Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΗΛΕΚΤΡΑ ΓΙΑΚΑΜΟΖΗ: H 14χρονη ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ


Ανάμεσα σε χιλιάδες έργα παιδιών ηλικίας 7 ως 15 ετών, διακρίθηκε πρόσφατα η σύνθεση της 14χρονης Ηλέκτρας Γιακαμόζη, από την Αθήνα, με τίτλο «Thank you for Enjoying My Music» σε κορυφαίο διαγωνισμό ζωγραφικής για το περιβάλλον με θέμα «Φωνές της Γης – Voices of the Earth» που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο τον περασμένο Μάιο.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ο οποίος αποτελεί κορυφαίο εικαστικό γεγονός για παιδιά και εφήβους, διοργανώνεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης (Ιnternational Certification Organization Network –IQNet) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας της Ιαπωνίας (Japan Quality Assurance Organization – JQA) και με την παράλληλη υποστήριξη του γραφείου της UNICEF στο Τόκιο.
Η σύνθεση της νεαρής Ελληνίδας, που κέρδισε τις εντυπώσεις και επιλέχτηκε ανάμεσα στα καλύτερα έργα για να μοιραστεί την ύψιστη διάκριση του 1ου βραβείου μαζί με μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών από άλλες χώρες, είχε τον τίτλο «Thank You For Enjoying My Music – Σας Ευχαριστώ Που Απολαμβάνετε Τη Μουσική Μου».
Όπως μας εξηγεί η ίδια, …«εμπνεύστηκα αυτό το concept την Κυριακή 15 Μαΐου, στη Γιορτή της Μητέρας. Χαζεύοντας στο διαδίκτυο, ανάμεσα στο διάβασμα για τις εξετάσεις, βρέθηκα κατά τύχη στη σελίδα του διαγωνισμού, κι εντυπωσιάστηκα από το θέμα “Voices of the Earth”. Συμπτωματικά άκουγα μια συλλογή στο youtube με τίτλο, αν θυμάμαι καλά, “Sound of Nature”, που ήταν μία σύνθεση από δελφίνια και κύματα μαζί με πιάνο. Φαντάστηκα λοιπόν έναν ύμνο από το στόμα της Μάνας Γης προς τα Παιδιά της, να έρχεται από τα παιχνιδίσματα των δελφινιών στα κύματα, τους χειμωνιάτικους ορμητικούς καταρράχτες, τα κελαηδήματα των πουλιών την άνοιξη κι ό,τι άλλο απολαμβάνουμε και εισπράττουμε εμείς οι άνθρωποι από τη Φύση».

Η Ηλέκτρα Γιακαμόζη, που ζει στην Αθήνα και είναι μαθήτρια της τρίτης τάξης του Γυμνασίου, έχει δείξει από μικρή τον προσανατολισμό της προς τις τέχνες και ιδιαίτερα στη ζωγραφική. Η τελευταία αυτή αναγνώριση αποτελεί συνέχεια από μικρότερες διακρίσεις που ήρθαν όχι μόνο χάρη στο ταλέντο της, αλλά και στην καθοδήγηση των καθηγητών της στη Σχολή Μωραΐτη, και φυσικά την απεριόριστη υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.
Ο θεσμός του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Διαγωνισμού για Παιδιά διοργανώνεται κάθε χρόνο από το1999, και σύμφωνα με δηλώσεις των διοργανωτών, οι συμμετοχές στα 16 αυτά χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 18.000.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, κι αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διάκριση της Ηλέκτρας Γιακαμόζη,ότι κατά τη φετινή χρονιά ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού συμμετείχαν παιδιά από 85 διαφορετικές χώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατομικών και ομαδικών έργων που έχουν διαγωνιστεί στα 238.000.
Στο παρελθόν, βραβευμένα έργα έχουν εκτεθεί σε ομαδικές εκθέσεις κύρους ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στο Κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη το 2009 και το 2010, όπως επίσης και στο πλαίσιο του Διεθνούς Κλιματικού Forum στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.
Πηγή: emea