Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 300.000 ΤΟΝΟΥΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΕΙΟΛΑΔΟΥ ΤΟ 2014

Χαμόγελα στους ελαιοκαλλιεργητές φέρνει η αναμενόμενη για φέτος παραγωγή ελαιολάδου, η οποία μετά την καθίζηση που υπέστη το 2013, ανακάμπτει εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η παραγωγή ελαιολάδου κατά την ελαιοκομική περίοδο 2014/2015 θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, έναντι 135.000 τόνων το 2013, το οποίο ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τον κλάδο, ανακτώντας έτσι τη δυναμική της.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το υπάρχον δυναμικό στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να δώσει παραγωγή της τάξης των 400.000 τόνων ελαιολάδου, η οποία λόγω διαφόρων παραγόντων (πχ καιρικές συνθήκες, ασθένειες) δεν επιτυγχάνεται πάντα. Έτσι η συνήθης εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 320.000- 330.000 τόνων. Την ίδια ώρα η μειωμένη παραγωγή στις άλλες ελαιοπαραγωγικές και κύριες ανταγωνίστριες χώρες, ωθεί υψηλότερα τις τιμές. Ήδη τα πρώτα συμβόλαια στην Ελλάδα έχουν «κλειστεί» σε πολύ καλή τιμή της τάξης των 3,44 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν κάτω από 3 ευρώ το κιλό, ενώ αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία μελέτης της Εθνικής Τράπεζας, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου (13% της παγκόσμιας παραγωγής τη δεκαετία του 2000) μετά την Ισπανία (40%) και την Ιταλία (22%) και υπερέχει σε όρους ποιότητας, καθώς τα ¾ της ελληνικής παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έναντι 45% της ιταλικής και 30% της ισπανικής.
Η κορυφαία ελαιοπαραγωγός χώρα, η Ισπανία, εκτιμάται ότι μετά το περσινό ρεκόρ των 1.800.000 τόνων θα καταγράψει φέτος σημαντικές απώλειες, με την παραγωγή της να διαμορφώνεται στους 800.000 τόνους. Η Ιταλία από εξάλλου, δείχνει να διατηρεί τις δυνάμεις της καθώς η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθεί στους 455.000 τόνους από 450.000 τόνους πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στη φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η σχετική έκθεση του ανεξάρτητου φορέα του κλάδου, Oil World, προβλέπει ότι θα μειωθεί στους 2,74 εκατ. τόνους από 3,19 εκατ. τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2013/2014.
Πηγή: imerisia.gr

ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ CERN Η δρ. ΦΑΜΠΙΟΛΑ ΤΖΙΑΝΝΟΤΙ

Μία γυναίκα επιστήμων θα αναλάβει για πρώτη φορά να καθοδηγήσει τον μεγαλύτερο επιστημονικό οργανισμό στον κόσμο, το CERN. Πρόκειται για την Ιταλίδα φυσικό δρα Φαμπιόλα Τζιανότι, την οποία εξέλεξε το γενικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών για να διαδεχθεί τον Γερμανό φυσικό Ρολ Χόγιερ στη θέση του γενικού διευθυντή.
Η τοποθέτηση της Τζιανότι θα επισημοποιηθεί τον Δεκέμβριο και η πενταετής θητεία της θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016, ανακοίνωσε το CERN. Όπως έγινε γνωστό, η επιλογή της υπήρξε γρήγορη από τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία συνέκλιναν στο πρόσωπό της, παρά την ύπαρξη και δύο άλλων ισχυρών υποψηφίων.
Η Ιταλίδα φυσικός θα είναι η 16η κατά σειρά γενική διευθύντρια του CERN και όλοι οι προκάτοχοί της υπήρξαν άνδρες. Η ίδια έχει μακρά ερευνητική εμπειρία και προϋπηρεσία στους κόλπους του Οργανισμού.
«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η επιλογή μου ως νέας γενικής διευθύντριας του CERN, μετά τους 15 εξέχοντες προκατόχους μου» δήλωσε η Τζιανότι και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να παραμείνει ο Οργανισμός στην παγκόσμια επιστημονική πρωτοπορία.
Η κ. Τζιανότι, μεταξύ άλλων, υπήρξε εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS του μεγάλου επιταχυντή, κατά την περίοδο 2009 έως το 2013, στη διάρκεια της οποίας έγνε η ιστορική ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς. Είναι επίσης μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και έχει λάβει ουκ ολίγα διεθνή βραβεία.
Γεννήθηκε το 1962 και κατέχει διδακτορικό στη σωματιδιακή φυσική από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.
Πηγή: ethnos.gr

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ενα νησάκι απομονωμένο μεσοπέλαγα, που το όνομά του είναι συνώνυμο ενός τόπου εξορίας και μαρτυρίου, βρίσκεται εδώ και ένα έτος στο «μικροσκόπιο» περιβαλλοντικών οργανώσεων, ερευνητών και φορέων των Κυκλάδων. Η Γυάρος θα μετατραπεί μέσα στην επόμενη τριετία στο κέντρο του τρίτου θαλάσσιου πάρκου της χώρας (μετά τη Ζάκυνθο και τις Βόρειες Σποράδες), καθώς λόγω της πολυετούς απομόνωσής της έχει μετατραπεί σε έναν παράδεισο για τη φώκια Monachus Monachus και για πολλά σπάνια είδη πουλιών. 
Αυτό που αναζητείται σε μια περιοχή... χωρίς οικιστικές πιέσεις είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στην ιστορική/πολιτιστική διάσταση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη κάποιων πολύ ήπιων δραστηριοτήτων.
Το πρόγραμμα LIFE στη Γυάρο, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ξεκίνησε το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2017. Εχει συντονιστή το WWF Ελλάς και εταίρους το ΥΠΕΚΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη MOm και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. «Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλαπλοί. Κατ’ αρχάς, να προστατευθεί η χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Γυάρου», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Κοτομάτας, συντονιστής του προγράμματος. «Επιθυμία όλων των εταίρων είναι να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει και να προστατευθεί μια θαλάσσια περιοχή».
Μονάχους μονάχους
Οντας τόπος εξορίας για διάφορα διαστήματα από το 1949 έως το 1974 και με την πρόσβαση απαγορευμένη για πολλά χρόνια, η Γυάρος παρέμεινε ουσιαστικά ανέπαφη. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη των ερευνητών ήταν ο μεγάλος πληθυσμός της απειλούμενης φώκιας Mοnachus Mοnachus. «Καταγράψαμε περίπου 5060 ενήλικα ζώα, όταν όλος ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα είναι 300 άτομα», εξηγεί ο κ. Βαγγέλης Παράβας, διευθυντής της MOm. «Μάλιστα συμβαίνει κάτι μοναδικό στη Μεσόγειο: οι φώκιες εμφανίζουν αρχέγονη συμπεριφορά, δηλαδή χρησιμοποιούν ανοιχτές παραλίες για να δημιουργήσουν αποικίες. Σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι από το 1974 έως το 2002 ένα τμήμα της θαλάσσιας περιοχής στη Γυάρο χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο βολής του Ναυτικού, οπότε η περιοχή έμεινε εντελώς κλειστή για τους ανθρώπους. Επίσης, από το 1979 έως σήμερα η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 3 μιλίων από το νησί, μέτρο στο οποίο συναινούν και οι αλιείς των γύρω νησιών».
Εκτός από την αποικία της απειλούμενης φώκιας, τα πρώτα ευρήματα των ερευνητών είναι πολύ ενδιαφέροντα. «Πρόσφατα, μαζί με την Ορνιθολογική Εταιρεία καταγράψαμε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες μύχων στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θαλασσοπούλι που δεν γνωρίζαμε ότι ζούσε στην περιοχή. Και το οποίο προστίθεται σε μια πλειάδα σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, η αετογερακίνα, η γερακίνα, το βραχοκιρκίνεζο και ο μαυροπετρίτης, αυξάνοντας την ορνιθολογική αξία της Γυάρου», λέει ο κ. Κοτομάτας. «Παράλληλα, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης καταγράφουμε το χερσαίο περιβάλλον του νησιού. Τέλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών χαρτογραφήσαμε τη θαλάσσια περιοχή της Natura, οπότε έχουμε πλέον μια πολύ καλή εικόνα του φυσικού πλούτου της περιοχής».
Πηγή: kathimerini.gr

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ TOP 50.

Στα καλύτερα Business School του κόσμου κατατάσσεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη διεθνή λίστα αξιολόγησης Eduniversal, που βαθμολογεί τις ομοειδείς με το ΟΠΑ σχολές σε περισσότερες από 150 χώρες.
Πέρυσι κατέλαβε την 123η θέση ανάμεσα στα 1.000 κορυφαία ιδρύματα οικονομικών σπουδών του πλανήτη, πετυχαίνοντας έτσι εντυπωσιακή άνοδο από τη 230η θέση που είχε το 2012. Πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος θα βρίσκεται στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κλάδου στην Ευρώπη.

Πολύ ψηλά σε διεθνή αναγνώριση είναι τα μεταπτυχιακά προγράμματα, που κέρδισαν φέτος αξιοζήλευτες διακρίσεις από τον οργανισμό Eduniversal. Εξι φιγουράρουν στα 200 καλύτερα του κλάδου τους στην Ευρώπη και μάλιστα στην πρώτη 50άδα.
Το MBA International και το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού κατατάχθηκαν στη 13η θέση. Το μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική & Διοίκηση 23ο, στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική 35ο, στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές 44ο, στο Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες 46ο. Εξετάστηκαν αρχικά 12.000 μεταπτυχιακά και επελέγησαν 4.000 που κατατάχθηκαν ανά επιστημονική κατεύθυνση.

«Το επίπεδο σπουδών στο μεταπτυχιακό είναι πολύ καλό, σου προσφέρει εξειδίκευση, έχει πολλές εργασίες και προσομοιώνει αρκετά το εργασιακό περιβάλλον. Δυνατό σημείο είναι η πρακτική άσκηση», λέει η 29χρονη Κωνσταντίνα Γεωργίου, που πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μετά φοίτησε στο μεταπτυχιακό της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. «Εχω μείνει αρκετά ικανοποιημένη από το ΟΠΑ. Στο επιστημονικό κομμάτι έχουμε καθηγητές με πολυάριθμες δημοσιεύσεις, διεθνείς συνεργασίες και διασυνδέσεις. Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες εθελοντικού χαρακτήρα, με τις οποίες μπορείς να αναπτύξεις δεξιότητες», προσθέτει η υποψήφια διδάκτωρ πλέον του πανεπιστημίου.
Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγει το κτιριακό και τις εγκαταστάσεις. «Ηταν συνειδητή επιλογή να κάνω εδώ το διδακτορικό μου. Απλώς το κομμάτι της χρηματοδότησης μας κάνει να σκεφτόμαστε το εξωτερικό»...
Βραβείο καινοτομίας
Ο 35χρονος Δημήτρης Σαραντόπουλος επέλεξε, όπως λέει, το MBA Ιnternational, το μεταπτυχιακό που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της εξαιρετικής φήμης του
Ο 35χρονος Δημήτρης Σαραντόπουλος επέλεξε, όπως λέει, το MBA Ιnternational, το μεταπτυχιακό που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της εξαιρετικής φήμης του
Ο 35χρονος Δημήτρης Σαραντόπουλος επέλεξε, όπως λέει, το MBA Ιnternational λόγω της εξαιρετικής φήμης του. Δεν είναι μόνο η 13η θέση στην Ευρώπη. Πέρυσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης Association of MBAs. «Το πρόγραμμα έχει μεγάλη ποικιλία καινοτόμων μαθημάτων που αγγίζουν όλους τους σύγχρονους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, διαθέτει εξαιρετική ομάδα καθηγητών που προέρχονται από τα καλύτερα πανεπιστήμια και πολύ καλή οργάνωση. Τον Σεπτέμβρη γνωρίζαμε τα μαθήματα του μεθεπόμενου Απριλίου», σχολιάζει ο κ. Σαραντόπουλος, απόφοιτος και τεχνικός διευθυντής σε εταιρεία του ενεργειακού τομέα. Είχε συμφοιτητές όχι μόνο Ελληνες, αλλά και Τούρκους, Σέρβους, Γερμανούς, Κινέζους, Ιταλούς, Αιγύπτιους και όλα τα μαθήματα παραδίδονταν στα Αγγλικά. «Εκτός από υψηλής στάθμης ακαδημαϊκό προσωπικό ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο των συμφοιτητών μου. Εμαθα πολλά από αυτούς».
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έλαβε το 2012 διάκριση αριστείας, σύμφωνα με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ποιότητας EFQM. Αμελητέα δεν είναι η δουλειά και στη διασύνδεση φοιτητών με αγορά εργασίας. Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας συνεργάζεται από το 2010 με 1.800 εταιρείες και οργανισμούς και το ΟΠΑ ανακηρύχτηκε τον περασμένο Γενάρη ως πρότυπο πανεπιστήμιο σε θέματα επιχειρηματικότητας και προώθησης της απασχόλησης. Την τελευταία τριετία αναλήφθηκαν από καθηγητές κι ερευνητές περίπου 700 νέα ερευνητικά κι εκπαιδευτικά έργα. Μόνο από τα προγράμματα ενίσχυσης της βασικής έρευνας που χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο έχουν ωφεληθεί την τελευταία 4ετία πάνω από 150 νέοι καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και επιστήμονες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρωτοβουλία για συνεργασία του ΟΠΑ και του ΟΤΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό σύγχρονο εργαστήριο (Lab).


«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αφετηρία της δεύτερης εκατονταετίας της ιστορίας του και μέσα σε ακραία αντίξοες συνθήκες, κατορθώνει να εξελίσσεται, να αυτοβελτιώνεται, να οραματίζεται και να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για την παιδεία και τους νέους μας», δηλώνει ο πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος.
Tμήματα λογιστικής και στατιστικής
Κουλτούρα αριστείας, καθ ηγητές υψηλού επιπέδου
Σε σχετικά υψηλές θέσεις πλασάρονται τα τελευταία χρόνια στη διεθνή λίστα αξιολόγησης QS τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής όπως και Στατιστικής του ΟΠΑ. Φέτος και πέρυσι το τμήμα Λογιστικής κατατάχθηκε στις θέσεις 101-150, ενώ το 2011 βρισκόταν στις θέσεις 51-100 συγκρινόμενο με ομοειδή του τμήματα σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, το τμήμα Στατιστικής βρίσκεται σταθερά στις θέσεις 151-200. Το ΟΠΑ σαν πανεπιστήμιο συνολικά κατατάσσεται από τη λίστα QS στο ανώτερο 4% μεταξύ των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο και βρίσκεται φέτος μετά την 701 θέση ανάμεσα σε 3.000 και πλέον ιδρύματα.
Την περίοδο 2006-2014 οι καθηγητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής δημοσίευσαν περισσότερες από 210 εργασίες σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και περισσότερα από 50 άρθρα σε συλλογικούς τόμους. Την πρόσφατη περίοδο οι δημοσιεύσεις έχουν πετύχει περισσότερες από 1.000 ετεροαναφορές. Ο πρόεδρος του τμήματος Σπύρος Σπύρου κάνει λόγο για «κουλτούρα αριστείας στο ΟΠΑ και στο Τμήμα» σημειώνοντας πως οι καθηγητές είναι υψηλού επιπέδου και δημοσιεύουν συστηματικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στα καλύτερα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. «Το τμήμα προσφέρει κάποια μαθήματα χρηματοοικονομικής που θεωρούνται εξειδικευμένα στο εξωτερικό. Ωστόσο το πρόγραμμα σπουδών εν γένει θα έπρεπε να είναι πιο θεωρητικό και βαθύ» μας λέει από τη Βοστόνη ο απόφοιτος Χαράλαμπος Νταντάνης.
Από την πλευρά της, η κ. Αναστασία Κωστάκη, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής, μιλά για το πολύ δυνατό ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό του τμήματος. «Είμαστε ένα σχετικά καινούργιο τμήμα με πολύ νέο αίμα και οι περισσότεροι έχουμε έρθει από ξένα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το LSE, το Lund της Σουηδίας κ.α.», τονίζει η ίδια. Από την ίδρυση του τμήματος (1989) οι καθηγητές μετρούν 669 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, οι 217 εκ των οποίων την τελευταία 5ετία. Οι δημοσιεύσεις έχουν πετύχει 10.500 αναφορές από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, οι 5.216 εκ των οποίων την τελευταία 5ετία. Από τους πτυχιούχους, 51 έχουν λάβει διδακτορικό, 13 εργάζονται σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και 16 του εξωτερικού. «Το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλό και απαιτητικό», σχολιάζει η Eλενα Κέλλη, φοιτήτρια του τμήματος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Αναζητώντας τη νέα μορφή του Διαδικτύου
Πάνω σε ένα νέο Διαδίκτυο που θα έχει στο κέντρο της λογικής του την πληροφορία - το περιεχόμενο και θα μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον χρήστη δουλεύουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές στο Εργαστήριο Ασυρμάτων Δικτύων και Πολυμεσικών Επικοινωνιών του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ. Το έργο τους «PURSUIT: Publish Subscribe Internet Technology», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ερευνητικών ομάδων από Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε τον Μάιο του 2013 το διεθνές βραβείο «Future Internet Award».
Σε συνέδριο που έγινε φέτος στο Παρίσι για τη νέα αυτή τεχνολογία, οι ερευνητές του ΟΠΑ έκαναν... σεμινάριο σε στελέχη μεγάλων εταιρειών (όπως Alcatel, Google, Orange κ.ά.) πάνω σε θέματα ασφάλειας της καινούργιας αρχιτεκτονικής, η οποία μπορεί να βρει εφαρμογές και στην κινητή τηλεφωνία όπως και στις cloud υπηρεσίες.
«Η βασική ιδέα είναι η ανάπτυξη μιας εντελώς διαφορετικής αρχιτεκτονικής για το Διαδίκτυο όπου οι διευθύνσεις δεν θα ανταποκρίνονται σε σέρβερ που έχουν περιεχόμενο, αλλά κατευθείαν στο ίδιο το περιεχόμενο. Κάθε μορφή πληροφορίας, όπως φωτογραφίες, έγγραφα κ.λπ. θα έχει δική της διεύθυνση», εξηγεί ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου, Γιώργος Πολύζος. Το Ιντερνετ, προσθέτει, είχε σχεδιαστεί περίπου σαν... το τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά η νέα εποχή απαιτεί ένα καινούργιο μοντέλο. Η καινούργια αρχιτεκτονική δίνει έμφαση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, ενώ θα μπορούσε να βάλει στο παιχνίδι της αναζήτησης δεδομένων κι άλλους παίκτες εκτός από την Google.
Πιο ασφαλές
«Η νέα αρχιτεκτονική θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το Διαδίκτυο, σε ένα περιβάλλον πιο γρήγορο και πιο ασφαλές», σημειώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου, Νίκος Φωτίου. Μέχρι τώρα, εξηγεί, η ασφάλεια είναι προσανατολισμένη στα κανάλια επικοινωνίας, μέσα από τα οποία ταξιδεύει το περιεχόμενο. «Οπως είδαμε και πρόσφατα, για παράδειγμα με την υπόθεση Σνόουντεν, το μοντέλο αυτό δεν είναι πολύ επιτυχημένο», παρατηρεί ο κ. Φωτίου.
Το νέο μοντέλο ασφαλίζει το ίδιο το περιεχόμενο, ώστε ο χρήστης να είναι σίγουρος πως βλέπει αυτό που ζήτησε και όχι κάτι που προσφέρει μια μυστική υπηρεσία ή ένα κακόβουλο λογισμικό. «Για παράδειγμα όταν ανεβάζουμε μια φωτογραφία στο Facebook αυτή αποθηκεύεται στους σέρβερ μιας άλλης εταιρείας, με την οποία συνεργάζεται το Facebook. Ετσι αν κάποιος βρει την ακριβή διεύθυνση-τοποθεσία μια φωτογραφίας (π.χ. με ένα δεξί κλικ) μπορεί να τη δει χωρίς να είναι καν μέλος στο Facebook. Εμείς προτείναμε μια λύση που λύνει αυτό το πρόβλημα, ώστε το κάθε αρχείο να έχει τη δική του προστασία», εξηγεί ο κ. Φωτίου. Δουλεύει έξι χρόνια στο εργαστήριο του ΟΠΑ.
«Ας πούμε ότι είναι σαν όαση στην έρημο. Δεν πάσχουμε ούτε από έλλειψη εξοπλισμού, ούτε από έλλειψη οργάνωσης, ούτε καν χρηματοδότησης. Είμαστε σε χώρο εκτός του κεντρικού κτιρίου, οπότε μπορούμε να δουλεύουμε απερίσπαστοι από καταλήψεις, απεργίες κ.λπ.».
Πηγή: ethnos.gr