Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΑΓΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΑΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΤΑΝ ΔΗΜΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!


ΦΕΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ-ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Το Γυμνάσιο και Λύκειο θα εγκατασταθεί στο κτίριο του παλιού  σχολείου  και του νηπιαγωγείου, που κατασκευάστηκαν το 1964 και δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου από  τότε που έκλεισαν τα σχολεία. Τα κτίρια αυτά  θα επισκευαστούν και θα μετατραπούν σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη λειτουργία του ελληνικού σχολείου με μια αυθαίρετη απόφαση του 1964 και είχαν παραβιάσει τη συνθήκη της Λοζάνης. Μια απόφαση που είχε αναγκάσει τότε εκατοντάδες Έλληνες του νησιού να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά τους είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Ελλάδα για να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα. Το 1964, όταν ακούστηκε για τελευταία φορά κουδούνι στα ελληνορθόδοξα σχολειά της Ίμβρου , μετρούσαν περί τα 550 παιδιά.
Τo δημευμένο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κτίριο του ελληνικού δημοτικού σχολείου στα Αγρίδια της Ιμβρου παραχωρήθηκε και πάλι από τις τουρκικές αρχές, με τη μορφή της προσωρινής αμισθί και επ' αόριστο παραχώρησης, στην ελληνική κοινότητα, με σκοπό να λειτουργήσει γυμνάσιο - λύκειο.
Η υπογραφή της παραχώρησης έγινε από τον Τούρκο έπαρχο της Ιμβρου προς τον νεοϊδρυθέντα Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ιμβρου, παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου και εκπρόσωπου των μειονοτικών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφιών της Τουρκίας, Λάκη Βίγκα, και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου και αντιπροέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Ιωακείμ Καμπουρόπουλου.
Η παραχώρηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επαναλειτουργία μετά σχεδόν 50 χρόνια, όταν οι τουρκικές αρχές πήραν τα μέτρα που οδήγησαν στον αφανισμό των Ελλήνων της Ιμβρου, του δευτεροβάθμιου ελληνικού σχολείου στην Ιμβρο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
ww.onalert.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου