Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΘΑΥΜΑ! ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΟΥΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΩΤΙΑΙΟ ΜΥΕΛΟ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΟΥΣ!!!!


Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους. 

Οι ασθενείς μπόρεσαν να κουνήσουν τα δάχτυλα των ποδιών, τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, ενώ κάποιοι κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να σηκώσουν βάρη έως 100 κιλών με τα πόδια τους, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν είναι ακόμη ικανοί να περπατήσουν μόνοι τους. 


Στο μέλλον όμως η νέα τεχνική (λεγόμενη και «επισκληρίδια διέγερση»), σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αξιοποιηθεί στην περίπτωση των χρόνιων παραπληγικών για τους οποίους μέχρι σήμερα τα παραπάνω επιτεύγματα ήσαν αδιανόητα, καθώς θεωρείτο ότι δεν υπήρχε ελπίδα να κινήσουν ξανά τα άκρα τους.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λούισβιλ και της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη νευρολόγο Σούζαν Χαρκέμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Brain" (Εγκέφαλος), σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", ανακοίνωσαν πως το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το νωτιαίο μυελό πιο δεκτικό στα νέα μηνύματα που φθάνουν ακόμη από τον εγκέφαλο των ασθενών στα άκρα τους.

Ο νωτιαίος μυελός, που διατρέχει τη σπονδυλική στήλη, είναι ο «μεταφορέας» των ηλεκτρικών ερεθισμάτων - μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο προς και από το υπόλοιπο σώμα. Οποιαδήποτε βλάβη σε αυτή την «ηλεκτρική γραμμή μεταφοράς» (π.χ. λόγω τραυματισμού) έχει ως συνέπεια την απώλεια των αισθήσεων και την αδυναμία κινήσεων από το σημείο της βλάβης και κάτω.

Η πρώτη περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής της τεχνικής της ηλεκτρικής διέγερσης είχε υπάρξει από την ίδια ερευνητική ομάδα το 2011 με έναν παίκτη του μπέιζμπολ, που είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω μετά από ένα σοβαρό τροχαίο το 2006 και ο οποίος μπόρεσε να κουνήσει πάλι τα πόδια του. Αυτή τη φορά, κάτι ανάλογο συνέβη με περισσότερους παράλυτους ασθενείς, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δυνατότητες της πρωτοποριακής τεχνικής όχι για θεραπεία, αλλά για μερική αποκατάσταση της κινητικότητας.

Δεν είναι ακόμη σαφές με ποιό ακριβώς βιολογικό μηχανισμό η υπό δοκιμή μέθοδος «δουλεύει». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα αυτό που πετυχαίνει το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διοχετεύεται στο νωτιαίο μυελό, είναι να ενισχύει τα πολύ ασθενή ηλεκτρικά σήματα - εντολές που συνεχίζουν σε ένα βαθμό να έρχονται ακόμη από τον εγκέφαλο διαπερνώντας το σημείο του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, αλλά τα οποία -χωρίς τεχνητή ενίσχυση- δεν είναι ικανά να «πυροδοτήσουν» καμία κίνηση.

Αντίθετα με άλλες πειραματικές θεραπείες, η συγκεκριμένη δεν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη νευρολογική βλάβη (π.χ. με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων), αλλά να βοηθήσει τον εγκέφαλο να «περάσει» τα μηνύματά του στα κάτω άκρα. Αν και κανείς ασθενής δεν έχει καταφέρει να περπατήσει μόνος του, η ποιότητα ζωής όλων βελτιώθηκε αισθητά, τόσο σωματικά (αύξηση μυϊκής μάζας στα κάτω άκρα, μερική αποκατάσταση ελέγχου ούρησης και σεξουαλικής λειτουργίας κ.α.), όσο και ψυχολογικά.

Οι αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής, ορισμένοι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν στο μέλλον κάποια βήματα, αν και ακόμη αποφεύγουν τον όρο «να περπατήσουν ξανά». Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μη επεμβατικές συσκευές, που δεν θα χρειάζεται να εμφυτευτούν με εγχείριση στη σπονδυλική στήλη, αλλά θα μπορούν να διεγείρουν ηλεκτρικά το νωτιαίο μυελό μέσω του δέρματος. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ



ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΕΥΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ 45.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

Στο ρεκόρ Γκίνες το περιστέρι της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών έστειλαν σήμερα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, περισσότεροι από 45.000 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της χώρας, σε μια σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα μηνύματα μετέφερε σε όλο τον κόσμο ένα γιγαντιαίο λευκό περιστέρι που δημιούργησαν τα παιδιά με τρομερό ζήλο και μεράκι, τοποθετώντας επάνω σε ένα ειδικό υπόστρωμα χιλιάδες λευκά χάρτινα καραβάκια που έφεραν από τα σχολεία τους. Επίτευγμα που αποτελεί ρεκόρ Γκίνες. Στο γιγαντιαίο αυτό «παζλ» το τελευταίο καραβάκι τοποθέτησε ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος. Η πιστοποίηση έγινε από ειδική επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες που ταξίδεψε στην Αθήνα αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο της ελληνικής σημαίας που κρατούσαν οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας, Βασίλης Πολύμερος, Εύη Μωραϊτίδου, Δημήτρης Μούγιος και Βάσω Βουγιούκα, ενώ την Ολυμπιακή σημαία μετέφεραν οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Βούλα Κοζομπόλη, Αγγελική Καραπατάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Ειρήνη Αϊνδιλή και Γιώργος Χατζηϊωαννίδης.
 Τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό Ύμνο τραγούδησε ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ενώ όλη η εκδήλωση έγινε σε χορογραφία-σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού.
 Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης: «Τα παιδιά αυτής της χώρας, στέλνουν σήμερα ηχηρό μήνυμα με τις Ολυμπιακές Αξίες. Αυτές τις Αξίες που γεννήθηκαν στη χώρα μας κι εμείς με τη δημιουργία αυτού του τεράστιου περιστεριού μεταλαμπαδεύουμε σε όλο τον κόσμο. Η φιλία, η αλληλεγγύη και το ευ αγωνίζεσθαι είναι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αξιών και αυτό στέλνουμε σήμερα. Ευχαριστώ πολύ όλους για τη στήριξη στην ΕΘΝΟΑ».
 Η Ελλάδα, ως θεματοφύλακας του ολυμπιακού ιδεώδους έχει ένα ειδικό χρέος. Αυτές τις αξίες, την ειρήνη, την άμιλλα, τον συναγωνισμό, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, να τις πραγματώνει κατά προτεραιότητα, αποτελώντας έτσι σταθερά το ζωντανό παράδειγμα αναφοράς σε έναν κόσμο που διψά για νοηματοδότηση.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι, παρά την περιπέτεια της κρίσης, οι ολυμπιακές αξίες, οι ασφαλείς γνώμονες για την υπέρβαση κάθε δυσκολίας, έχουν ισχυρούς εκφραστές στην χώρα μας, στο πρόσωπο βεβαίως και των αθλητών και αθλητριών μας που τιμούν το εθνόσημο με τις επιδόσεις και το ήθος τους, όπως και των ανθρώπων της ΕΘΝΟΑ, αλλά και των δασκάλων που κάνουν πράξη στα σχολεία το σημαντικό μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου: «Εύχομαι το ταξίδι του περιστεριού να είναι αέναο και να μεταφέρει τις αξίες της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι σε όλο τον κόσμο».
 Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά και αφιλοκερδώς 46 Ολυμπιονίκες της Ελλάδας και οι καλλιτέχνες: Γιώργος Καπουτζίδης, Demy, Κώστας Μαρτάκης, Freaky Fortune & Risky Kidd, Boys & Noise, Vegas, Μελίνα, Shaya.
 Μέγας χορηγός σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας της ΕΘΝ.Ο.Α. για το 2014, είναι η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Αργυρός Χορηγός στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η ΜΕΤΚΑ. Χορηγός στην κατασκευή του λευκού περιστεριού ειρήνης η εταιρεία KOUROS AE και δεκάδες οι εταιρείες που υποστηρίζουν σε είδος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.



Πηγή: gazetta.gr

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΠΑΝΙΔΑΣ.

Με τη διάκριση “Best of the Best” («άριστο των αρίστων») τίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δεύτερη φορά την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών για την υλοποίηση του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία με τίτλο«Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών».


Οι λίμνες των Πρεσπών κατατάσσονται ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους υγρότοπους της Μεσογείου λόγω της σπάνιας ιχθυοπανίδας τους. Αυτή η πτυχή της Πρέσπας, σε αντίθεση με άλλες όπως η πλούσια ορνιθοπανίδα για παράδειγμα, δεν είναι ευρέως γνωστή, αλλά η προστασία της είναι σημαντικότατη τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και για την τοπική ανάπτυξη.
Στόχος του προγράμματος ήταν να ενημερώσει το κοινό για την αξία της σπάνιας ιχθυοπανίδας και τις απειλές που αντιμετωπίζει, αλλά και παράλληλα να ενθαρρύνει φορείς και πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μία σειρά επικοινωνιακών δράσεων που απευθύνονταν σε ευρύ αλλά και ειδικό κοινό. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, μία κινητή έκθεση που έκανε το γύρο της Ελλάδας, ένα ντοκιμαντέρ και ενημερωτικά έντυπα, μύησαν το ευρύ κοινό στον φυσικό πλούτο των νερών των Πρεσπών, ενώ η έκδοση «Ιχθυοπανίδα και βιώσιμη αλιεία στις Πρέσπες», οι συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και η άσκηση πίεσης για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, «έφεραν» στο τραπέζι το θέμα της βιώσιμης αλιείας σε συνδυασμό με την προστασία της ιχθυοπανίδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών τιμάται με αυτό το βραβείο, μιας και το 2009 το πρόγραμμα LIFE «Προστασία και Διατήρηση ειδών πουλιών προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα» απέσπασε και πάλι το βραβείο ως κορυφαίο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία πολύ τιμητική διάκριση που κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει σε τέσσερα ή πέντε προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μέσου  LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βράβευση γίνεται με κριτήρια την καλύτερη υλοποίηση και διαχείριση των έργων βάσει αρχικού πλάνου και αποτελεσμάτων.
Η υπόλοιπη χρηματοδότηση και για τα δύο προγράμματα LIFE, τα οποία υλοποίησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και απέσπασαν και τα δυο το βραβείο ως κορυφαία στην Ευρώπη, προήλθε από ιδιωτικούς πόρους που εξασφάλισε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Στην εποχή που διανύουμε όπου η αδιαφάνεια κάποιων οργανώσεων έχει στιγματίσει το σύνολο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που επιτελούν κοινωνικό έργο, τέτοιου είδους διακρίσεις αποδεικνύουν περίτρανα τη σημαντικότητα του έργου που προσφέρουν στην κοινωνία οι ΜΚΟ όταν επιτελούν σωστά το ρόλο τους.
Η Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών βιολόγος Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «Η βράβευση αυτή  μας δίνει διπλή χαρά, όχι μόνο γιατί είναι η δεύτερη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας τιμά με αυτό το βραβείο, αλλά και γιατί μέσα στο περιβάλλον απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί για το ρόλο της Κοινωνίας Πολιτών, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό έργο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την υποστήριξη της κοινωνίας και μάλιστα διακρίνονται διεθνώς για αυτό. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι περήφανη για την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αλλά και για τις δεκάδες αφανείς ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα με διαφανείς διαδικασίες προσφέροντας σημαντικότατο κοινωνικό έργο, η καθεμία στον τομέα της. Ευχαριστούμε όλους τους τοπικούς φορείς, όπως το Δήμο Πρεσπών, τουςΑλιευτικούς Συνεταιρισμούς, το Δημοτικό Σχολείου Αγίου Γερμανού και όλους τους κατοίκους των Πρεσπών που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και φυσικά το ίδρυμα MAVA – Fondation pour la nature που επί χρόνια στηρίζει το έργο μας».
Πηγή: econews.gr