Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο 24χρονος ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος είναι ο νεότερος δημιουργός ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια παγκοσμίως. Εκατομμύρια θεατές θα παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του, το οποίο κατέκτησε τους ειδικούς και επελέγη ως η πρώτη ψηφιακή παράσταση που διανέμεται δωρεάν σε όλο τον κόσμο.
Το έργο του ταξιδεύει στην υφήλιο με όχημα τους εντυπωσιακούς θόλους των ψηφιακών πλανηταρίων του κόσμου.

Εκατομμύρια θεατές θα παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του που κατέκτησε τους ειδικούς και επελέγη ως η πρώτη ψηφιακή παράσταση που διανέμεται δωρεάν σε πλανητάρια όλης της Γης από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο, τον κορυφαίο διακρατικό οργανισμό επίγειας αστρονομικής έρευνας. Είναι ο νεότερος δημιουργός ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια παγκοσμίως και είναι Ελληνας, ο 24χρονος Θεοφάνης Ματσόπουλος.

Με αγάπη για τη φωτογραφία από την εφηβική του κιόλας ηλικία, εξειδικεύτηκε τα τελευταία χρόνια στην αστροφωτογραφία και την ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας. Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα με τη χρήση τηλεσκοπίων, ενώ βίντεο που έχει δημιουργήσει είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες του European Southern Observatory και της ESA-Hubble Space Telescope. Ολα αυτά αυτοδίδακτος. Η συμμετοχή του σε ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αυτή που, όπως εξηγεί ο ίδιος στο «Εθνος», άνοιξε τον δρόμο για να αλλάξει η ζωή του.
Η πρόταση
«Σε ένα από τα φεστιβάλ είδαν τη δουλειά μου άνθρωποι από το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO) και επικοινώνησαν μαζί μου» λέει. «Μου πρότειναν να φτιάξω την πρώτη ταινία που θα κυκλοφορήσουν και θα διανείμουν παγκοσμίως σε ψηφιακά πλανητάρια για εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα αυτό γίνεται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής. Είναι η πρώτη παράσταση που διανέμεται δωρεάν και η πρώτη που φέρει την υπογραφή ενός μεγάλου επιστημονικού οργανισμού. Και μάλιστα ενός οργανισμού με μεγάλο κύρος. Αρκεί να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων το ESO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης νέας τεχνολογίας και επιστημονικών οργάνων για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ σχεδιάζει ήδη τη νέα γενιά τηλεσκοπίων. Υπ' αυτή την έννοια είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι βάσισαν ολόκληρη την πρώτη τους παραγωγή πάνω μου».
Η ελληνική πρεμιέρα της παράστασης, η οποία έχει τον τίτλο «Από τη Γη στο Σύμπαν», θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την ίδια ημέρα η προβολή θα έχει πρεμιέρα και στο Πλανητάριο του Αμβούργου.
«Η παραγωγή βασίστηκε στις εξαιρετικές εικόνες που μας έχουν χαρίσει τα διάσημα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, εικόνες οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη ένταση αφού ντύνονται με την υπέροχη μουσική του Νορβηγού συνθέτη Joahn B. Monel» λέει ο Θεοφάνης Ματσόπουλος. «Στην ουσία πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-εισαγωγή στην αστρονομία, ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι, τα οπτικά του οποίου είναι καθηλωτικά και κάνουν αντιληπτό το πόσο μακριά μας πάει η φιλοδοξία της ανθρωπότητας όσον αφορά στην κατανόηση του Σύμπαντος. Ξεκινά από το πώς οι άνθρωποι παρατηρούσαν τον ουρανό στην αρχαιότητα, συνεχίζει με τον Γαλιλαίο που έστρεψε για πρώτη φορά το τηλεσκόπιό του στον ουρανό και φτάνει στα σύγχρονα διαστημικά τηλεσκόπια των οκτώ και δέκα μέτρων. Μιλά επίσης για το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες, τον ήλιο, για κομήτες, αστεροειδείς, και τέλος για αντικείμενα έξω από το ηλιακό μας σύστημα, νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλα αστέρια σαν τον ήλιο, άλλους γαλαξίες...».
Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος είναι σπουδαστής στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, όμως σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά του στον χώρο των ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια. Ηδη το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο συζητά μαζί του για την επόμενη συνεργασία τους, στο πλαίσιο της οποίας ο νέος δημιουργός αναμένεται να μεταβεί τους προσεχείς μήνες στη Χιλή.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64205327