Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ" ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ.

Μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί το γιγάντιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, που φτιάχτηκε το πρωί της Κυριακής σε ειδική εξέδρα στην περιοχή του Λευκού Πύργου, «αγκαλιάζοντας» το μνημείο-σύμβολο της πόλης. 

Το αρτοσκεύασμα, διαμέτρου περίπου 165 μέτρων, για την παρασκευή του οποίου απαιτήθηκαν 700 κιλά αλεύρι και 250 κιλά σουσάμι, καταναλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ από τους πολίτες, κατοίκους και τουρίστες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.
Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης -ομάδες και μέλη του Σωματείου Αρτοποιών «Προφήτης Ηλίας»- ξεκίνησαν τη διαδικασία ήδη από το Σάββατο, προκειμένου να ξεκινήσει η παρασκευή του εδέσματος, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη. 

Αρχικά φτιάχτηκαν περίπου 250 κομμάτια κουλουριού, τα οποία άρχισαν να ψήνουν από τα ξημερώματα της Κυριακής. Στη συνέχεια, τα επιμέρους κομμάτια συναρμολογήθηκαν (με γλάσο ώς συγκολλητική ουσία), δημιουργώντας το μεγαλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης του κόσμου.

Η δημιουργία του κουλουριού, στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προσελκύσει επισκέπτες από διάφορες χώρες.

Η παρασκευή του κουλουριού έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη των εταιρειών «Μύλοι Κρήτης» και «Αφοί Χαΐτογλου», που πρόσφεραν τις πρώτες ύλες. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού, Σπύρος Πέγκας και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Πηγή: tanea.gr

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΗ Z-MACHINE

Ένα νέο πείραμα ανέδειξε με επιτυχία τις τεράστιες δυνατότητες της πυρηνικής σύντηξηςως ανεξάντλητης και καθαρής από ραδιενεργά απόβλητα πηγής ενέργειας.
Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν την κολοσσιαία γεννήτρια «Z Machine», στο Εθνικό ΕργαστήριοSandia στο Νέο Μεξικό. Η συγκεκριμένη διάταξη παράγει παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος πολλών εκατομμυρίων Αμπέρ. Στη συνέχεια το ηλεκτρικό ρεύμα διασχίζει μια μικρή κάψουλα με υδρογόνο, το οποίο φτάνει σε θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου και μετατρέπεται σε ήλιο.
Πυρηνική σύντηξη μπορούν να δημιουργήσουν μόνον ελαφρά στοιχεία, όπως τα ισότοπα του υδρογόνου. Με την θέρμανση αερίου υδρογόνου σε υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούνται συγκρούσεις των πυρήνων των ατόμων του υδρογόνου, τόσο ορμητικές και βίαιες που τελικά αυτοί συνενώνονται δημιουργώντας σταδιακά, πυρήνες ενός άλλου στοιχείου (μεταστοιχείωση), του ηλίου, εκλύοντας ταυτόχρονα θερμική ενέργεια.
Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία απελευθερώνει ενέργεια από τη διάσπαση βαρέων στοιχείων όπως το ουράνιο, η πυρηνική σύντηξη αφορά τις αντιδράσεις που τροφοδοτούν τη λάμψη των άστρων, αντιδράσεις στις οποίες ελαφρά στοιχεία συνδυάζονται για να σχηματίσουν βαρύτερα.
—Καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια
Η πυρηνική σύντηξη προβάλλεται από ορισμένους επιστήμονες ως το “Ιερό Δισκοπότηρο” της παραγωγής ενέργειας δεδομένου ότι δεν παράγει μακρόβια πυρηνικά απόβλητα, ενώ το υδρογόνο που απαιτείται ως καύσιμο μπορεί να παραχθεί σε πρακτικά ανεξάντλητες ποσότητες με υδρόλυση του νερού.
Η δυσκολία έγκειται στη διαμόρφωση των ακραίων συνθηκών που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας: οι πυρήνες των ατόμων είναι θετικά φορτισμένοι και απωθούνται, είναι επομένως δύσκολο να πλησιάσουν σε αρκετά μικρή απόσταση ώστε να αντιδράσουν. Για να συμβεί αυτό το οι πυρήνες πρέπει να συγκρουστούν με ταχύτητες γύρω στα 1.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, κάτι που απαιτεί τη διαμόρφωση συνθηκών θερμοκρασίας γύρω στα 50 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Η πιο γνωστή μονάδα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο είναι ο Διεθνής Πειραματικό Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), στο Κανταράς της νότιας Γαλλίας. Η μονάδα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και πέντε ακόμα χώρες. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το ITER θα μπορεί να παράγει 500 εκατομμύρια Βατ ενέργειας σύντηξης σε διάστημα 500 δευτερολέπτων έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
—Στοίχημα η αποδοτικότητα της διαδικασίας
Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες είναι να παράξουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για τη θέρμανση του υδρογόνου.
Όσον αφορά στις μεθόδους, στο ITER ένα σύννεφο υπέρθερμου υδρογόνου θα συγκρατείται μετέωρο μέσα σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Στο εργαστήριο Lawrence Livermore στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ κατάφεραν στο πλαίσιο πειράματος να παράξουν οριακά περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρησιμοποίησαν για να πυροδοτήσουν μια πυρηνική αντίδραση εστιάζοντας 192 ακτίνες λέιζερ σε έναν χρυσό κύλινδρο μήκους 1,27 εκατοστών πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί μια μικροσκοπική κάψουλα με καύσιμο (μείγμα ισοτόπων υδρογόνου και συγκεκριμένα δευτέριο και τρίτιο).
Το στοίχημα της αποδοτικότητας φαίνεται ότι κερδίζουν οι ερευνητές της διάταξης Ζ Machine, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται μια κάψουλα με υδρογόνο (για την ακρίβεια περιέχει το ισότοπο του υδρογόνου δευτερίου) με διαστάσεις μόλις 5 x 7,5 χιλιοστά. Η τεράστια γεννήτρια στέλνει στην κάψουλαπαλμούς ηλεκτρικού ρεύματος έντασης 19 εκατομμυρίων Αμπέρ. 
Έτσι, δημιουργείται ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που κάνει την κάψουλα να καταρρεύσει προς τα μέσα με ταχύτητα γύρω στα 70 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, οπότε δημιουργούνται στο εσωτερικό της συνθήκες σύντηξης.
Στον τελευταίο γύρο δοκιμών το Z Machine θέρμανε το πυρηνικό καύσιμο στους 35 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου δύο τρισεκατομμυρίων νετρονίων ανά βολή. Ο αριθμός των νετρονίων είναι μέτρο των αντιδράσεων σύντηξης, καθώς η σύντηξη δύο πυρήνων δευτερίου απελευθερώνει έναν πυρήνα ήλιου και ένα νετρόνιο.
Οι επιστήμονες πέτυχαν να αυξήσουν την παραγωγή πρωτονίων κατά 1.000 φορές μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο πρέπει να την αυξήσουν κατά 10.000 φορές ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να αποκτήσει θετικό πρόσημο.
Για αυτό το λόγο, σε επόμενη φάση, η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί στα 60 εκατομμύρια Αμπέρ.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Physical Review Letters.
Πηγή: econews

Η 10 ΧΡΟΝΗ ΡΑΦΑΕΛΑ, ΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ.



Έτσι στο πάρτι γενεθλίων της οι επίσημοι καλεσμένοι της κατέφθασαν κουβαλώντας στα χέρια τους κονσέρβες, ξηρά τροφή και λιχουδίτσες, δίνοντας χαρά στη Ραφαέλα γι’ αυτόν τον πολύτιμο «θησαυρό» που τόσο έχουν ανάγκη οι τετράποδοι φίλοι της. 


Την επόμενη μέρα η μικρή Ραφαέλα επισκέφθηκε το Δημοτικό Κυνοκομείο Ραφήνας και πρόσφερε με αγάπη τα δώρα των γενεθλίων της στα σκυλάκια που φιλοξενούνται εκεί προσωρινά προκαλώντας συγκίνηση στους εθελοντές για την τόσο ανθρώπινη και σπουδαία πράξη της. Συγχαρητήρια στη μικρή Ραφαέλα καθώς και στους γονείς της που μεγάλωσαν έναν άνθρωπο με αρχές και ιδανικά, ο οποίος είναι ήδη χρήσιμος στην κοινωνία μας.



https://www.facebook.com/istoriesadespoton.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΔΕΘ!!!! ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ!


Στο ανώτατο διοικητικό όργανο της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων (UFI), το διοικητικό της συμβούλιο, επανεξελέγη ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, καταλαμβάνοντας μία από τις 11 αιρετές θέσεις της .

Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία στο διοικητικό συμβούλιο της UFI. Η εκλογή αυτή είναι ενδεικτική της αναγνώρισης που τυγχάνουν από την παγκόσμια εκθεσιακή βιομηχανία η ΔΕΘ-Helexpo και τα στελέχη της και υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που παίζει στα διεθνή εκθεσιακά δρώμενα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο ένα ακόμη στέλεχος της ΔΕΘ-Helexpo, ο διευθυντής εκθέσεων της εταιρείας, κ. Ανδρέας Δαρούδης, εξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων.
Η ΔΕΘ, που συμμετέχει σε πολλούς και σημαντικούς διεθνείς εκθεσιακούς οργανισμούς και εργάζεται αδιάλειπτα προς την κατεύθυνση της διεθνούς δικτύωσής της, είναι μέλος της UFI από το 1927.

http://www.ellinikes-diakriseis.gr/