Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 90 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ.

Η Τουρκία οφείλει να καταβάλει μέσα σε ένα τρίμηνο από τη Δευτέρα την επιδικασθείσα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο για αποτελέσματα της εισβολής του 1974.
Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου για το ύψος της αποζημίωσης που οφείλει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία για την σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην νήσο αλλά και μέχρι σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της, αναφέρεται ρητά ότι το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών,30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, δίκην αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,
([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, δίκην αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της ποινής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η ετυμηγορία δεν δεσμεύει την χώρα του.
Η ποινή είναι μία από τις μεγαλύτερες τις οποίες έχει επιδικάσει το διεθνές ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΚΩΤΙΑ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΟΥ-

 Στον τελευταίο αγώνα που έπαιξε με τα χρώματα της Σέλτικ έκανε το γύρο του θριάμβου, κρατώντας τρυφερά στην αγκαλιά του ένα μικρό φίλαθλο με ειδικές ανάγκες !!

Το καλύτερο δώρο σε ένα μικρό φίλαθλο της Σέλτικ με ειδικές ανάγκες έκανε ο Γιώργος Σαμαράς. Ο Έλληνας επιθετικός έδειξε την ανθρώπινη πλευρά του κάνοντας τον γύρο του θριάμβου με τον λιλιπούτειο φίλαθλο στην αγκαλιά του!

Ο Γιώργος Σαμαράς αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα της Σέλτικ και στο αντίο του στους πρωταθλητές Σκωτίας αποφάσισε να κάνει ξεχωριστή την ημέρα ενός μικρού φίλου της ομάδας με ειδικές ανάγκες.
Ο μικρός Τζέι ήταν στην πρώτη σειρά των πανηγυρισμών και είδε αρχικά τον προπονητή της ομάδας, Νιλ Λένον, να του δίνει το μετάλλιο του πρωταθλητή και στη συνέχεια ο Σαμαράς τον πήρε στην αγκαλιά του και μαζί έκαναν τον γύρω του θριάμβου με τον Τζέι να το απολαμβάνει ιδιαίτερα.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο:


ΠΗΓΗ:gazetta.gr

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ –ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΛΗΔΑ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ- ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ!!

ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ «ΞΑΝΑΝΙΩΝΟΥΝ» ΜΕ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΟΤΕΡΑ


Η νευροβιολόγος, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δρ Λήδα Κατσιμπάρδη είχε κεντρικό ρόλο στην έρευνα του αίματος που... ξανανιώνει


Καλιφόρνια 
Ένα βήμα κοντύτερα σε θεραπείες που θα αναστρέφουν τις επιπτώσεις του γήρατος στον εγκέφαλο, στους μυς, στην καρδιά και στα υπόλοιπα όργανα, έκαναν αμερικανοί ερευνητές. Εργαζόμενοι με ποντικούς, οι επιστήμονες πέτυχαν δραματική ανανέωση ηλικιωμένων πειραματοζώων στα οποία χορηγήθηκε αίμα από νεαρά ζώα.

Οι μελέτες

Τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύονται σε τρεις διαφορετικές εργασίες και, σύμφωνα με αυτά, τόσο η χορήγηση αίματος, όσο και η χορήγηση πλάσματος ή μιας πρωτεΐνης αυτού φάνηκαν να έχουν θετικές επιδράσεις στην μνήμη και στην γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην μυϊκή δύναμη και αντοχή. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στον Σαν Φρανσίσκο, εκτιμούν ότι αντίστοιχες επιδράσεις μπορεί να υπάρξουν και σε ανθρώπους και σκοπεύουν να αρχίσουν σύντομα κλινικές δοκιμές.



Ου γαρ έρχεται μόνον
Το πέρασμα του χρόνου είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για μια σειρά ασθενειών, από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά μέχρι τον διαβήτη και την άνοια. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν σε βαθιά γεράματα, θεραπείες που θα προλαμβάνουν τα δεινά του γήρατος ή θα καθυστερούν την εμφάνισή τους εκτιμάται ότι μπορούν να προλάβουν επίσης και τις οικονομικές επιπτώσεις του στα συστήματα υγείας.
Τα ευρήματα
Και οι τρεις ερευνητικές ομάδες εφήρμοσαν έναν κλασσικό πειραματισμό: συνέδεσαν ένα γηραιό (18 μηνών) και ένα νέο (3 μηνών) ποντίκι ως να επρόκειτο για σιαμαίους. Στη συνέχεια μελέτησαν την επίδραση που είχε η κοινή ροή αίματος στο γηραιό. Σημειώνεται ότι ένα ποντίκι 18 μηνών αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο γύρω στα 70 έτη. Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι στον ιππόκαμπο του γηραιού ποντικού αναπτύχθηκαν ισχυρότερες συνδέσεις και το ίδιο συνέβη όταν τα γηραιά ζώα δέχθηκαν πλάσμα (αίμα από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα κύτταρα) από νεότερα. Για την ακρίβεια, τα γηραιά ζώα μετά την μετάγγιση πλάσματος μπορούσαν να βρουν την έξοδο από έναν λαβύρινθο με την ίδια ταχύτητα που το πετυχαίνουν και πειραματόζωα έξι μηνών, ενώ η μνήμη τους ήταν ισάξια με εκείνη των τρίμηνων ποντικών!
Οι ερευνητές αποδίδουν την ανανεωτική επίδραση του νεαρού αίματος στον εγκέφαλο των γηραιών πειραματοζώων στην παρουσία της πρωτεϊνης Creb η οποία ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων που απαιτούνται για την δημιουργία νευρικών συνάψεων και η οποία μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Εκτός από τον εγκέφαλο όμως, ενισχυμένη φάνηκε και η καρδιά και το μυϊκό σύστημα στις μελέτες των ερευνητών του Χάρβαρντ (μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνικής καταγωγής μεταδιδακτορική ερευνήτρια Λήδα Κατσιμπάρδη). Όπως επισημαίνεται στις εργασίες τους, παρατήρησαν την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο των γηραιών πειραματοζώων, την όξυνση της αίσθησης της όσφρησης, αλλά και αύξηση της αντοχής τους και της μυϊκής δύναμής τους.
Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές του Χάρβαρντ μπόρεσαν να επαναλάβουν τις επιδράσεις της χορήγησης αίματος ή πλάσματος στα πειραματόζωα μόνο με την χορήγηση μιας δόσης της πρωτεϊνης GDF11, ενός αυξητικού παράγοντα τα ποσά του οποίου επίσης μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Οι ελπίδες
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επαναληφθούν με την ίδια επιτυχία και στους ανθρώπους. Τοποθετούν δε την έναρξη κλινικών δοκιμών στα επόμενα 2-5 χρόνια. Το κλειδί βεβαίως είναι τι θα δοκιμασθεί και ποιο μόριο είναι αυτό που θα βρεθεί να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες. Ο χρόνος θα δείξει, αλλά μέχρι τότε οι ερευνητές προειδοποιούν να μην αρχίσουμε τις …μεταγγίσεις!



http://www.tovima.gr/science