Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ WASHINGTON POST ΣΤΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΝΗ

Στο άρθρο ο Roberto Loiederman αναφέρει την προσωπική του εμπειρία και τα μαθήματα ζωής που αποκόμισε αλλά παράλληλα αναδεικνύει και την ομορφιά της χώρας μας. 



Ένα άρθρο – αφιέρωμα στη γραφική και γεμάτη εκπλήξεις περιοχή της Μάνης, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η κορυφαία αμερικάνικη εφημερίδα, Washington Post. Στο άρθρο ο Roberto Loiederman αναφέρει την προσωπική του εμπειρία και τα μαθήματα ζωής που αποκόμισε αλλά παράλληλα αναδεικνύει και την ομορφιά της χώρας μας. Επέλεξαν  την Ελλάδα τυχαία καθώς βρισκόταν στη μέση μεταξύ της Αμερικής και του Ισραήλ.  Στην αρχή είχαν ενδοιασμούς για το πώς θα είναι η ζωή σε ένα μικρό χωριό που δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό. Αφού συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, πήραν το αυτοκίνητο και ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τη Μάνη. Όπως αναφέρει στο άρθρο του, ο δρόμος ήταν μακρύς αλλά η θέα και οι καλαματιανές ελιές τους αντάμειψαν. Για την είσοδο της Μάνης αναφέρει: «Είναι μια συναρπαστική είσοδος στη Μάνη, μια χερσόνησο, που εξέχει προς τη Μεσόγειο, θυμίζοντας το σκληρό, κυρτό δάχτυλο μιας μάγισσας.» Το Νεοχώρι, που ήταν το χωριό που θα έμεναν τους φάνηκε καθαρό και ήσυχο. Η διαδρομή για το διπλανό χωρίο, τη Καστανιά,  ήταν χορταριαμένη, γεμάτη με ελιές και η μυρωδιά από το φασκόμηλο κυριαρχούσε.  Η πλατεία του χωριού έχει δυο ταβέρνες και βρήκε κόσμο που έπινε καφέ ή ρετσίνα και κουβέντιαζε. Τότε του ήρθε στο μυαλό ο Φέρμορ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κάτοικοι της Μάνης τη δεκαετία του 50 μιλούσαν για ναυάγια, για το Λόρδο Βύρωνα, την πτώση του Βυζαντίου, τη μετανάστευση των πουλιών ή τα κακά του να καπνίζεις χασίς. «Σε κάθε χωριό, σχεδόν όλη η διαθέσιμη γη χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων. Στην κάθε πίσω αυλή καλλιεργούσαν κολοκυθάκια ή πεπόνια, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, λαχανικά και πολύ συχνά είχαν κότες.» Τα χωριά της Μάνης είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους αλλά έχουν δυο κοινά τη γεωγραφική αυτοδυναμία και τους άντρες ή και τις γυναίκες που κάθονται στις ταβέρνες μιλούν, πίνουν και γελάνε. ‘Όσο για τις παραλίες η αγαπημένη τους ήταν η παραλία Πανταζή, νότια του Αγίου Νικολάου, μια βοτσαλωτή παραλία, χωρίς πολύ κόσμο, με ένα σνακ μπαρ, δημόσιες τουαλέτες και σκιερά δέντρα. Η θέα από το σπίτι τους είχε μαγέψει, από τη μια έβλεπαν το ηλιοβασίλεμα στον κόλπο και από την άλλη τον Ταΰγετο, την απότομη ράχη της Μάνης. Στη Στούπα τα κτήρια είναι παραδοσιακά λίγο τουριστικά μαγαζιά, λίγα ξενοδοχεία και πολλά ευχάριστα και παρθένα μέρη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα Σπήλαια του Δυρού. Αξέχαστη εμπειρία για αυτούς είναι και ο γάμος που βρήκαν τυχαία, σε ένα ξεχασμένο χωριό, που όμως η εικόνα του δεν θύμιζε σε τίποτα την Ελλάδα της κρίσης καθώς οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι. Το ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο, αφού σύμφωνα με τον συγγραφέα «βρέθηκαν εκεί τυχαία αλλά πήραν σημαντικά μαθήματα ζωής». 
 Πηγή: greekreporter.gr - See more at: http://www.ellines.com/good-news/




ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ WASHINGTON POST:

http://www.washingtonpost.com/lifestyle/travel/on-greeces-mani-peninsula-a-family-reunion-filled-with-zorba-like-life-lessons/2014/01/16/fc0ecab8-78b9-11e3-8963-b4b654bcc9b2_story.html

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΦΑΓΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ CHOBANI ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1"


Μεγάλη νίκη της ΦΑΓΕ κατά του Τούρκου Mr Chobani που πλούτισε πουλώντας «ελληνικό» γιαούρτι - 

Μονοπώλιο το Greek Υogurt στην Αγγλία


Την προσφυγή της τουρκικής εταιρείας Chobani για την υπόθεση της διάθεσης προϊόντων με την περιγραφή «Greek yoghurt» στη Βρετανία απέρριψε το Αγγλικό Εφετείο δικαιώνοντας την ελληνική ΦΑΓΕ.
Το Εφετείο απέρριψε την προσφυγή της Chobani σε όλα της τα σημεία και αρνήθηκε να της επιτρέψει την τροποποίηση των αιτιών της προσφυγής της με την ενσωμάτωση νέων σημείων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Η Chobani είχε προσπαθήσει να πείσει το Εφετείο ότι πολλά από τα ευρήματα της πρωτόδικης απόφασης ήταν λανθασμένα. Το Εφετείο απέρριψε πάλι τα επιχειρήματα παρατηρώντας μάλιστα για αρκετά από εκείνα τα ευρήματα ότι ήταν πράγματι «ανεπίδεκτα προσβολής».
Το αποτέλεσμα είναι ότι:
• Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
• Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην Chobani την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt», στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
• H Chobani διατάχθηκε να πληρώσει για τα δικαστικά και νομικά έξοδα της ΦΑΓΕ για την έφεση, με ένα σημαντικό ποσό να είναι πληρωτέο άμεσα.
Το Εφετείο αρνήθηκε να δώσει άδεια στην Chobani να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι το Εφετείο, για να αποφασίσει για το κύριο θέμα της παραπλανητικής παρουσίασης του «Greek yoghurt», είχε εφαρμόσει πάγιες αρχές.


http://www.econews.gr/