χρόνια αδιάκοπων ερευνών, νέα «τεχνητά» υπερβαρέα στοιχεία ανακαλύπτονται με ρυθμό ένα ανά δύο έως τρία χρόνια και με απώτερο στόχο πάντα την ανακάλυψη της «νησίδας σταθερότητας». Οι πιο πρόσφατες προθήκες στον Περιοδικό Πίνακα ήσαν τα στοιχεία 114 και 116, που ανακοινώθηκαν το 2011.
Πηγή: newsnow.gr

FORMULA 1: Η OMAΔΑ ΤΗΣ LOTUS TIMA TON EL ΓΚΡΕΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ GRAN PRIX ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΙΟΥ!!!!




Η ομάδα της Lotus στη Formula 1 αποφάσισε να τιμήσει τον παγκοσμίου φήμης Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστό και ως El Greco με ένα πρωτότυπο τρόπο.  Οι σχεδιαστές της Lotus δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο μονοθέσιο και τον εξοπλισμό του ειδικά για το Ισπανικό Grand Prix που θα γίνει στις 9 Μαίου, προβάλλοντας την επετειακή έκθεση του καλλιτέχνη στο Τολέδο για την συμπλήρωση των τετρακοσίων ετών από το θάνατο του. 
Ο ιδιοκτήτης της βρετανικής ομάδας Ζεράρ Λόπεζ, που έχει καταγωγή από τη Γαλικία, θα επισκεφτεί την Πέμπτη το Πρωθυπουργικό μέγαρο της Ισπανίας, ώστε να κάνει δώρο στον Μαριάνο Ραχόι ένα κράνος στο οποίο είναι σχεδιασμένη η προτομή του «Ελ Γκρέκο”. Ένα ίδιο κράνος θα λάβει και ο βασιλιάς της χώρας Χουάν Κάρλος. «Είναι η πρώτη φορά που ομάδα της Formula 1 έχει προβάλει ένα πολιτιστικό γεγονός τόσο πολύ. Προωθούμε την έκθεση για τον Ελ Γκρέκο αφιλοκερδώς σε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, απευθυνόμαστε σε πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε ο Ζεραρ Λόπεζ. Η έκθεση του El Greco στο Τολέδο, θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου και ήδη έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες. Περισσότεροι από 100 πίνακες, τους οποίους ζωγράφισε ο Θεοτοκόπουλος, τα χρόνια που έζησε εκεί, εκτίθενται στο Μουσείο Σάντα Κρουζ, αλλά και σε άλλα ιστορικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός της πόλης. -
ΠΗΓΗ ellines.com

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΑΦΟΣ ΜΕ 50 ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ.


Περίπου 50 μούμιες, μεταξύ των οποίων και κάποιες νεογέννητων παιδιών, βρέθηκαν σε έναν τεράστιο αρχαίο τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.


Ξύλινες σαρκοφάγοι και νεκρικές μάσκες βρέθηκαν δίπλα στα λείψανα που πιθανότατα χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου, μετέδωσε το πρακτορείο MENA επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού. 

Το Νέο Βασίλειο περιλαμβάνει τη 18η, τη 19η και την 20ή Δυναστεία των φαραώ που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από το 1567 μέχρι το 1056 π.Χ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στον τάφο αυτό, ο οποίος είχε λεηλατηθεί στο παρελθόν από τυμβωρύχους, είχαν τοποθετηθεί επίσης οι σοροί πριγκίπων και πριγκιπισσών.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ελβετών αρχαιολόγων του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βασιλείας σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές.

Οι αρχαιότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τουρισμό της Αιγύπτου που έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια.

Μετά την Αραβική Ανοιξη οι αρχές δυσκολεύονται να φυλάξουν με ασφάλεια τους αρχαιολογικούς χώρους και να σταματήσουν τις παράνομες ανασκαφές και τις κλοπές από μουσεία, τεμένη ή καταστήματα.

Πηγή: tanea.gr