Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Είχαν δύο μέτρα ύψος, κατασκευάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέοντα (φωτογραφίες)

Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη στον τάφο της Αμφίπολης έγινε. Οι Σφίγγες που... φυλάνε το μεγάλο μυστικό βγήκαν στο φως μετά την απομάκρυνση έντεκα λίθων από τους αρχαιολόγους.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, τα αγάλματα έχουν ύψος 1,45 μ. ενώ υπολογίζεται πως αυτό θα ξεπερνούσε τα δύο μέτρα μαζί με τις κεφαλές, που όμως δεν διασώζονται στη θέση τους. Παράλληλα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα των φτερών των δύο Σφιγγών, τα οποία τους επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αγάλματα θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επιβλητική τους μορφή.
Ένα τμήμα της ράχης του «Λέοντα της Αμφίπολης» που επίσης βρέθηκε πιστοποιεί στους αρχαιολόγους πως δημιουργήθηκε στο ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.
Αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες της Αμφίπολης - Είχαν δύο μέτρα ύψος, κατασκευάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέοντα (φωτογραφίες)

Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες της Αμφίπολης - Είχαν δύο μέτρα ύψος, κατασκευάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέοντα (φωτογραφίες)

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.
Πηγή: imerisia.gr

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΡΑΙΑΝΟΥ ..... ΜΑΓΕΨΕ ΤΗ NASA.

Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο πάνω από τη Θεσσαλονίκη, διάλεξε για τη σημερινή φωτογραφία της ημέρας στο Earth Science Picture of the Day, η Nasa.


Τη φωτογραφία αποτύπωσε η Θάλεια Τραϊανού και την παρουσιάζει στο site της:http://www.strangephoton.com/
Αν κάποιος επισκεφθεί το site της φωτογράφου, θα διαπιστώσει ότι όλες οι φωτογραφίες της είναι μία  και μία! Πολλές από αυτές μας μάγεψαν, κυριολεκτικά. Σε πάρα πολλές, αποτυπώνει την ομορφιά της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το site βρήκε η ΝASA και τη φωτογραφία που παρουσιάζουμε και την επέλεξε για φωτογραφία της ημέρας. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σάιτ γίνεται… ανάλυση του τι είδους σύννεφα είναι αυτά που απεικονίζονται. Για τους φίλους της… επιστήμης, το link είναι το εξής:http://epod.usra.edu/blog/2014/08/storm-clouds-descend-upon-thessaloniki-greece.html