Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΜΑΓΟΥΛΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΣΤΙΣ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ 2013.

Δέκα από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2013, επέλεξε πρόσφατα το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily, που δημοσιεύει ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από όλο τον κόσμο και όλες τις χρονικές περιόδους.
Μεταξύ αυτών και η ελληνική ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, που ερευνάται από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας - από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη - βρίσκονται στη δέκατη θέση στον κατάλογο του περιοδικού με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2013.
Στην πρώτη θέση είναι η ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’,  από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των βρετανών ερευνητών, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, σε ηλικία 32 ετών.

Στη δεύτερη θέση είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει έναν αετό να κρατά στο ράμφος του ένα φίδι και το οποίο εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου. Το γλυπτό χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ.Χ. και, σύμφωνα με τους ειδικούς, «αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά της ρωμαϊκής Βρετανίας».

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π.Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού. Το κρασί ήταν αρωματισμένο με μέντα, μέλι, κανέλα, άρκευθο και ρητίνες, μια συνταγή παρόμοια με τους φαρμακευτικούς οίνους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο επί δύο χιλιάδες χρόνια.




Πηγή: naftemporiki.gr