Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΟΜΠΑΜΑ - ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΝΤΕΛΑ.

Μια ιστορική χειραψία αντάλλαξαν σήμερα 10/12/13, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο κατά την τελετή στην μνήμη του Νέλσον Μαντέλα, σε στάδιο του Σοβέντο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Προτού ανέβει στο βήμα για την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τον πρόεδρο της Κούβας. Απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος και τους ηγέτες, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον Μαντέλα, «γίγαντα της ιστορίας» που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και έζησε μια πολύ ιδιαίτερη ζωή.
Η χειραψία ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα μπορούσε να σημάνει "την αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας", σχολιάζει ένας επίσημος κουβανικός ιστότοπος δημοσιεύοντας τη σχετική φωτογραφία.
"Ο Ομπάμα χαιρετίζει τον Ραούλ: ας είναι αυτή η εικόνα η αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας", αναφέρει ο ιστότοπος Cubadebate.cu στη λεζάντα της φωτογραφίας των δύο ανδρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη Νότια Αφρική στην επιμνημόσυνη τελετή για τον εκλιπόντα νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.
Ο κ. Κάστρο χαμογέλασε καθώς ο κ. Ομπάμα του έσφιξε το χέρι.

Αυτή η χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο είναι η πρώτη που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων αυτών των δύο χωρών μετά την Επανάσταση στην Κούβα, το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.
Το 2000 στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας, ο πατέρας της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο χωρίς να κάνουν χειραψία, είχε εξηγήσει ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.
"Δεν μπορούσα να βγω από το ρεύμα για να αποφύγω να τον χαιρετίσω", είχε εξηγήσει τότε ο κουβανός ηγέτης. "Όπως οι άλλοι, σταμάτησα μια στιγμή και με κάθε αξιοπρέπεια και ευγένεια τον χαιρέτισα. Έκανε το ίδιο και θα ήταν χοντρό να κάνει κάτι άλλο, το όλο θέμα διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα", είχε προσθέσει.
Σε ένα σχόλιο που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής Χόρχε Γκόμες Μπαράτα ανέφερε πως η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Κάστρο είναι το αποτέλεσμα της "διπλωματίας Μαντέλα".
"Ο Μαντέλα δεν ήξερε πως θα γινόταν μια τέτοια συνάντηση, με την ευκαιρία ενός εγκωμιασμού των εξαιρετικών αρετών του. Όμως είναι πράγματι αυτός που έδειξε το δρόμο, επιτρέποντας να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις και δημιουργώντας τις βάσεις για μια τόσο σημαντική συνάντηση", πρόσθεσε.
Πηγή: imerisia.gr