Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΛΕΙΖΕΡ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ.

Σε έξι σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα παρουσιαστεί το αναστηλωτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μνημεία της Ακρόπολης –και ιδίως η καινοτομική και διεθνώς πρωτοποριακή τεχνική καθαρισμού τής επιφάνειας των μαρμάρων με λέιζερ.
 Οι παρουσιάσεις θα γίνουν από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος πανεπιστημιακών διαλέξεων του Ιδρύματος Ωνάση (University Seminars Program).

 
 Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος έξι διαλέξεων (με τίτλο «The Acropolis Restoration Project and the Laser Application»), από τις 24 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου, σε σχετικά τμήματα (Ιστορίας Τέχνης, Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων), στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Γιέιλ, Πενσιλβάνια, Βοστόνης, Ντελάγουερ και Στόνι Μπρουκ.
 
 Οι διαλέξεις θα γίνουν από τη Βασιλική Ελευθερίου, προϊσταμένη της ΥΣΜΑ, και από τον δρ Δημήτριο Άγγλο, από πλευράς ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. 
 
 Στόχος των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση του μακρόχρονου έργου αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης και η ανάδειξη της τεχνικής καθαρισμού με λέιζερ, που εφαρμόζεται καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια στο μνημείο και στα γλυπτά του.
 
 Η ερευνητική ομάδα του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό των μαρμάρων. 
 
Πηγή: michanikosonline.gr

ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ "ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ" ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.

Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τελείως νέο μηχανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, «ανατινάζοντας» στην κυριολεξία τα καρκινικά κύτταρα.


Ειδικοί στον καρκίνο, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσαν ότι κατάφεραν να αναστρέψουν την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο ποντικών χορηγώντας τους την ουσία Vacquinol-1, που μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιού.

Παρατηρήθηκε ότι τα μόρια του Vacquinol-1 ξεκίνησαν μια διαδικασία στα καρκινικά κύτταρα –κενοτοποίηση-ώστε η κυτταρική μεμβράνη του κυττάρου να καταρρεύσει και το κύτταρο να ‘’εκραγεί’’ και να πεθάνει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς με γλοιοβλάστωμα, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί σε άλλα είδη καρκίνου και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές μετά από πειράματα με διάφορα μόρια ξεχώρισαν το Vacquinol-1 ως το πιο επιτυχές από αυτά και επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα σε δοκιμές στον άνθρωπο.

Ποντικοί με γλοιοβλάστωμα έλαβαν την ουσία για 5 ημέρες. Έξι από τους 8 που έλαβαν την ουσία ήταν ακόμα ζωντανοί μετά από 80 ημέρες σε σύγκριση με 30 ημέρες στην ομάδα ελέγχου.

Ο καθηγητής Patrik Ernfors, του Karolinska Institute, δήλωσε πως πρόκειται για ‘’εντελώς νέο μηχανισμό όσον αφορά την αγωγή κατά του καρκίνου’’. Ένα πιθανό φάρμακο με βάση το συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσε να επιτεθεί στο γλοιοβλάστωμα με εντελώς νέο τρόπο.
Πηγή: iatronet.gr

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ" ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015.

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας»  θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015  και θα στεγαστεί στο τετραώροφο νεοκλασικό κτήριο, 1.070 τετραγωνικών μέτρων, επί της οδού Μητροπόλεως 44, το πρώην ξενοδοχείο «Royal», ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική και τον Γιώργο Κουλουβάρη.
Πρόκειται για ένα κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την οδό Πετράκη, και το οποίο  χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1985. Το κτήριο είχε αρχικά παραχωρηθεί για χρήση στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά η μετακόμισή του δεν έγινε ποτέ,  εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Στο Μουσείο,  ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.  Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της «Τεχνόπολις», πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.

Ανάμεσα στα εκθέματα που θα μπορεί να θαυμάσει το κοινό περιλαμβάνονται επιστολές και άγνωστες φωτογραφίες της Μαρία Κάλλας, που είχαν αγοραστεί από το Δήμο Αθηναίων με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2000. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλληλογραφία της διάσημης υψιφώνου με τους συγγενείς της και με μεγάλες προσωπικότητες της Λυρικής Τέχνης - όπως τον μαέστρο Τούλιο Σεραφίν και την Ισπανίδα δασκάλα της,  Ελβίρα ντε Ιντάλκο -.
Μεταξύ άλλων,  ο επισκέπτης θα μπορεί να δει  την αγαπημένη  γούνα της Κάλλας - δώρο του συζύγου της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι-, ένα ζευγάρι γάντια του οίκου Hermes, την περούκα που τη μεταμόρφωνε σε «Μήδεια» στην ομώνυμη όπερα του 1958 καθώς και περίπου 200 πρωτότυπες φωτογραφίες από την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία.





Τους χώρους του Μουσείου θα κοσμούν, επίσης,   έργα που έχουν φιλοτεχνήσει γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες προς τιμήν της Ελληνίδας ντίβας όπως, επίσης, προσωπικά αντικείμενά της, σπάνιες φωτογραφίες, βιβλία και σημαντικό αρχειακό υλικό κάθε οπτικοακουστικής μορφής σχετικά με την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, τα οποία έχουν προσφέρει ιδιώτες συλλέκτες, ιδρύματα, φορείς, εκδοτικοί οίκοι και δισκογραφικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό, με το όνομα «La divina», ενώ θα υπάρχουν  και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτήριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο Μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος ενώ αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.

Πηγή: eirinika.gr