Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΔIAΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ CANSAT THΣ ESA!!!!!!


Ένας CanSat είναι η προσομοίωση ενός πραγματικού δορυφόρου, κατασκευασμένος εντός του όγκου και του σχήματος ενός κουτιού αναψυκτικού. Η πρόκληση για τους μαθητές είναι να χωρέσουν όλα τα σημαντικά υποσυστήματα που υπάρχουν σε έναν δορυφόρο, όπως η ισχύς και οι επικοινωνίες, μέσα στο μικροσκοπικό κουτάκι.
Μετά την απελευθέρωση από έναν πύραυλο ή ένα μπαλόνι, ο CanSat έχει να εκτελέσει μια επιστημονική / τεχνολογική αποστολή και να επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος. Πολλά από τα κράτη μέλη της ESA διεξάγουν επίσης μαθητικούς διαγωνισμούς CanSat.
Τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές πλήρους φοίτησης (ηλικίας 16+) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο γυμνάσιο σε ένα κράτος μέλος της ESA. Οι ομάδες βοηθούνται από έναν καθηγητή ή δάσκαλο.
Ο φετινός διαγωνισμός
Ο φετινός Ευρωπαϊκός διαγωνισμός Cansat ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 5 Ιουνίου, μετά από πέντε ημέρες έντονης δραστηριότητας. Φέτος στο συναρπαστικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Andøya Rocket Range στη Νορβηγία, συμμετείχαν εννέα ομάδες μαθητών λυκείου από έξι κράτη μέλη της ESA μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνικές συμμετοχές, καθώς και πέντε ομάδες που είχαν κερδίσει στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς.
Το πρωί της 3ης Ιουνίου, πέντε πύραυλοι, με τον καθένα να μεταφέρει δύο Cansats, εκτινάχθηκαν στον αέρα. Δυστυχώς, ο ένας πύραυλος απελευθέρωσε τα ωφέλιμα φορτία Carmen Sylva και Ro-Sat αργότερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα η διάρκεια της πτήσης τους να είναι μικρότερη από ό,τι για τους άλλους Cansats. Ενώ, δύο ομάδες έχασαν την επαφή με το ωφέλιμο φορτίο τους εξαιτίας ενός προβλήματος στην ισχύ.
Μετά από κάποια καθυστέρηση που προκλήθηκε από στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονταν στην περιοχή, οι υπόλοιποι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν το απόγευμα με τους περισσότερους Cansats να ανακτηθούν μετά από την προσεδάφιση. Μετά την επιστροφή τους στην Andøya Rocket Range, οι ομάδες ανέλυσαν τα δεδομένα τους.
Στις 4 Ιουνίου, οι μαθητές έδειξαν τις τελικές παρουσιάσεις τους μπροστά στην κριτική επιτροπή. Στη συνέχεια, και ενώ οι εμπειρογνώμονες συσκέπτονταν, απόλαυσαν λίγο ελεύθερο χρόνο που ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο.

Κατά την τελετή λήξης στις 5 Ιουνίου, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Αρχάριοι απονεμήθηκε στον Kattsat από τη Νορβηγία, το δεύτερο βραβείο στον Carmen Sylva 1 από τη Ρουμανία, και το τρίτο βραβείο στον Candroid από την Ιρλανδία.
Η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Για προχωρημένους ήταν ο Ro-Sat One από τη Ρουμανία, ο οποίος περιελάμβανε στον Cansat ένα όχημα προσεδάφισης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα Αρίσταρχος από την Ελλάδα, ενώ η ομάδα Atmosteam από το Βέλγιο κατετάγη στην τρίτη θέση.
Η ομάδα του Αρίσταρχου αποτελείται από τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης: Μανώλη Πρωτούλη, Αντώνη Μυρσινιά, Νέαρχο Προκοπίου, Παναγιώτη Κατζάνη, Μαριλένα Μπουγουλιά, Γιάννη Αϊβαλιωτέλλη, Μιχαέλλα Παπαχίου, Δημήτρη Σπαθάρη και Όθωνα Κοντό, και υπεύθυνο καθηγητή τον Γεώργιο Κοντέλλη.Δεν είναι η πρώτη φορά που το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης συμμετέχει στο διαγωνισμό Cansat και μάλιστα με τέτοια επιτυχία.
Στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Αρχάριοι, συμμετείχε ακόμη μια Ελληνική ομάδα. Οι μαθητές από το Λύκειο Βιαννού από την Κρήτη δημιούργησαν την αποστολή ViannoSat η οποία εξέταζε την ανάπτυξη ενός προσδεδεμένου δορυφόρου που στόχο έχει να μετρήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης. Η συμμετοχή τους, απέσπασε έπαινο ως η μικρότερη ομάδα που έλαβε ποτέ μέρος στο διαγωνισμό και κατόρθωσε επιτυχημένη εκτόξευση και ολοκλήρωση αποστολής της.

http://www.stu.gr/







ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Να αποκαλύψουν το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χωριό στον βυθό του Αργολικού Κόλπου προσδοκούν Έλληνες και Ελβετοί αρχαιολόγοι. Η εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί με το μεγαλύτερο καταμαράν του κόσμου, το «MS Turanor PlanetSolar». Πρόκειται για ένα διεθνές σύμβολο της σύγχρονης τεχνολογίας, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για τους αρχαιολόγους.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, με την ονομασία «TerraSubmersa», πρόκειται να πραγματοποιηθούν υποβρύχιες ανασκαφές σε βυθισμένο οικισμό δίπλα στο Φράγχθι, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικείτο για περίπου 35.000 έτη, από την Παλαιολιθική ως και τη Νεολιθική εποχή.

Στόχος των επιστημόνων είναι να μελετηθούν οι περιοχές στον Αργολικό Κόλπο, οι οποίες, στα προϊστορικά χρόνια, βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα έχουν πια βυθιστεί. Η αποστολή θα αρχίσει την 1η Αυγούστου, εθνική εορτή της Ελβετίας, και τα σκάφη θα περάσουν διαδοχικά από τρία λιμάνια, Ερέτρια, Αθήνα και Ναύπλιο, όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

Το κύριο ερευνητικό έργο της αποστολής θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Οι γεωφυσικές μετρήσεις θα γίνουν, κυρίως, από το σκάφος «MS Tûranor PlanetSolar», προκειμένου να αναδημιουργηθεί όσο γίνεται καλύτερα η τοπογραφία των περιοχών, που κάποτε βρίσκονταν πάνω από το νερό, ενώ στην έρευνα θα βοηθήσει σημαντικά και το σκάφος «Αλκυών» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο μπορεί να επιχειρεί σε αβαθείς παράκτιες περιοχές.

Μάλιστα, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Λορέντζο  Άμπεργκ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα Terra Submersa, που θα εστιάσει στον Αργολικό Κόλπο για τον εντοπισμό του παλαιότερου χωριού, που είχε δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί στην ουσία μια κατάδυση στην ίδια την Ιστορία αυτού του τόπου, που δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει, να ακτινοβολεί και να σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις εκ νέου». Τόνισε δε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Αργολίδα, το μεγαλύτερο ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου, έρχεται τώρα να αποκαλύψει τα πρώτα προϊστορικά βήματα του Homo Sapiens στη Μεσόγειο». Η αποστολή Terra Submersa αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Άποψη του σπηλαίου Φράγχθι από το χωριό της Κοιλάδας.
Το σπήλαιο
Το σπήλαιο Φράγχθι κατοικήθηκε για περισσότερα από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στο λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας εκείνη την περίοδο ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει τώρα. Πρόκειται για τον οικισμό που η έρευνα φιλοδοξεί να αποκαλύψει στο βυθό. Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ανασκαφών στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση αυτού του Νεολιθικού οικισμού, όμως οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν.

Πηγή: naftemporiki.gr