Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ.... ΨΑΡΙΟΥ!!

Η  Ελληνίδα επιστήμονας Αγγελική Ασημάκη ανήκει στην ερευνητική ομάδα του φημισμένου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης που ανακάλυψε ένα επαναστατικό φάρμακο για τις καρδιακές αρρυθμίες.
Αποτελεί ακόμα μία περίπτωση επιστήμονα της Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό.
Η  παθολογοανατόμος από την Ελλάδα ήταν επικεφαλής των δύο ερευνητικών ομάδων που προχώρησε σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες.
Η Ασημάκη μαζί με τους συνεργάτες της ανακάλυψαν ένα φάρμακο που στοχεύει άμεσα στην αιτία που γεννά τις αρρυθμίες, αν και ακόμα παραμένει κάπως ασαφής ο μηχανισμός αυτός. Το διεθνούς κύρους περιοδικό «Science Translational Medicine» δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας τους.
Η πρωτοτυπία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι οι ερευνητές βάσισαν την ανακάλυψη τους στην μελέτη όχι ενός ζώου, αλλά ενός ψαριού (του λεγόμενου «ψαριού-ζέβρας»), το οποίο τροποποίησαν γενετικά έτσι ώστε να εμφανίζει μια σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.
Πέρα από όλα τα άλλα η έρευνα έδειξε πως πολύπλοκα καρδιολογικά πειράματα μπορούν να γίνουν και στα ψάρια, πράγμα που σίγουρα θα αξιοποιηθεί στο μέλλον από τους επιστήμονες.
Η Ασημάκη, εδώ και χρόνια, έχει εστιάσει τις έρευνές της στις μυοκαρδιοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη -και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine»- μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας.
Το ενδιαφέρον της ελληνίδας ερευνήτριας για την εν λόγω πάθηση ξεκίνησε από νεανική ηλικία, καθώς η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Στη συνέχεια, σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα.
http://www.koolnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου