Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΑΣ 18ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΟΥ ΕΠΙ 1 ΧΡΟΝΟ. ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ!

Ε

Πριν ένα χρόνο τράκαρε με μηχανάκι. Δεν φορούσε κράνος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Οι ελπίδες έσβηναν για τον Παναγιώτη. Μέχρι που μεταφέρθηκε στη νευροχειρουργική μονάδα του Ευαγγελισμού και εντάχθηκε σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που τρέχουν Έλληνες γιατροί. Ενα χρόνο μετά ο Παναγιώτης έχει επανέλθει, χαμογελά, αντιδρά στα ερεθίσματα, τρώει τα αγαπημένα του σουβλάκια και σύντομα θα μιλάει.

Ο πατέρας του Παναγιώτη, ο Ανδρέας Καρράς αλλά και γιατροί μιλούν σήμερα για πρώτη φορά στα Νέα και τον Γιάννη Δεβετζόγλου. Ο Παναγιώτης είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βλάβη στην περιοχή που ονομάζεται στέλεχος, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες επιβίωσης. Έμεινε διασωληνωμένος, όμως όσο του μιλούσαν έβλεπαν να αλλάζουν οι ζωτικές λειτουργίες του: οι παλμοί αυξάνονταν, η καρδιά λειτουργούσε πιο γρήγορα. Έμοιαζε να τους ακούει και να τους δείχνει πως τους χρειάζεται δίπλα του.

35 μέρες μετά άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του. Ένα βλέμμα απλανές, άδειο, Αντιδρούσε μόνο στα τσιμπήματα. Άρχισαν πολύωρες συνεδρίες φυσιοθεραπείας από τον γιατρό Νίκο Χόντο ο οποίος λέει πως όσο έδινε αγώνα για τον Παναγιώτη, άκουγε γιατρούς να περνάνε και να λένε « άσ'το, είναι τελειωμένο αυτό. Πάμε να δούμε άλλους ασθενείς».

Ακολούθησε νοσηλεία για τρεις μήνες σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, ενώ οι γονείς του έψαχναν κάθε έρευνα και τρόπο για να σώσουν το παιδί τους.  Έτσι έμαθαν για το πρόγραμμα του καθηγητή Νευροχειρουργικής του Ευαγγελισμού Δαμιανού Σακκά και ο Παναγιώτης εντάχθηκε σε αυτό. Κάθε μέρα για μισή ώρα φορούσε ένα ειδικό καπέλο που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα εξωτερικά στον εγκέφαλο. Σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις ο Παναγιώτης έχει επανέλθει σχεδόν πλήρως. Σύμφωνα με τα Νέα, τις τελευταίες 15 μέρες ο Παναγιώτης τρώει μπισκότα, τυρόπιτα τα αγαπημένα του σουβλάκια, χαμογελά και σύντομα θα αποκατασταθεί και η ομιλία του.

http://www.iefimerida.gr/


10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΛΟΓΩ ΣΚΥΛΟΥ......

Δέκα χρόνια «νεότεροι» σωματικά και νοητικά είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους.  Όπως είδαν οι σκωτσέζοι επιστήμονες, η συντροφιά ενός τετράποδου βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του ιδιοκτήτη κάνοντάς τον παράλληλα να συμπεριφέρεται αλλά και να φαίνεται νεότερος.
Βάσει των ευρημάτων της μελέτης μάλιστα, η απόσταση που διανύει ο ιδιοκτήτης κατά τη διάρκεια της βόλτας του σκύλου του,  επηρεάζει την θετική επίδραση του ζώου στην υγεία του.
«Ενας ιδιοκτήτης σκύλου – ιδιαίτερα αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας - μπορούμε να πούμε ότι έχει φυσική κατάσταση αντίστοιχη με εκείνη ενός ατόμου νεότερου κατά περίπου μια δεκαετία» εξηγεί ο δρ Ζικιάνγκ Φενγκ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Μπορεί η παρουσία του ζώου να μην προσθέτει 10 χρόνια επιπλέον ζωής, είναι όμως πολύ ευεργετική και σχετίζεται με το σηκώνεται από τον καναπέ του, περπατάει και κινείται περισσότερο» προσθέτει ο ειδικός.
Καλύτερος φίλος στη ζωή
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 547 ηλικιωμένων ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 79 έτη. Συγκεκριμένα τους ζήτησαν να φορέσουν ένα επιταχυνσιόμετρο για ένα διάστημα επτά ημερών, προκειμένου να καταγράψουν τις κινήσεις τους. Περίπου 50 από τους εθελοντές ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «PreventiveMedicine», από τη μελέτη τους φάνηκε ότι «ένας σκύλος παρακινεί την σωματική άσκηση του ιδιοκτήτη του, και στην περίπτωση των ηλικιωμένων κάτι τέτοιο οδηγεί στην υπερπήδηση οποιονδήποτε εμποδίων - π.χ. έλλειψη κοινωνικών επαφών, καιρός, προσωπική ασφάλεια - ως προς την κίνησή τους».
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα σωματικής άσκησης σε άτομα άνω των 65 ετών. Κατά μέσο όρο, οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες σκύλων ήταν κατά 12% πιο δραστήριοι από τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν σκύλο» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
«Γαβ» σε σωματική και νοητική υγεία
Η σωματική άσκηση σε μεγαλύτερες ηλικίες, ως γνωστόν, προστατεύει από παθήσεις που σχετίζονται με τη φθορά των μυών και των οστών, ενώ παράλληλα τονώνει τις νοητικές λειτουργίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πέρα από τη σωματική υγεία ένα σκυλάκι τονώνει και τη νοητική υγεία, αλλά και τη διάθεση του ιδιοκτήτη του. «Κατά μέσο όρο, οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης» αναφέρει ο δρ Φενγκ. «Το δέσιμο που αναπτύσσεται ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο φαίνεται ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία».
Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι η δημιουργία ειδικών συνεδριών με την παρουσία ενός σκύλου θα μπορούσε να βοηθήσει ηλικιωμένα άτομα να βιώσουν τα οφέλη αυτά, χωρίς την ευθύνη της ιδιοκτησίας ενός ζώου.
Πηγή: tovima.gr