Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ "OXFAM AMERICA".

Η Ελλάδα ανήκει στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου όταν το θέμα είναι η διατροφή, σύμφωνα με μία νέα έκθεση - την πρώτη του είδους που βαθμολογεί κάθε χώρα ξεχωριστά με βάση την ποιότητα, το κόστος και την διαθεσιμότητα της τροφής.

Την έκθεση συνέταξε ο διεθνής οργανισμός καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam America,
 επιστήμονες του οποίου χρησιμοποίησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες χώρες του κόσμου για να τρώει κανείς.
Ο Oxfam βαθμολόγησε με 0 (το καλύτερο) έως 100 (το χειρότερο) συνολικά 125 χώρες με τέσσερα βασικά κριτήρια:
1) Έχει ο κόσμος αρκετό φαγητό;
2) Μπορεί να πληρώσει το φαγητό του;
3) Είναι το φαγητό καλής ποιότητας;
4) Ποια είναι η έκταση της παχυσαρκίας και του διαβήτη λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού;
Με βάση όλους αυτούς τους δείκτες, η Ελλάδα κατετάγη στην 13η θέση παγκοσμίως - θέση που μοιράζεται με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία).
Πρωταθλήτρια σε ποιοτικό, φθηνό και επαρκές φαγητό αναδεικνύεται η Ολλανδία, με συνολικά 6 βαθμούς. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ελβετία με 8 βαθμούς. Έπονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία με 10 βαθμούς η κάθε μία, και οι Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία με 11 βαθμούς η κάθε μία.
Αυτές οι 12 χώρες χαρακτηρίζονται από έλλειψη υποσιτισμού αλλά και υπερβολικής σίτισης, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα γενικώς χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας (κυμαίνονται από 19% έως 27% του πληθυσμού) και διαβήτη.
Αμέσως μετά είναι η Ελλάδα, η οποία είναι μεν μέσα στις 10 καλύτερες χώρες σε ποιότητα φαγητού, αλλά βρίσκεται κάπου στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη (είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην παχυσαρκία, σύμφωνα με πολλές έρευνες).
Στον αντίποδα, η χειρότερη χώρα για να τρώει κανείς είναι το Τσαντ στο οποίο το λιγοστό φαγητό που υπάρχει είναι φτωχής θρεπτικής αξίας, πανάκριβο και ετοιμάζεται σε φτωχές συνθήκες υγιεινής. Στο Τσαντ, το ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στην 21η θέση του κόσμου, κυρίως επειδή έχουν τραγικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο ένας στους οκτώ ανθρώπους (συνολικά 840 εκατομμύρια) μπαίνουν κάθε βράδυ πεινασμένοι για ύπνο, παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους.
Οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι πολλές και κυμαίνονται από την κακή χρήση των διαθέσιμων πόρων έως τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην παραγωγή των τροφίμων.

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΟΜΕΝΤΙ ΦΡΑΝΣΑΙΖ-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 52 ΧΡΟΝΙΑ


Πρόγραμμα-μαμούθ στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας
Από παλαιότερη παράσταση της Αντιγόνης του Ανούιγ, από την Κομεντί Φρανσαίζ 

Η Κομεντί Φρανσέζ, το πρώτο εθνικό θέατρο της Γαλλίας, σπανίως, πολύ σπανίως δίνει παραστάσεις εκτός έδρας -η συμμετοχή των ηθοποιών της, κάθε σεζόν, σε πολλά έργα, κάνει κάτι τέτοιο απαγορευτικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1955

Φέτος, όμως, πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια από την τελευταία εμφάνισή της στην Ελλάδα, και χωρίς να προβλέπεται άλλο ταξίδι της στο εξωτερικό, έρχεται για να παρουσιάσει στις 25 και 27 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014!

Μοντέρνα εκδοχή της ομώνυμης τραγωδίας, γραμμένη στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η συγκεκριμένη «Αντιγόνη» φέρνει σε αντιπαράθεση τον «ρεαλισμό του κράτους» όπως ενσαρκώνεται από τον Κρέοντα με τον ιδεαλισμό μιας ηρωίδας που συμβολίζει την αντίσταση σε κάθε μορφής καταπίεση. «Περιττό να πούμε ότι η κρίση στην Ευρώπη που πλήττει το ιστορικό λίκνο του μύθου κάνει πολύ επίκαιρη τη ρητορική του έργου του Ανούιγ», σχολίαζε χθες ο επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, επισημαίνοντας πως η ερμηνεία της Φρανσουάζ Γκιγιάρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο βραβεύτηκε στη Γαλλία πέρσι ως η καλύτερη της χρονιάς.
Φιλικούς δεσμούς
Οι εκπλήξεις ωστόσο αυτού του προγράμματος-μαμούθ, που διατρανώνει τους φιλικούς δεσμούς της χώρας μας με τη Γαλλία, δεν σταματούν εδώ. Το κορυφαίο έργο του Πολ Κλοντέλ «Το ατλαζένιο γοβάκι», μισόν αιώνα ακριβώς μετά το ανέβασμά του στο Εθνικό Θέατρο σε μετάφραση Παντελή Παντελάκη, εντάσσεται στις φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, ως παραγγελία και πάλι του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η διασκευή και η σκηνοθεσία αυτού του πολύωρου, ερωτικού έργου, που εκτυλίσσεται στην Ισπανία επί Αναγέννησης και στο οποίο κυριαρχεί το μοτίβο της θυσίας, έχει ανατεθεί στην Εφη Θεοδώρου, ενώ την καινούργια μετάφρασή του υπογράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης.
Μες την καρδιά του καλοκαιριού, επίσης, λίγο πριν η Νίκη της Σαμοθράκης εκτεθεί ξανά στο Μουσείο του Λούβρου έπειτα από τις πολύμηνες εργασίες αποκατάστασής της χάρη στο ένα εκατομμύριο ευρώ που εξασφαλίστηκε από ιδιωτικές δωρεές, ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος του μουσείου και ειδικός στην αρχαία ελληνική τέχνη, θα δώσει μια σχετική διάλεξη στο αμφιθέατρο της οδού Σίνα (3/6), καλεσμένος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Με περισσότερες από εκατό πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία 2014 είναι ενταγμένο στο αντίστοιχο πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., φέρει την αιγίδα του γαλλικού και του ελληνικού ΥΠΕΞ, αξιοποιεί κονδύλια του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και καλύπτει από το χώρο της φιλοσοφίας και των ιδεών έως αυτόν της σύγχρονης μουσικής και του χορού.

http://www.enet.gr/
Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ


ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ: ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ




-Ο κάδος υπολογίζεται ότι χωράει 20 κυβικά μέτρα συμπιεσμένα σκουπίδια, δηλαδή το περιεχόμενο 45 συμβατικών κάδων.


-Οι βυθιζόμενοι κάδοι διασφαλίζουν την καθαριότητα χωρίς δυσοσμία σε σημεία με παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων, ενώ εμποδίζουν την κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών


Στην πλατεία του Αγίου Θωμά στο Γουδί θα εγκατασταθεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρώτος από τους είκοσι βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων.
Η εγκατάσταση όλων των κάδων σε διάφορα σημεία της πόλης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr, ο κάδος μεγέθους 6 τετραγωνικών μέτρων, που θα εξυπηρετεί τα δύο νοσοκομεία (Λαϊκό και Παίδων) αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πέριξ της πλατείας, θα βρίσκεται σε βάθος τριάμισι μέτρων κάτω από το πεζοδρόμιο και το μόνο ορατό σημείο θα είναι η είσοδος – χοάνη για την εναπόθεση των απορριμμάτων.
Η αποκομιδή θα γίνεται μέσω συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου πληρότητας (τηλεματικό), το οποίο θα ενημερώνει την υπηρεσία καθαριότητας για την πληρότητα του συμπιεστή.
Παράλληλα θα συλλέγονται γενικά στατιστικά στοιχεία για τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται στους κάδους, οι οποίοι επιπλέον διαθέτουν σύστημα συναγερμού.
Οι βυθιζόμενοι κάδοι θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία: στη Λεωφόρο Μεσογείων και Βασ. Σοφίας στον Πύργο Αθηνών, Υμηττού 123-125, Παπαδά και Αντερσεν, Πλατεία Κουμουνδούρου, στα τρία νεκροταφεία της πόλης, Αιγινήτου και Σισίνη, Κωνσταντινουπόλεως και Βουτάδων και αλλού.

econews