600 ΤΟΝΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Περίπου 600 τόνοι λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα εμπλουτισμένα με βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, όπως υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος και χρώμιο θα καταλήξουν φέτος στις χωματερές, επιβαρύνοντας το μολυσμένο υπέδαφος και υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.
Οπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, παρόλο που οι μπαταρίες αποτελούν μόλις το 0,2% του όγκου των αστικών απορριμμάτων, από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών. Οταν οι μπαταρίες καταλήξουν σε κάποια χωματερή, εκεί είναι αναμενόμενο να υποστούν διάφορες φυσικές αλλαγές, καθώς η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, βροχή και υγρασία μπορεί να συντελέσει στην απελευθέρωση αναφλέξιμων ή διαβρωτικών συστατικών τους και να μεταφερθούν μέσω του εδάφους στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον.
«Στην Ελλάδα, η ευαισθητοποίηση του πολίτη είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός, όπως φαίνεται και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πανελλαδική κλίμακα με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων» όπως επισημαίνει, μιλώντας στην «ΗτΣ», ο Ηλίας Ορδόλης, γενικός διευθυντής της εταιρείας Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών, υπογραμμίζοντας: «Στην Ελλάδα η αναλογία είναι πεντέμισι κάδοι ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που η αντιστοιχία στη Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 2,1 με 2,2 ανά 1.000 κατοίκους και το σύνολο της Ευρώπης είναι 1,8 ανά 1.000 κατοίκους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χώρα μας να βρίσκεται τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου