Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

"BE MY HERO" : Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Γνωρίζατε ότι χρησιμοποιώντας μία μπατονέτα, σε μερικά δευτερόλεπτα, μπορείτε να γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών;
Είναι όσο απλό ακούγεται για έναν υγιή άνθρωπο. Κι όμως, υπάρχουν εκείνες οι ιστορίες που έρχονται στο φως και δείχνουν πως πολλές φορές το μεγαλείο βρίσκεται στα απλά πράγματα. Μία τέτοια ιστορία είναι και της Κικής Λεγάκι, η οποία τον Αύγουστο του 2013 έμαθε πως η 12χρονη κόρη της, Φωτεινή, προσβλήθηκε από το λέμφωμα Burkitt, μία πολύ σπάνια νόσο. Οι δυο τους έμειναν στο νοσοκομείο σχεδόν ένα χρόνο. «Σε αυτό το διάστημα των τόσων μηνών στο νοσοκομείο γεννιέσαι και πεθαίνεις συνεχώς. Όλα κατεδαφίζονται και έρχεσαι σε σύγκρουση με αυτό που ήσουν, με αυτό που νόμιζες πως ήσουν. Σταματάς να πιστεύεις σε οτιδήποτε. Σου μένουν μόνο ο γιατρός, οι νοσοκόμες και η πίστη στον Θεό. Όλα τα άλλα σβήνουν. Αδρανεί η υπόλοιπη ζωή σου. Αδρανεί και μικραίνει και καταλαβαίνεις πόσο μάταια ήταν όλα αυτά τα μικρά που σε απασχολούσαν.

Όταν βάλεις το κεφάλι σου στο στόμα του θηρίου και μετά το βγάλεις, συνειδητοποιείς πως αυτά που θεωρούσες προβλήματα δεν είναι πραγματικά προβλήματα. Συνειδητοποιείς πως ήσουν καλά και απλά δεν το ήξερες» θυμάται η Κική Λεγάκι.

Με την έξοδο της Φωτεινής από το νοσοκομείο, η μητέρα της διαπίστωσε ότι αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να κλειστεί στο σπίτι της. «Είπα πως αυτό που έζησα δεν μπορώ να το κρύψω, έπρεπε να το βγάλω προς τα έξω… να το φωνάξω. Όχι για να θρηνήσω, όχι για να πω τον πόνο μου, αλλά για να βρω τρόπο, με μια χαρούμενη ενέργεια, να μαζέψουμε δότες μυελού των οστών και να βοηθήσω όσο μπορώ στο να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία άνθρωποι σαν τη Φωτεινή μου». Και τι σημαίνει δότες; «Σημαίνει δίνω υγιή κύτταρα για να μπουν στο σώμα ενός παιδιού, που τα δικά του κύτταρα είναι ελαττωματικά και δημιουργούν καρκίνους. Πρόκειται για κύτταρα που αναπλάθονται και για μια διαδικασία που θυμίζει κατά 80% εκείνη της αιμοληψίας». Με μια μπατονέτα αξιοποιείται δείγμα σάλιου στο παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών.

Οι λέξεις «παιδικός καρκίνος» δημιουργούν αισθήματα οίκτου και συγκίνησης, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξουν στην αποστροφή. Δεν θέλουμε να ακούμε, δεν θέλουμε να ξέρουμε. Η κυρία Λεγάκι το γνωρίζει και γι’ αυτό στόχος της δεν έγινε ποτέ η εύκολη συγκίνηση. «Είμαστε μια πολύ χαρούμενη παρέα, που προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους, χωρίς να προβάλλουμε καμία τραγωδία, διότι η τραγωδία είναι προσωπικό δεδομένο δικό μου, του κάθε γονιού, δεν αφορά άλλους. Μπορείς να λυπηθείς, να νιώσεις συγκίνηση, αλλά δεν θα το καταλάβεις. Οπότε, στόχος του “Be My Hero” δεν είναι τα παιδιά ασθενείς. Αυτά τα παιδιά είναι ήδη ήρωες. Ήρωες είναι οι εθελοντές, που σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους, που σκέφτονται πώς μπορούν να γίνουν χρήσιμοι, πώς μπορούν να προσφέρουν κάτι που ήδη έχουν. Είναι ευλογία το να προσφέρεις. Είναι θεϊκό δώρο η υγεία, αλλά οι περισσότεροι το θεωρούμε δεδομένο. Και υπακούοντας σε κάποιο νόμο της φύσης οφείλεις να επιστρέψεις αυτό το δώρο. Ο κόσμος δεν ξέρει με πόσο απλό και ανώδυνο τρόπο μπορεί να βοηθήσει. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν. Δεν ξέρουν. Κι αυτός είναι ο στόχος μας: να ενημερώσουμε για την τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική διαδικασία, που είναι ικανή να σώσει έναν άνθρωπο. Σκεφτείτε το: μια μπατονέτα ισούται με μια ζωή».

Τι είναι όμως το «Be My Hero»; «Δεν είμαστε σύλλογος, ούτε αστική οργάνωση» εξηγεί η Κική Λεγάκι, «είμαστε μια πολύ χαρούμενη παρέα, που ξεκίνησε από το Facebook και το γκρουπ “Be My Hero”. Το όλο εγχείρημα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε μέσα σε είκοσι ημέρες».
Έτσι, η κυρία Λεγάκι με τη συνδρομή της εταιρείας Publicis Consultants, το δήμο Στυλίδας και το δήμαρχο, Απόστολο Γκλέτσο, κινητοποίησε τη δραστήρια κωπηλατική ομάδα του South Evian Gulf Τeam (SEGT), που πραγματοποίησε συμβολικά το διάπλου του Μαλιακού και έκανε «απόβαση» στην παραλία Ραχές. Η χαμογελαστή ομάδα του «Βe Μy Hero» προσκάλεσε, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τους επισκέπτες της παραλίας να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών και τους επιβράβευσε για τη στήριξή τους με ένα βραχιολάκι με το κύριο μήνυμα της πρωτοβουλίας «Be My Hero», εντάσσοντάς τους πλέον στην ομάδα των «Ηρώων». «Ήρθαν να με ευχαριστήσουν άνθρωποι που τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν μία καλή πράξη, να κάνουν κάτι έξω από το μικρόκοσμό τους» τονίζει η κυρία Λεγάκι.

Σε αυτή τη δράση παρούσα ήταν και η μικρή Φωτεινή. «Το συζητήσαμε και δεν είχε κανένα πρόβλημα» λέει η μητέρα της. «Στρατολογήθηκαν» τελικά 260 νέοι εθελοντές δότες, που συμπλήρωσαν την αίτηση και με απλό, ανώδυνο τρόπο έδωσαν δείγμα σάλιου για την ταυτοποίηση του ιστικού τους τύπου.

Εάν κάποιος στο εξής βρεθεί συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, θα ειδοποιηθεί για τη δωρεά, που γίνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και ακίνδυνα με μια μέθοδο παρόμοια της απλής αιμοληψίας. «Ανυπομονώ να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μου πουν πως είμαι συμβατή με κάποιον ασθενή» λέει η Κική, «αυτή είναι και η καλύτερη ψυχοθεραπεία: το να προσφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου