Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΑΝΑ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η Μαίρη Τσιάνα διαγνώστηκε με δυσλεξία στα 22 της χρόνια, αφού πρώτα πέρασε όλη της τη σχολική ζωή να αναρωτιέται γιατί δυσκολεύεται στην γραφή και την ανάγνωση. Όλη αυτή η εμπειρία της, την οδήγησε στο να δημιουργήσει, το 2014, το 3asyR, ένα εργαλείο που κάνει την ανάγνωση στο διαδίκτυο πιο εύκολη για όσους έχουν δυσλεξία.
Τι είναι το 3asyR; Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Το 3asyR είναι ένα εργαλείο για ευκολότερη ανάγνωση στο διαδίκτυο ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες όπως ή δυσλεξία και η διάσπαση προσοχής. Τεχνικά, είναι ένα plug-in στον browser του Crome. To κατεβάζεις απο το site μας και έπειτα το εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου. Στη συνέχεια, πηγαίνοντας σε οποιαδήποτε σελίδα της μορφής «http://», δηλαδή σε όλα τα sites εκτός από blogs, Facebook, Twitter κλπ και κάνοντας ένα κλικ, βλέπεις ότι η παράγραφος υπογραμμίζεται και το ποντίκι μαρκάρει αυτά που θέλεις να διαβάσεις. Βέβαια, γίνονται προσπάθειες ώστε σύντομα να «παίζει» παντού.
Πώς αποφάσισες να το δημιουργήσεις;
Όλο αυτό γεννήθηκε από προσωπική μου ανάγκη επειδή ήθελα να διαβάζω πιο εύκολα στο διαδίκτυο. Γενικά, λόγω της δυσλεξίας μου, κουράζομαι πολύ στο διάβασμα και η λύση που βρήκα στο έντυπο ήταν να υπογραμμίζω και να μαρκάρω αυτά που ήθελα να διαβάζω. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, να μεταφέρω αυτή μου την εμπειρία και στο ίντερνετ. Έψαχνα να βρω κάποιο εργαλείο και δεν έβρισκα και έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του3asyR. Την ιδέα αυτή την ανακοίνωσα σε έναν διαγωνισμό για start up ιδέες, το start up live Thessaloniki, όπου το 3asyR κέρδισε το βραβείο της καλύτερης web app ιδέας. Ουσιαστικά από το Μάιο του ’14 ξεκίνησα να ψάχνω συνεργάτες και να δημιουργώ σιγά-σιγά την ομάδα μου, η οποία αποτελείται από τον Αλέξανδρο Μπινόπουλο, ο οποίος είναι ο προγραμματιστής του 3asyR, τη Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη που έχει αναλάβει το γραφιστικό κομμάτι και τον Martin I. Petrov, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος τύπου κυρίως για τις επαφές στο εξωτερικό. Τους ευχαριστώ πολύ γατί πίστεψαν τόσο σε μένα όσο και στο πρότζεκτ και για την απίστευτη δουλεία που προσφέρουν.
Τι σημαίνει 3asyR;
Easier! Δηλαδή πιο εύκολο. Το συνθημά μας είναι «make your online reading easier». Εμείς οι δυσλεκτικοί μπερδεύουμε πολλές φορές το 3 με το ε, οπότε είναι κάτι σαν αστείο που κάνουμε μεταξύ μας.
Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείτε μέσα από την εφαρμογή σας, ώστε να βοηθήσετε κάποιον που έχει δυσλεξία;
Χρησιμοποιούμε την υπογράμμιση, το μαρκάρισμα και την αυξημένη γραμματοσειρά, έτσι κάποιος που έχει δυσλεξία είναι περισσότερο συγκεντρωμένος σε αυτά που διαβάζει. Το πρόβλημα είναι οτι πολλές φορές προσπερνάς λέξεις, σειρές, ακόμα και παραγράφους! Διαβάζοντας, όμως, σειριακά λέξη-λέξη και γραμμη- γραμμή δεν ξεφεύγεις από το κείμενο.
Διαγνώστηκες με δυσλεξία στα 22 σου, πώς ήταν τα σχολικά σου χρόνια;
Στο σχολείο δυσκολευόμουν πολύ και στην ανάγνωση και στη γραφή και γενικά μπερδευόμουν με πολλά πράγματα, όπως έννοιες, αριθμούς και γράμματα. Στην δεκαετία του '90 που πήγαινα σχολείο (αποφοίτησα το 2000) η δυσλεξία δεν ήταν και πολύ γνωστή στην Ελλάδα, οπότε δεν γνώριζα ότι αυτό που με ταλαιπωρεί είχε όνομα και το έλεγαν δυσλεξία. Κάτι που με οδήγησε στο να έχω, τότε, χαμηλή αυτοπεποίθηση. Λόγω έλλειψης ενημέρωσης φαντάζομαι, δεν το είχαν καταλάβει ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι καθηγητές. Οπότε ούτε εγω μπορούσα να βοηθήσω τον εαυτό μου, ούτε οι δασκαλοι εμένα. Συνεπώς δεν τα πήγαινα καλά στα περισσότερα μαθήματα κυρίως τα θεωρητικά, στα θετικά ήμουν καλύτερη. Τότε, δεν υπήρχαν δυσλεκτικοί ή μη δυσλεκτικοί.
Υπάρχει ρατσισμός απέναντι στους δυσλεκτικούς; Έχεις βιώσει κάτι τέτοιο;
Δεν ξέρω αν η λέξη ρατσισμός ταιριάζει, απλά οι καθηγητές μη γνωρίζοντας το τι είναι δυσλεξία, θεωρούσαν τα δυσλεξικά παιδιά όπως εγώ «τεμπέληδες», ότι «δεν διαβάζει τα μαθήματα», ότι «δεν μπορεί παραπάνω» κλπ και η αλήθεια είναι οτι δεν ήταν οτι δεν ήθελα να διαβάσω, είτε σχολικά είτε εξωσχολικά βιβλία, αλλά ότι δεν μπορούσα. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να διαβάζεις μια σελίδα 4 και 5 φορές και να μη βγάζεις νόημα; Δεν είχα την υπομονή που έχω τώρα, αφού έχω δουλέψει πολύ γι' αυτό, να μη παρατήσω αυτό που ξεκίνησα να διαβάσω. Και αυτή η θέληση μου για μάθηση με οδήγησε στο 3asyR που πια, στο διαδίκτυο τουλάχιστον, έχει κάνει την ανάγνωσή μου easier!
Ποια είναι τα όνειρά σας για το 3asyR; Με ποιον τρόπο ελπίζετε να βοηθήσει τον κόσμο;
Εχω πολλά όνειρα για το 3asyR, είναι το παιδί μου! Δε θα σας τα αποκαλύψω ακόμη, προτιμώ πρώτα να πράττω και μετά να μιλάω. Ελπίζω, όμως, να τα πραγματοποιήσω! Εύχομαι η διαδικασία της ανάγνωσης να γίνει ευκολότερη για όλους και το διάβασμα να γίνει απόλαυση! Είναι ωραίο να διαβάζει κανείς, είναι ένας άλλος κόσμος που αξίζει ν’ ανακαλύψεις.
Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου