Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΛΟΥΤΡΟ 800 ΕΤΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Ακόμη ένα μνημείο της UNESCO, από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοσμικά κτίσματα του Βυζαντίου, μπαίνει στον χάρτη της Θεσσαλονίκης ως επισκέψιμος προορισμός ανάμεσα στα 14 κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου, στις παρυφές του οικισμού της Ανω Πόλης, δίπλα στη βυζαντινή κινστέρνα της οδού Ολυμπιάδος και του ναού των Ταξιαρχών, 75 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, ανοίγει στις αρχές Ιουλίου τη νέα σελίδα τής –800 και πλέον χρόνων– συνεχούς ιστορίας του.
Το Βυζαντινό Λουτρό (12ος-13ος αιώνας) της οδού Θεοτοκοπούλου, στις παρυφές της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης (φωτ. πριν και μετά την αποκατάστασή του), ανοίγει και πάλι (1η Ιουλίου), 75 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του.


Πλήρως αναστηλωμένο –η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια– παραδίδεται στη γειτονιά, στην πόλη, σε συλλόγους και φορείς, για εναλλακτικές δράσεις. Στους χώρους του θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, για τα εικαστικά και όχι πανηγυρικά εγκαίνια της μετα-λουτρικής εποχής του, ο διεθνούς κύρους, τιμώμενος της φετινής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, καλλιτέχνης Ulay, στη μακράς διάρκειας διαδραστική περφόρμανς «Code of Conduct» (1-4/7, 4-8 μ.μ.).
Στις μαρμάρινες λεκάνες και τον ευρωπαϊκού τύπου λουτήρα, από τον διασωθέντα εξοπλισμό των αρχών του 20ού αιώνα, δεν τρέχουν πλέον νερά. Οι τοίχοι του δεν διαποτίζονται από ατμούς, αλλά τα σημάδια από τις διαχρονικές του επεμβάσεις για τις ανάγκες της λουτρικής παράδοσης αφηγούνται ήθη και συνήθειες της προσωπικής υγιεινής κάθε εποχής, κάθε λαού, κάθε θρησκείας (οι Βυζαντινοί σε στάσιμο νερό, οι Οθωμανοί σε τρεχούμενο), κάθε τάξης, αστικής, λαϊκής, αυτοκρατορικής, μοναστηριακής.

Χτισμένο στα τέλη του 12ου - αρχές 13ου αιώνα, σε μια εποχή κατά την οποία αναβίωνε (ήδη από τον 11ο) η παράδοση των λουτρών, με δημόσια συνοικιακά (Βαλανεία), επισκοπικά για λόγους κοινωνικής ωφελείας, ιδιωτικά ή πριβάτα αλλά και μοναστηριακά με παράλληλη δημόσια χρήση, το βυζαντινό λουτρό (οι βυζαντινές πηγές σιωπούν το όνομά του, πιθανότατα ανήκε σε μοναστήρι), γνωστό στους μεταγενέστερους ως Κουλέ Χαμάμ, λειτουργούσε αδιάλειπτα ώς το 1940. Παρά τις πολυάριθμες επεμβάσεις που υπέστη, τις φθορές από την εγκατάλειψη μάλλον λόγω της Κατοχής, τις ρωγμές από τους σεισμούς του ’78, διατηρεί την τυπική βυζαντινή τριμερή του διάταξη με τους δύο υπόκαυστους χώρους, τον χλιαρό (χλιαροψύχριον), τον θερμό (θερμολουτήριον), την υδατοδεξαμενή, το υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, τις μαρμάρινες κολώνες του.

Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό από τα λιγοστά που απέμειναν στον ελλαδικό χώρο (σε ερειπιώδη κατάσταση και χωρίς ανωδομή πέντε συνοικιακά: δύο στην Κόρινθο, στη Σπάρτη, στην Παραμυθιά, στο κάστρο των Ιωαννίνων) και δύο μικρά μοναστηριακά, της Καισαριανής και της Ζωοδόχου Πηγής στο Δερβενοσάλεσι. Είναι και το μοναδικό που διασώθηκε από τα πολυάριθμα λουτρά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, μας πληροφορούν οι επιβλέποντες το έργο Φανή Ρεβυθιάδου, αρχιτέκτων-αναστηλώτρια, και Κωνσταντίνος Θ. Ράπτης, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης.
Γλίτωσε την κατάρρευση χάρη στις πυκνές υποστυλώσεις της πρώην 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ― «σε βαθμό που, όταν μπήκαμε, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του» και στο στέγαστρο που το προστάτευε εξωτερικά επί 40 και πλέον χρόνια. Δυστυχώς δεν γλίτωσε από τις πολυκατοικίες της αντιπαροχής της δεκαετίας του ’60 που εγκλωβίζουν το μνημείο –σχεδόν εφάπτονται– και αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική συνοχή του παραδοσιακού οικισμού περιμετρικά της οδού Κρίσπου.

Αποτελεί ωστόσο υπόδειγμα αποκατάστασης και σημείο αναφοράς στην περιήγηση της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης και της λουτρικής παράδοσης που κορυφώνεται με τα μεγάλα διασωθέντα χαμάμ της οθωμανικής περιόδου (Παράδεισος, Λουλουδάδικα, Φοίνικας, Αίγλη), επισημαίνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χονδρογιάννης. Και είναι ευτυχής συγκυρία, προσθέτει, μια διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση, η Μπιενάλε, να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός θεσμού (π.χ. «Μια βραδιά στο Λουτρό») στο μοναδικό κοσμικό βυζαντινό μνημείο και την ένταξή του στη σύγχρονη πόλη.
http://www.kathimerini.gr/818088/article/politismos/polh/ena-vyzantino-loytro-800-etwn-anoigei-kai-pali

ΑΓΡΙΝΙΟ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΠΑΚΙΑ ΕΓΙΝΑΝ 5 ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Νοέμβρης 2013 – Μάιος 2015:  Με σύνθημα  το «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου ξεκίνησε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των συμπολιτών  για να συλλέξουν πλαστικά καπάκια που θα μετατρέπονταν σε αναπηρικά αμαξίδια βοηθώντας έτσι συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.
Διαβάστε την ανακοίνωση του σχολείου:
«Και τα καταφέραμε!!! Η προσπάθειά μας εδώ κι ενάμιση χρόνο είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν 5 καροτσάκια (το τελευταίο μάλιστα ηλεκτροκίνητο) στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Σ’αυτή την προσπάθεια όμως δεν ήμασταν μόνοι. Και γι’ αυτό θα θέλαμε, ως σχολείο αλλά και προσωπικά ως η υπεύθυνη καθηγήτρια σ’ αυτή τη δράση, να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν σημαντικά από την αρχή ως τώρα:


αλλά ΚΥΡΙΩΣ απλούς πολίτες κάθε ηλικίας που προσέρχονταν καθημερινά στο 1ο ΕΠΑ.Λ για να φέρουν σακούλες γεμάτες καπάκια δείχνοντας έτσι την ευαισθησία τους.
Πάνω απ’ όλα όμως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις καθαρίστριες του 1ου ΕΠΑ.Λ που δεν άφηναν καπάκι για καπάκι να πάει χαμένο αλλά και τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν ΕΝΕΡΓΑ σ’ αυτή τη δράση αφού
α) λειτούργησαν ως πολλαπλασιαστές στην προσπάθεια αυτή, πληροφορώντας κι ευαισθητοποιώντας τις οικογένειές τους, φίλους και γνωστούς αλλά ταυτόχρονα επιδόθηκαν και στη συλλογή πλαστικών καπακιών.
β) οι μαθητές του τομέα Μηχανολογίας κατασκεύασαν στο εργαστήριο της μηχανολογίας μεταλλικούς κάδους ειδικά για τη συλλογή των καπακιών στο χώρο του σχολείου
γ) μαθητές άλλων τάξεων ανάρτησαν στους πίνακες ανακοινώσεων αλλά και πάνω στους κάδους φωτογραφίες εμπνευσμένες από το θέμα αυτό για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό.
δ) τέλος, με μεγάλη προθυμία κουβαλούσαν κάθε φορά τα καπάκια που συλλέγονταν στις αποθήκες μας και τα φόρτωναν στα τρέιλερ ή στα φορτηγά που έρχονταν να τα πάρουν.
Τέλος, ευχαριστούμε τον κ. Αναστάσιο Αργύρη, προέδρο του συλλόγου ΑΜΕΑ «Έχω Δικαίωμα» Αμφιλοχίας, που με τη βοήθειά του τα καπάκια αποστέλλονταν στο Σύλλογο Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας.
 Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε φωτογραφίες.
Αν  όλο αυτό δε λέγεται πνεύμα ευαισθησίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας, τότε τι λέγεται;;;
Και κάπου εδώ η δράση μας, η δράση του 1ου ΕΠΑ.Λ, έκλεισε τον κύκλο της… Θα θέλαμε, όμως, να σας πληροφορήσουμε ότι σε συνομιλία μας με την κυρία Δήμητρα Χριστάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας, μας ενημέρωσε ότι όποιος θέλει να αποστείλει πλαστικά καπάκια, μπορεί να τα πηγαίνει στο Συνεταιρισμό Μεταφορών Αγρινίου. Από κει θα μεταφέρονται στη «ΜΕΤΜΠΑ» Μεταφορική (Βοτανικός, Ορφέως 117) απ’ όπου και θα αποστέλλονται στην Πέλλα.
Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας κι ελπίζουμε όλη αυτή η προσπάθεια όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί προκειμένου να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα  ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.
                                                                                    Η υπεύθυνη καθηγήτρια,
                                                                                         Θεοδώρα Σίμου»
http://www.agriniopress.gr

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ 200μ ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΣΤΟ GOLDEN GALA ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Η Ελλάδα απέκτησε και πάλι σπρίντερ παγκοσμίου επιπέδου. Παρακολουθήστε την εκπληκτική κούρσα του Λυκούργου Τσάκωνα που άφησε πίσω μέχρι και τον κορυφαίο Ευρωπαίο 200άρη, φημισμένο Γάλλο Κριστόφ Λεμέτρ.
Την πλάτη του Τσάκωνα είδαν όλοι οι δρομείς των 200μ. στο γκόλντεν γκαλά της Ρώμης. Ο Έλληνας πρωταθλητής, αμέσως μετά τον αγώνα δήλωσε: «Έδωσα το 100% στον αγώνα. Τώρα ο κόσμος θα με ρωτάει συνέχεια για το φράγμα των 20 δευτερολέπτων αλλά δεν ξέρω τί μπορώ να περιμένω. Έχω τον επόμενο αγώνα στο Ραμπάτ και θα δούμε πως θα βγει». Με το 20.09, ο Τσάκωνας είναι πλέον ο 2ος καλύτερος 200άρης όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω μόνο από τον πολύ μεγάλο Κώστα Κεντέρη που έχει 19.85. Επίσης το 20.09 είναι αυτή τη στιγμή η 5η καλύτερη επίδοση στον κόσμο! Ο Τσάκωνας είναι μπροστά και από τον Μπολτ, ενώ είναι και ο ταχύτερος Ευρωπαίος φέτος. Στην παγκόσμια κατάταξη, ο επόμενος Ευρωπαίος, είναι ο Κριστόφ Λεμέτρ ο οποίος έχει 20.28 και είναι 24ος στον κόσμο…

Παρακολουθήστε το βίντεο με την εκπληκτική κούρσα του Έλληνα πρωταθλητή
https://www.youtube.com/watch?t=115&v=wczmMYPbbrQ
http://www.madatoforos.com