Aνακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας Μουσικής, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στη μουσική.
Ο παγκοσμίου φήμης Ελληνας βιολίστας βρίσκεται στην Αμερική για τη σημαντική συναυλία “Mozart, Prokofiev and Schumann” με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, στο πλαίσιο της οποίας ήταν και σολίστ στο περίτεχνο Mozart Violin Concerto in D-major, K.218.
Χθες συμμετείχε και σε masterclass του NEC, για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2008.
Ο πλανήτης μουσική άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Λεωνίδα Καβάκου το 1985, όταν ο Ελληνας μουσικός (μαθητής του Στέλιου Καφαντάρη) κέρδισε την πρώτη θέση στον πολύ υψηλής δυσκολίας διεθνή διαγωνισμό Sibelius και τα πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Paganini και Naumburg το 1988. Ακόμα, δεν είχε συμπληρώσει τα 21 έτη.
Ήταν το μουσικό φαινόμενο της εποχής του. Από τεχνικής άποψης θεωρήθηκε εφάμιλος των σπουδαιοτέρων βιολιστών της ιστορίας, εξ ου και του ανατέθηκε η πρώτη στην ιστορία ηχογράφηση του αυθεντικού κονσέρτου του Sibelius 1903/4. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ηχογράφηση αυτή απέσπασε βραβείο Gramophone Award. Από άποψης δεξιοτεχνίας θεωρήθηκε τόσο άξιος, ώστε του επετράπει να παίξει με το "Il Cannone" Guarneri del Gesù (γνωστό και ως Cannone or Canon), το περίφημο βιολί που λάτρεψε ο Niccolo Paganini.
Η διεθνής φήμη του Ελληνα βιολίστα τού επέτρεψε να δημιουργήσει σχέσεις με μερικές από τις πιο σπουδαίες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Berliner Philharmoniker/Rattle, η Royal Concertgebouw/Jansons, η LSO/Gergiev, η Gewandhausorchester Leipzig/Chailly, η New York Philharmonic, η Chicago Symphony, η Boston Symphony, η Philadelphia Orchestra, η LA Philharmonic.
Παρά τη διεθνή αποδοχή του ο σπουδαίος μουσικός παραμένει ενεργός Ελλην, καθώς για 15 έτη διοργάνωνε μουσικούς κύκλους στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή “καλών συναδέλφων του”, όπως ο Rostropovich, ο Heinrich Schiff, ο Emanuel Ax, ο Nikolai Lugansky, ο Yuja Wang ή ο Gautier Capuçon.
Τα τελευταία χρόνια ο Λεωνίδας Καβάκος αναλαμβάνει συχνά και το ρόλο του μαέστρου. Με μεγάλη επιτυχία έχει διευθύνει διάσημες ορχήστρες, όπως η Rotterdam Philharmonic, η Συμφωνική της Βιέννης, η DSO Berlin, η Accademia Nazionale di Santa Cecilia, η Budapest Festival Orchestra, η Chamber Orchestra of Europe, η Stockholm Philharmonic, η Συμφωνική του Γκέτεσμπουργκ, η Finnish Radio Symphony Orchestra, η Συμφωνική της Βοστόνης, της Ατλάντας, του St Louis.
> Το Νew England Conservatory
είναι το παλαιότερο ιδιωτικό ωδείο στις ΗΠΑ και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως. Το 2017 θα εορτάσει τα 150 χρόνια λειτουργίας του. Βρίσκεται στη Βοστόνη, στην Avenue of the Arts του Fenway Cultural District. Προσφέρει όλες τις βαθμίδες μουσικής εκπαίδευσης, καθώς στο διδακτικό του προσωπικό συγκαταλέγονται 225 κορυφαίοι μουσικοί/διδάσκαλοι, ενώ οι απόφοιτοί του βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις σε όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: www.facebook.com/GoodNewsGR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου