Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΗΡΘΕ ΤΟ RICE BUCKET CHALLENGE: ΕΝΑΣ ΚΟΥΒΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Είναι πιο απλό από το Ice Bucket Challenge, γίνεται με ρύζι αντί για νερό και είναι η νέα εκστρατεία που άρχισε στην Ινδία. Το Rice Bucket Challenge έχει στόχο να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες της πάμφτωχης χώρας.
Μετά την τεράστια απήχηση που γνώρισε σε όλο τον κόσμο το Ice Bucket Challenge με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), το Rice Bucket Challenge, άρχισε πρόσφατα στην Ινδία .
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Mirror, η ιδέα ήταν της 38χρονης δημοσιογράφου Μάντζου Λάτα Καλανίντι, η οποία θεώρησε λίγο «περίεργο» το Ice Bucket Challenge.
«H πείνα είναι μια ασθένεια με την οποία μπορεί να συνδεθεί ο οποιοσδήποτε» τόνισε.
Η διαδικασία είναι απλούστερη αφού ο κουβάς γεμίζει με ρύζι, το οποίο απλώς προσφέρεις σε έναν συνάνθρωπό σου. Ασφαλώς, πρέπει στη συνέχεια να προσκαλέσεις άλλα τρία άτομα να συμμετάσχουν. Το σχετικό tag είναι #RiceBucketChallenge.
Υπάρχει και σελίδα στο Facebook με πάνω από 50.000 likes.

Πηγή: iefimerida.gr/node/168400#ixzz3ByxjIk4a

ΤΑ ΤΡΙΔΥΜΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΖΩΗΣ

Ένα μήνα ζωής συμπληρώνουν τα τρίδυμα γιγαντιαία πάντα, τα οποία γεννήθηκαν τον Ιούλιο στο «Chimelong Safari Park», στην πόλη Γκουανγκτζού της Κίνας.
Το ένα θηλυκό και τα δύο αρσενικά πάντα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, με τις τελευταίες εξετάσεις να δείχνουν ότι η κατάστασή τους είναι καλή. Η γέννηση των τρίδυμων πάντα είχε χαρακτηριστεί ως «θαύμα», καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής του συγκεκριμένου είδους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.
Η γέννηση των τρίδυμων πάντα σε ζωολoγικό κήπο της νότιας Κίνας είχε σκορπίσει ενθουσιασμό πριν από ένα μήνα, αφού το συμπαθέστατα ζώα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του Chimelong Safari Park τα προσέχουν ως κόρη οφθαλμού και έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τα μικροσκοπικά πάντα να υποβάλλονται σε εξετάσεις, με τη συμπλήρωση ενός μήνα ζωής.
Ο ζωολογικός κήπος έχει διοργανώσει ένα διεθνή διαγωνισμό για τα ονόματα που θα τους δοθούν και ο νικητής θα εξασφαλίσει χρηματικό έπαθλο περίπου 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, από τα 49 πάντα που γεννήθηκαν στην Κίνα το περασμένο έτος επέζησαν τα 42, ενώ συνολικά 370 γιγαντιαία πάντα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και άλλα 1600 βρίσκονται στην άγρια φύση.
Πηγή: naftemporiki.gr, antenna.gr

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

Τεράστια επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, καθώς οι Λευτέρης και Γιώργος Κόνσολας, ο Σπύρος Γιάνναρος και ο Παναγιώτης Μαγδανής κατάκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών. «Ασημένια» η Νικολαΐδου στο σκιφ ελαφρών βαρών.
Στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών οι Λευτέρης Κόνσολας, Γιώργος Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος και Παναγιώτης Μαγδανής μετά από συγκλονιστικό αγώνα πήραν το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο χρόνος τους 5: 42.75 αποτελεί και νέο παγκόσμιο ρεκόρ!

«Τα πήγαμε πολύ καλά σε αυτόν τον αγώνα. Είμαστε ευτυχισμένοι γιατί καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε παγκόσμιο ρεκόρ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάνναρος στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
«Πιστή» στο ραντεβού της με το βάθρο σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση αποδείχθηκε η Κατερίνα Νικολαΐδου. Η Ελληνίδα κωληπάτρια πανηγύρισε το τρίτο εφετινό της μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών, αυτή την φορά ασημένιο χάνοντας στο νήμα την πρώτη θέση και το χρυσό από τη βελγίδα, Εβελιν Πέλεμαν.
«Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, ήμουν πολύ αργή στην εκκίνηση, αλλά κωπηλάτησα με δύναμη και πήρα ένα μετάλλιο. Είμαι απόλυτα ευτυχισμένη», τόνισε η Νικολαΐδου.
Η Ελλάδα θα διεκδικήσει σήμερα (15:30) το τρίτο μετάλλιο στο Παγκόσμιο με τους Ολυμπιονίκες Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Χρήστου και τον Διονύση Αγγελόπουλο να αγωνίζονται στην τετράκωπο άνευ.


Πηγή: gazzetta.gr 

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΜΙΑ ΦΑΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Είναι ένας ουρανοξύστης στους Αμπελοκήπους, με ανακύκλωση-κομποστοποίηση σκουπιδιών, διαχείριση ομβρίων κ.λπ., που ενσωματώνει τμήματα της φύσης με κατακόρυφους κήπους, όπου οι ένοικοι έχουν λαχανόκηπο, οπωροφόρα, ελιές, θερμοκήπια, κατσίκες, κουνέλια, κότες, με τρόπο ώστε η κάθε οικογένεια να καλύπτει τις διατροφικές της και παρέχει την ευχαρίστηση της ενασχόλησης με την αγροτική ζωή.
Είναι το υλοποιημένο έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Ζαρμπή, επισήμως «Μια αστική φάρμα στο κέντρο της Αθήνας».

Η φάρμα στους Αμπελοκήπους δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή της γιαγιάς. Με ιδιοκτήτη τον αρχιτέκτονα-κατασκευαστή Κωνσταντίνο Ζαρμπή που ασχολείται με οικολογικές και πράσινες αναπτύξεις, η ζωή στο κέντρο της Αθήνας είναι αλλιώς.«Μπαμπά, ξέρεις, η φίλη μου η Μαρία που μένει στην Εκάλη έχει ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα. Είναι πλούσια, μου λέει μια μέρα ο εξάχρονος γιος μου. Παιδί μου, του λέω, εμείς είμαστε πιο πλούσιοι, γιατί έχουμε σπίτι με κατσίκα! Και με κουνέλια, κότες, φραγκόκοτες, ελιές, πορτοκαλιές, συκιές και λαχανόκηπο! Πίνουμε κάθε πρωί το γάλα της κατσίκας μας και φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι και τα δικά μας τυριά, τρώμε τα φρέσκα αυγά, το κρέας και τα λαχανικά μας, ξέροντας ότι δεν έχουν ορμόνες, φάρμακα και χημικά. Επιπλέον, αυτά όλα είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχουμε τα πάντα δίπλα μας, τους φίλους μας, σχολεία, θέατρα, μαγαζιά, μουσεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, κ.λπ. και δεν χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε στο περίπτερο, όπως η φίλη σου που μένει στην Εκάλη» δηλώνει ο κατασκευαστής.


Ο λαχανόκηπος έχει φυτευθεί πάνω σε εγκιβωτισμένα παρτέρια, ενώ τα καρποφόρα δένδρα βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες. «Η μακροημέρευση των καρποφόρων απαιτεί γνώση και εμπειρία» διευκρινίζει στην Καθημερινή, αλλά «με τον λαχανόκηπο είναι πιο εύκολα τα πράγματα». Ωστόσο, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυτοφάρμακα, οι απώλειες στην παραγωγή συχνά είναι μεγάλες. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ντομάτα του κήπου μου και σε εκείνην της αγοράς» λέει. Ο τρόπος καλλιέργειας παίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. «Εγώ χρησιμοποιώ σπόρους από αυτόχθονες ποικιλίες και όχι υβρίδια». Ανοστο χαρακτηρίζει και το κοτόπουλο που δοκιμάζει σε εστιατόρια και ταχυφαγεία.


Μια μόδα από το εξωτερικό

Ταράτσες που δεν έχουν απλωμένα ρούχα και κεραίες, αλλά κατσίκες, κότες, κουνέλια, οπωροφόρα δέντρα και μυρωδικά φυτά είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από το εξωτερικό. Από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης έως τις φαβέλες της Βραζιλίας, η «αστική γεωργία» έγινε τάση τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Σπίτι με κατσίκα στους Αμπελόκηπους –Μια φάρμα στην καρδιά της πόλης [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/164733#ixzz3B6WkKaO5

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Είχαν δύο μέτρα ύψος, κατασκευάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέοντα (φωτογραφίες)

Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη στον τάφο της Αμφίπολης έγινε. Οι Σφίγγες που... φυλάνε το μεγάλο μυστικό βγήκαν στο φως μετά την απομάκρυνση έντεκα λίθων από τους αρχαιολόγους.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, τα αγάλματα έχουν ύψος 1,45 μ. ενώ υπολογίζεται πως αυτό θα ξεπερνούσε τα δύο μέτρα μαζί με τις κεφαλές, που όμως δεν διασώζονται στη θέση τους. Παράλληλα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα των φτερών των δύο Σφιγγών, τα οποία τους επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αγάλματα θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επιβλητική τους μορφή.
Ένα τμήμα της ράχης του «Λέοντα της Αμφίπολης» που επίσης βρέθηκε πιστοποιεί στους αρχαιολόγους πως δημιουργήθηκε στο ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.
Αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες της Αμφίπολης - Είχαν δύο μέτρα ύψος, κατασκευάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέοντα (φωτογραφίες)

Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες της Αμφίπολης - Είχαν δύο μέτρα ύψος, κατασκευάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέοντα (φωτογραφίες)

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.
Πηγή: imerisia.gr

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΡΑΙΑΝΟΥ ..... ΜΑΓΕΨΕ ΤΗ NASA.

Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο πάνω από τη Θεσσαλονίκη, διάλεξε για τη σημερινή φωτογραφία της ημέρας στο Earth Science Picture of the Day, η Nasa.


Τη φωτογραφία αποτύπωσε η Θάλεια Τραϊανού και την παρουσιάζει στο site της:http://www.strangephoton.com/
Αν κάποιος επισκεφθεί το site της φωτογράφου, θα διαπιστώσει ότι όλες οι φωτογραφίες της είναι μία  και μία! Πολλές από αυτές μας μάγεψαν, κυριολεκτικά. Σε πάρα πολλές, αποτυπώνει την ομορφιά της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το site βρήκε η ΝASA και τη φωτογραφία που παρουσιάζουμε και την επέλεξε για φωτογραφία της ημέρας. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σάιτ γίνεται… ανάλυση του τι είδους σύννεφα είναι αυτά που απεικονίζονται. Για τους φίλους της… επιστήμης, το link είναι το εξής:http://epod.usra.edu/blog/2014/08/storm-clouds-descend-upon-thessaloniki-greece.html

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΗ ΤΣΑΤΟΥΜΑ.

Το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης κατάκτησε ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος ανδρών με άλμα στα 8.15μ.
Μετά την Κατερίνα Στεφανίδη, που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, σειρά είχε σήμερα ο 32χρονος αθλητής του Μεσσηνιακού. Με άλμα στα 8.15μ ο κορυφαίος Έλληνας πρωταθλητής στο αγώνισμα χάρισε στην χώρα μας το 21ο μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης.
Για τον Τσάτουμα ήταν η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο βάθρο σε διοργάνωση του ανοιχτού στίβου, παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Στην πρώτη του προσπάθεια έκανε άλμα στα 8.15 μέτρα και χάρις σ΄ αυτό πήρε την 2η θέση, πίσω από τον Βρετανό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Γκρεγκ Ράδερφορντ (8.29μ), ενώ την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Γάλλος Καφετιέν Γκομί με 8.14.
«Ήθελα να δώσω τον καλύτερό μου ευατό»
«Ηθελα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στο πρώτο άλμα και να κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή επίδοση. Κι αυτό γιατί ένιωθα ενοχλήσεις στον αστράγαλο, κάτι που είχε ως συνέπεια να ανταποκριθώ τεχνικά μόνο στο πρώτο άλμα, οπότε η κατάκτηση αυτού του μεταλλίου είναι μεγάλη επιτυχία για μένα» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά από τη νίκη του.
Πηγή: naftemporiki.gr

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

"ΗΠΑ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"



Μια συλλογή από πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, επεστράφησαν στην Ελλάδα. Τα νομίσματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα είναι μέρος ομάδας νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή συλλέκτη από το Ρόουντ Αϊλαντ, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας νομισμάτων στο Μανχάταν τον Ιανουάριο του 2012. Ο  συλλέκτης νομισμάτων Dr Arnold-Peter Weiss, όταν συνελήφθη κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δήλωσε «ένοχος για κατοχή κλεμμένης ιδιοκτησίας» και δέχτηκε να παραδώσει στις Αρχές συνολικά 20 νομίσματα, ως μέρος της συμφωνίας για την ελάφρυνση της ποινής. Τα νομίσματα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα νομίσματα θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. «Τα νομίσματα που μας επιστρέφονται σήμερα είναι αξιοσημείωτης ομορφιάς και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, απεικονίζοντας την Ελλάδα του πολιτισμού και της ιστορίας» δήλωσε. Τα ελληνικά κομμάτια είναι τα εξής:
1. Ασημένιος στατήρας Δικαίας, Θράκη (c. 515-480 πΧ) με απεικόνιση κεφαλής του Ηρακλέους στη μια όψη και έγκοιλου τετραγώνου στην άλλη.
2. Ασημένιος στατήρας Οπούντιων Λοκρών (c. 369-338 πΧ) με απεικόνιση της κεφαλής της θεάς Δήμητρας στη μια όψη και στην άλλη τον Αίαντα Οπούντιο.
3. Ασημένιο δίδραχμο Εύβοιας (c. 375-357 πΧ). Στην μια όψη απεικονίζεται η αγελάδα των Ευβοέων και η ομώνυμη νύμφη Εύβοια στην άλλη.
 4. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 405-395 πΧ). Απεικονίζει κεφαλή Διονύσου στην μια όψη και την ασπίδα των Βοιωτών στην άλλη. 5. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 395-338 πΧ). Απεικονίζει ασπίδα στην μια όψη και κρατήρα στην άλλη. –

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΔΥΟ ΤΟΙΧΟΙ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Σε απόσταση αναπνοής από τα κρυμμένα μυστικά του μακεδονικού τάφου που ανασκάπτεται στον λόφο Καστά της Αμφίπολης βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ ο χρόνος για τη διάνοιξη των δύο τοίχων και την είσοδο στον τάφο μετρά αντίστροφα.
Ο καθαρισμός της εισόδου, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των μηχανικών, θα πάρει τουλάχιστον 15 με 20 ήμερες αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης λόγο του βάρους των 3 τόνων που ζυγίζουν οι δύο Σφίγγες.

Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά, προστατεύοντας τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.
undefined
Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους. Στη Μεσολακιά συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες - κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα - που θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής. Ωστόσο, γύρω από την ανασκαφή υπάρχει αστυνομική δύναμη - η οποία έχει, μάλιστα, ενισχυθεί - που ανακόπτει αυτόν τον παρορμητισμό τους. ​
 Πηγή: naftemporiki.gr

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΕΤΕΙΝΗ 8η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ –ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ!!!


ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τρεις Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην πόλη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας.
Συγκεκριμένα, ο μαθητής Κουκουλεκίδης Νικόλαος από το 1ο ΓΕΛ Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη κέρδισε χάλκινο μετάλλιο ενώ η μαθήτρια Τσαπράζη Ελένη από το 1ο ΓΕΛ «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» στη Θεσσαλονίκη και ο μαθητής Γιασεμής Φώτης-Ιωάννης από τις λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Αγίας Άννας Εύβοιας, απέσπασαν εύφημο μνεία. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 209 μαθητές από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής είναι από τη Ρουμανία και επέλυσε το 90% των θεμάτων.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι οποίοι σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μελίδη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο και την Χαρά Παπαθανασίου από το πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας, με συστηματική διδασκαλία. Συμμετείχαν, επίσης, έξι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, τρείς εκ των οποίων από το Α.Π.Θ. καθώς και το μέλος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Κονταξή και ο τ. Καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστας Μαυρομμάτης, ως παρατηρητές.
«Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή» υποστηρίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης.
Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αύριο, Τρίτη 12 Αυγούστου 2014 και ώρα 14:15.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα ανέλαβε η διοργανώτρια χώρα. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα έξοδά της ανέλαβε το Ίδρυμα Ι. Λάτση.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ινδονησία, τον Αύγουστο του 2015.

greekreporter 


Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η διάσωση των φαλαινών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία των οικοσυστημάτων των ωκεανών, όσο και για το μέλλον του ολοένα θερμαινόμενου πλανήτη μας.

Τα τελευταία χίλια χρόνια, οι άνθρωποι έχουν μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό των μεγάλων φαλαινών κατά 75 με 90 τοις εκατό. Κάποια είδη έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση, όπως οι γαλάζιες φάλαινες, των οποίων ο πληθυσμός στο νότιο ημισφαίριο έχει συρρικνωθεί στο ένα τοις εκατό των ιστορικών τους αριθμών.

Το γεγονός ότι οι φάλαινες καταναλώνουν τόνους τροφής βοηθάει στο να διατηρείται το διοξείδιο του άνθρακα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού αντί να ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και να συνεισφέρει στην άνοδο της θερμοκρασίας.
Η μείωση του πληθυσμού των φαλαινών οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πληθυσμού ζώων όπως οι πιγκουίνοι και οι φώκιες, όμως η συνολική βιομάζα τους είναι τόσο μικρότερη από αυτή των φαλαινών που διατηρούν σαφώς μικρότερες ποσότητες άνθρακα.
Παράλληλα, η απουσία των μεγάλων φαλαινών σημαίνει πως ζώα όπως οι όρκες (που ανήκει στην οικογένεια των δελφινιδών) στρέφονται σε μικρότερα θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φώκιες και οι θαλάσσιοι λέοντες, διαταράσσοντας περισσότερο το οικοσύστημα.
Οι φάλαινες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μεταφορά άνθρακα ακόμα και με το θάνατό τους, καθώς πεθαίνοντας, βουλιάζουν στον πυθμένα του ωκεανού μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες άνθρακα μαζί τους. Με βάση το σημερινό πληθυσμό τους, υπολογίζεται πως ετησίως οι φάλαινες μεταφέρουν 190 χιλιάδες τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα στο βαθύ ωκεανό.
«Οι φάλαινες παρέχουν πολλές υπηρεσίες στο οικοσύστημα, πέρα από το ρόλο τους στην παγκόσμια μεταφορά άνθρακα», δήλωσε ο Τζο Ρόμαν, επικεφαλής της έρευνας. «Χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση του πληθυσμού τους. Η διάσωσή τους μπορεί να επιτύχει τους ίδιους στόχους με αρκετά περίπλοκα σχέδια και πρωτοβουλίες μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα», πρόσθεσε.
Πηγή: naftemporiki.gr

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ "ΕΠΙΑΣΕ" ΕΠ' ΑΥΤΟΦΟΡΩ ΕΜΠΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Εναν εμπρηστή, την ώρα που έβαζε φωτιά, έπιασε ομάδα εθελοντών στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για έναν 31χρονο, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές.

Η ομάδα πυροπροστασίας έπιασε τον δράστη στην περιοχή του Ηλίου Προνών, την ώρα που είχε ανάψει τρεις εστίες φωτιάς σε δασική περιοχή, που ήταν ο λόγος που έσπευσαν στην περιοχή οι εθελοντές.

Πάνω στον 31χρονο βρέθηκε ένα πιστόλι, ενώ κατά την προανάκριση παραδέχτηκε ότι ο ίδιος πυροδότησε τις τρεις φωτιές, αλλά δεν ανάφερε τα κίνητρα του. Ο άνδρας θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014


ΔΩΡΕΑ ΜΑΜΟΥΘ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΤΙΤΑΝΙΑ"


Μία δωρεά - μαμούθ πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς το "Χαμόγελο του Παιδιού" έκανε μετά θάνατον ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Τιτάνια".
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Espresso", ο 70χρονος Κωνσταντίνος Μαλάμος, απόγονος της γνωστής οικογενείας Πεσμαζόγλου, άφησε την τελευταία του πνοή πριν από δύο μήνες. Ένας άνθρωπος που ήθελε πολύ να αποκτήσει οικογένεια, ωστόσο ο γάμος τη δεκαετία του '80 με την Ντέπυ Χανδρή ήταν σύντομος χωρίς την απόκτηση παιδιών.
Ο επιχειρηματίας αφήνει στη διαθήκη του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του κεντρικού ξενοδοχείου επί της οδού Πανεπιστημίου στον σύλλογο "Χαμόγελο του Παιδιού" με τον ρητό όρο να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του και τα έσοδα από την ξενοδοχειακή επιχείρηση να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε με δηλώσεις στην εφημερίδα τη δωρεά τονίζοντας ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στο "Χαμόγελο" η είδηση από τους δικηγόρους που άνοιξαν τη διαθήκη και πως η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και όπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος "για εμάς ήταν ένα τεράστιο δώρο. Πέσαμε από τα σύννεφα. Θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον άνθρωπο που θέλησε να βοηθήσει τα παιδιά μας".
Ο επιχειρηματίας άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, κινητής και ακίνητης, στις ανιψιές του και σε συγγενείς του, αλλά επιθυμία του ήταν το ξενοδοχείο Τιτάνια να περάσει στο Χαμόγελο του Παιδιού.

http://www.news.gr/

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΡΩΔΙΩΝ

Εχουν μακρύ λαιμό, ψηλά πόδια, όμορφο ράμφος και κομψή σιλουέτα, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να πιάνουν τη λεία τους στα ρηχά νερά λιμνών, λιμνοθαλασσών, ποταμών, αλλά και στη θάλασσα, όπου και τρέφονται. Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά των ελληνικών υγροτόπων και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με αλματώδη ρυθμό.
Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η τρίτη πανελλαδική καταγραφή των ερωδιών, δύο σημαντικές αποικίες των οποίων βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συγκεκριμένα στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης και στην Κεραμωτή Καβάλας και παρακολουθούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας. Μέσα σε φυλλωσιές από τραχεία και μαύρη πεύκη αναπαράγονται δύο από τα είδη τους, ο λευκοτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερωδιοί είναι η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και η όχληση των πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της φετινής καταγραφής, οι ειδικοί θα είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των πουλιών.
Οπως, όμως, είναι ήδη γνωστό, από τα 62 διαφορετικά είδη ερωδιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο μόνο 9 ζουν στην Ευρώπη και από αυτά τα 7 φωλιάζουν ομαδικά, σχηματίζοντας αποικίες σε παραποτάμια ή παραλίμνια δάση, ενώ τα άλλα δύο φωλιάζουν μεμονωμένα σε καλαμώνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 33 αποικίες ερωδιών, όπου φωλιάζουν 5.150-5.400 άτομα. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη Μακεδονία (17), ακολουθούν η Θράκη (6), η Hπειρος (5), η Θεσσαλία (3) και η Στερεά Ελλάδα (2).
Πηγή: ethnos.gr

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΤΟ GAIA ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ 3D ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.

Το Δεκέμβριο του 2013 o ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Gaia (Γαία), το οποίο έχει ως αποστολή του να πραγματοποιήσει μίατρισδιάστατη απεικόνιση των αστεριών του γαλαξία μας. Σήμερα, ευρισκόμενο 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, το Gaia είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει την καταγραφή ενός (μικρού) κομματιού του γαλαξία μας.
Το Gaia για αυτό το σκοπό αναμένεται να χρησιμοποιήσει μία υπερσύγχρονη κάμερα με ανάλυση στο... 1 Gigapixel, η οποία παρά τον εξελιγμένο φακό της (είναι η μεγαλύτερη κάμερα που έχει "πετάξει" ποτέ στο διάστημα) είναι σε θέση να καταγράψει μόλις το 1% από τα 100 δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας (είναι πολλά όπως και να το κάνουμε). Το Gaia δεν θα προχωρήσει στην απλή καταγραφή της θέσης και της κίνησης των αστεριών του γαλαξία, αλλά παράλληλα με τα ειδικά όργανα που διαθέτει θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στηφωτεινότητα, την χημική σύσταση και την θερμοκρασία που έχουν στην επιφάνεια τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υπεύθυνοι του ESA, το Gaia θα παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις των δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία επί πέντε χρόνια (με μία αναλογία, η οποία θα αντιστοιχεί περίπου 70 φορές στο κάθε ένα). Με τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα δώσει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να υπολογίσουν τις τροχιές και την κίνησηεκατομμυρίων πλανητών που βρίσκονται στο γαλαξία μας.
Κατά τη διάρκεια του πενταετούς ταξιδιού του στο διάστημα, το εν λόγω διαστημόπλοιο θα παρατηρεί καθημερινά περίπου 2 εκατομμύρια άστρα,  στέλνοντας στη Γη 50GB δεδομένων σε ημερήσια βάση. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ESA, η δουλειά του δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η προσπάθεια του Gaia να μετρήσει τις κινήσεις πλανητών που βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός είναι σα να προσπαθεί κάποιος να εντοπίσει μία τρίχα σε απόσταση2.000 χιλιομέτρων! Είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει το Gaia, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

Πηγή: http://www.digitallife.gr/

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ WWF & ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Υπεγράφη την Πέμπτη το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του WWF Ελλάς, το οποίο προβλέπει τη μελέτη και προστασία της περιοχής στη Γυάρο καθώς επίσης και την ολοκληρωμένη προστασία της μεσογειακής φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες.
Το σύμφωνο υπέγραψαν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου και ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος «Κυκλάδες Life».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε μάλιστα να στηρίξει τις δράσεις του προγράμματος και να προωθήσει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και διαχείριση των υπό μελέτη ειδών και οικοτόπων.
Τα μέτρα προστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν και κήρυξη της περιοχής της Γυάρου και της θαλάσσιας ζώνης γύρω από αυτήν ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ), με το θεσμικό καθεστώς που θα αποδειχθεί ως πλέον κατάλληλο.
Η απαιτούμενη ειδική περιβαλλοντική μελέτη θα συνταχθεί από επιστήμονες, θα κατατεθεί στο υπουργείο, όπου και θα αξιολογηθεί, και στη συνέχεια θα προωθηθούν από το υπουργείο οι ανάλογες διαδικασίες θεσμοθέτησης.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr