Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο ΚΑΦΕΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

Ο ΚΑΦΕΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ- 3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 50%

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC), του πιο κοινού τύπου καρκίνου του ήπατος, κατά περίπου 40% , σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Clinical Gastroenterology and Hepatology”, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. 
Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος κατά περισσότερο από 50%. 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας Φαρμακολογίας "Mario Negri" της Ιταλίας, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 1996 μέχρι το 2012, που αφορούσαν σε 3.153 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος, για να διαπιστώσουν την επίδραση του καφέ στην πρόληψη της νόσου.
"Η ευνοϊκή επίδραση του καφέ κατά του καρκίνου του ήπατος μπορεί να οφείλεται στην αποδεδειγμένη θετική του επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη, που αποτελεί παράγοντα κίνδυνου για τον καρκίνο στο ήπαρ, ή στις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στα ηπατικά ένζυμα", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κάρλο Λα Βέτσια.  
Σύμφωνα με τους ερευνητές ωστόσο, είναι δύσκολο να καθοριστεί αν η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του ηπατικού καρκίνου είναι αιτιώδης, ή αν αυτή η σχέση  οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ασθενείς με παθήσεις του πεπτικού συστήματος ή παθήσεις του ήπατος συχνά εθελούσια μειώνουν την κατανάλωση καφέ .


Ωστόσο η πρωτοβάθμια πρόληψη του καρκίνου του ήπατος συνίσταται στην αποφυγή του αλκοόλ, στον εμβολιασμό για τον ιό της ηπατίτιδας Β καθώς και τον έλεγχο της μετάδοσης της ηπατίτιδας C. Αυτά τα τρία μέτρα μπορούν, κατ 'αρχήν, να μειώσουν περισσότερο από το 90% τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος παγκοσμίως .



ΠΗΓΗ: news.gr

1 σχόλιο: