Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΡΟ, ΧΙΟ ΚΑΙ ΛΑΣΙΘΙ.

Τρία βραβεία για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra πήρε η χώρα μας για το 2015.

Οι ανεμόμυλοι με διάτρηση ιστίων στο Λασίθι
Οι ανεμόμυλοι με διάτρηση ιστίων στο Λασίθι
Οι 28 νικητές, που ανακοινώθηκαν χθες, επελέγησαν ανάμεσα σε 263 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 29 χώρες. Τιμώνται για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: αποκατάσταση, έρευνα και ψηφιοποίηση, μακροχρόνια προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.
Με Ντομίνγκο
Η εκδήλωση για την απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Οσλο με τη συμμετοχή του Πλάθιντο Ντομίνγκο, που είναι πρόεδρος της Europa Nostra. Σε αυτήν, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας €10.000 έκαστος, και ένας θα λάβει το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα επιλεγεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας από τη Europa Nostra. Τα βραβεία αυτά γίνονται γνωστά εκείνη την ημέρα.
Στην κατηγορία αποκατάστασης μνημείου, η Ελλάδα βραβεύτηκε για το αρχοντικό Αντουάνικο στη Χίο. Στην κατηγορία της έρευνας και της ψηφιοποίησης πήρε βραβείο για τους ανεμόμυλους με διάτρηση ιστίων στο Λασίθι, όπως και για το πρόγραμμα Hermes που διεξάγεται στη Σύρο.
Η αποκατάσταση στο αρχοντικό Αντουάνικο έφεραν βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς
Η αποκατάσταση στο αρχοντικό Αντουάνικο έφεραν βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς
Το αρχοντικό Αντουάνικο βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου με τους πλούσιους οπωρώνες εσπεριδοειδών. Είναι ένα από τα κτήματα της περιοχής. Η κυρίως οικία χτίστηκε το 1893, όμως επιβιώνουν και παλαιότερες δομές, όπως το σύστημα άρδευσης και η φυτεία εσπεριδοειδών. Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο αρχοντικό είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος ιστορικού συγκροτήματος με μοναδικό μεικτό χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει χρήσεις κατοικίας και αγροτικής παραγωγής. Οι κριτές θεώρησαν το έργο ως πρότυπο για ανάλογα έργα, τα οποία είναι απαραίτητα εάν πρόκειται να διατηρηθεί η αυθεντικότητα αυτής της πολύτιμης ιστορικής περιοχής.
Στο Λασίθι κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα είχε κατασκευαστεί ένα τεράστιο «δάσος» περίπου 10.000 ανεμόμυλων, για βοήθεια στην άρδευση.
Ευρωπαϊκά βραβεία σε Χίο, Λασίθι και Σύρο
Οι περισσότεροι έπαυσαν να λειτουργούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω αναποτελεσματικότητας και έλλειψης συντήρησης. Ωστόσο, ο Γεώργιος Χατζάκης, μηχανολόγος μηχανικός, έχει επιτυχώς πειραματιστεί με περίπου 20 μύλους, ανοίγοντας μικρές οπές στα ιστία, τα οποία μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά σε ανέμους χαμηλής έντασης αλλά και σε ισχυρότερους.
Η κριτική επιτροπή εξέφρασε τον θαυμασμό της γι' αυτή την ευφυή ιδέα, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτού του αξιόλογου συνόλου ανεμομύλων ? και ενδεχομένως την επαναφορά πολλών μη χρησιμοποιούμενων ανεμομύλων στη ζωή και την παραγωγική διαδικασία.
Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ «ΕΡΜΗΣ» ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
Το έργο HERMES, Ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης στη Σύρο, αφορά τη δημιουργία μιας δωρεάν, ανοιχτού κώδικα ιστοσελίδας για την προβολή του περιεχομένου της έρευνας συγκεκριμένου σχεδίου αποκατάστασης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην περίπου 200 ετών πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο, η οποία είναι μοναδική καθώς περισσότερα από 1.000 κτίρια παραμένουν ως σχεδόν ανέπαφο σύνολο από την ίδρυση της πόλης έως σήμερα.
Αξιολόγηση
Ενα πολυ-μεταβλητό μοντέλο έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση και παρακολούθηση σχεδόν όλων αυτών των κτιρίων. Το HERMES είναι ένα εξειδικευμένο, πολλαπλών κριτήριων σχέδιο αποκατάστασης της πόλης της Ερμούπολης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από τον τοπικό δήμο. Κατά την τρέχουσα κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, είναι πολύτιμο για την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για παρέμβαση.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, αποτελεί υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης και για τους τρόπους με τους οποίους η κατανόηση της πολυπλοκότητας του παρελθόντος και η ανταπόκρισή μας σε αυτή στο μέλλον μπορούν να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν βάση για δράση.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64171266