Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ



Η ταφική συστάδα των Τημενιδών αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι και τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα 13/3/2014  από τη διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Από τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα, που η ομάδα των αρχαιολόγων θεωρεί ότι είναι και αυτός που άνηκε σε βασιλιά, που έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με μια ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού – το παλαιότερο και γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα τοιχογραφίας που ξέρουμε για τη Μακεδονία. Επίσης φέρει ένα κτιστό λίθινο θρανίο που περιτρέχει τους τοίχους και ξύλινη κλίνη διακοσμημένη με ελεφαντόδοντο και κεχριμπάρια από την οποία σώθηκαν αρκετά ίχνη.
Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η άφθονη κεραμική, κυρίως οι κομψές λευκές λήκυθοι -χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών-, χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β’ (454-413 π.Χ.), που έδωσε σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει ανεξάρτητο το βασίλειό του μέσα στη λαίλαπα του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η βασιλική ταφική συστάδα που η Αγγελική Κοτταρίδη ονομάζει «συστάδα των Τημενιδών» βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και παρότι τα μνημεία της είναι βάναυσα λεηλατημένα, παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για την ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής και την προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.
Δίπλα στον ιωνικό τάφο που ανασκάφηκε το 1987 βρέθηκε φέτος ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες, η πρόσοψη του οποίου παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ’, γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης. Στη συστάδα των Τημενιδών έχουν βρεθεί ως τώρα συνολικά 20 τάφοι, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά (α’ μισό του 6ου π.Χ. αι.) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου – αρχές 3ου π.Χ. αι.).

Μολονότι όλοι οι τάφοι είναι συλημένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών με πλούσια αφιερώματα (αγγεία, όπλα κ.ά.), που ανακαλούν τις περιγραφές των ομηρικών επών, αλλά και το μέγεθος και η μορφή των ίδιων των μνημείων οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο να τους συνδέσουν με την οικογένεια των Μακεδόνων βασιλέων, τους Τημενίδες.
Η ανασκαφέας μάλιστα δεν αποκλείει κάποιος από αυτούς τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενιδών. Δυστυχώς σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί.


http://gr.greekreporter.gr/

ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


1 χρυσό, 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια στην 8η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης


Εξαμελής Ολυμπιακή Ομάδα δευτεροετών φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κατέκτησε πέντε μετάλλια στην 8η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students SEEMOUS 2014). Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου της Ρουμανίας από 5 έως 9 Μαρτίου 2014.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που διακρίθηκαν είναι:
Χρυσό μετάλλιο:
·        Ιωάννης Τσόκανος
Αργυρά μετάλλια:
·        Ανδρέας Κωστακιώτης
·        Μαρία-Χριστίνα βαν ντερ Βέιλε
Χάλκινα μετάλλια:
·        Ιωάννης Βαξεβανάκης
·        Γεωργία Σούλη
Η ομάδα των 6 φοιτητών, η οποία επελέγη κατόπιν εξετάσεων, προετοιμάστηκε για το διαγωνισμό με ειδικά σεμινάρια για ένα έτος από τους καθηγητές του Τμήματος Μαθηματικών Δημήτρη Γεωργίου, Ιάκωβο βαν ντερ Βέιλε, Σταύρο Κουρούκλη καθώς και από τον περσινό χρυσό Ολυμπιονίκη, τριτοετή φοιτητή Σπυρίδωνα Κακαρούμπα.

http://www.news.gr/ellada/koinonia

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "WINE ENTHUSIAST"



Το περιοδικό Wine Enthusiast δημοσίευσε την λίστα με τους καλύτερους προορισμούς του 2014 για τους γευσιγνώστες κρασιού. Ανάμεσα στους 10 προορισμούς με εξαιρετική παραγωγή κρασιού είναι και η Ελλάδα, και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου. 


Όπως αποκαλύπτει η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Susan Kostrzewa, για να μπει μια περιοχή στη συγκεκριμένη λίστα δεν αρκεί η καλή ποιότητα του κρασιού, οι επισκέπτες αναζητούν επίσης καλό φαγητό αλλά και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Είναι ένας συνδυασμός και η αύρα του κάθε μέρους τονίζει. Η Ελλάδα παράγει κρασί για περισσότερα από 1000 χρόνια, όμως την τελευταία δεκαετία η ποιότητα του κρασιού έχει βελτιωθεί απίστευτα, σημειώνεται στο περιοδικό και προτείνει να επισκεφτούν οινοποιεία στη Σαντορίνη, τη Σάμο και την Κρήτη. Η λίστα συμπληρώνεται από: Umbria, Ιταλία Valle de Guadalupe, Καλιφόρνια Χώρα Hill, Τέξας Μεντόζα, Αργεντινή Sonoma, Καλιφόρνια Μπάντεν, Γερμανία Κοιλάδα Barossa, Αυστραλία Γουάλα Γουάλα, Ουάσινγκτον Languedoc, Γαλλία - 

www.ellines.com/good-news/




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

http://www.winemag.com/February-2014/10-Best-Wine-Travel-Destinations-2014/index.php/slide/The-Aegean-Islands--Greece/cparticle/2