Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.

Παρούσα για έβδομη φορά στην ιστορία της και τρίτη σερί θα είναι η Ελλάδα σε ένα Μουντομπάσκετ. Η FIBA κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής της Επιτροπής στη Βαρκελώνη αποφάσισε να δώσει στην «επίσημη αγαπημένη» μια από τις τέσσερις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής (ή αλλιώς… wild cads).

Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις πήραν Βραζιλία, Τουρκία και Φινλανδία, ενώ θεατές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έμειναν οι Κίνα, Ρωσία (που φημολογείται πως αποσύρθηκαν αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι) που επίσης διεκδικούσαν θέση, Βοσνία, Καναδάς, Ισραήλ, Νιγηρία, Πολωνία, Κατάρ και Βενεζουέλα, ενώ Ιταλία και Γερμανία είχαν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση προ λίγων ημερών.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εθνική αυτομάτως αποφεύγει τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας το 2015 στο οποίο προκρίνεται απευθείας, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συμμετέχει στην κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει στη Βαρκελώνη (20:00 ώρα Ελλάδας) για να μάθει τους αντιπάλους της στην πρώτη φάση, όπου σχηματίζονται τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων (οι τέσσερις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν στα νοκ άουτ), αλλά και την πόλη στην οποία θα αγωνίζεται. Οι αγώνες της πρώτης φάσης θα γίνουν σε Μπιλμπάο, Γρανάδα, Γκραν Κανάρια και Σεβίλλη, ενώ της τελικής φάσης σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται πως στο Μουντομπάσκετ εξασφαλισμένη παρουσία πέρα από την οικοδέσποινα Ισπανία και την χρυσή ολυμπιονίκη ομάδα των ΗΠΑ είχαν άλλες 18 ομάδες: Γαλλία, Λιθουανία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Σερβία από την Ευρώπη, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή και Δομινικανή Δημοκρατία από την Αμερική, Ανγκόλα, Αίγυπτος και Σενεγάλη από την Αφρική, Ιράν Φιλιππίνες και Κορέα από την Ασία, καθώς και Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από την Ωκεανία.

Η Ελλάδα πληρούσε όλα τα κριτήρια για να πάρει μία wild card. Έχει συνεπή και πετυχημένη παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που μαρτυρά και η πέμπτη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη (υπολειπόταν μόνο της Ρωσίας μεταξύ των διεκδικητριών). Παράλληλα το άθλημα είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ελλάδα, οι Έλληνες παίκτες είναι φημισμένοι σε όλη την Ευρώπη και πλέον πετυχαίνουν και στο ΝΒΑ, υπάρχει εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο για τη μετάδοση των αγώνων της διοργάνωσης, ενώ και η περίφημη «δωρεά» που απαιτεί η FIBA είχε εξασφαλιστεί από χρήματα της τράπεζας χορηγού της Εθνικής. Ασφαλώς έπαιξαν ρόλο και οι διασυνδέσεις του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, στην παγκόσμια ομοσπονδία.
Επόμενο μέλημα της ομοσπονδίας, τώρα, είναι η πρόσληψη προπονητή αναγνωρισμένης αξίας (ακούγονται τα ονόματα των Σφαιρόπουλου, Κατσικάρη, ακόμη και πιθανή επιστροφή Γιαννάκη), ο οποίος θα κληθεί να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα. Η συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ σημαίνει πως τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ θα δώσουν το «παρών» στην προσεχή διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων και των τριών ΝΒΑερ, Κουφού, Καλάθη και Αντετοκούνμπο, για τους οποίους θα γίνει ταξίδι στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο.

Πηγή: patrisnews.com

ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ".

Περίπου 8.000 μοσχεύματα που μπορούν να σώσουν ζωές υπάρχουν διαθέσιμα στις δύο δημόσιες τράπεζες μοσχευμάτων ομφαλιοπλακουντικού αίματος (βλαστοκυττάρων) στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και στην Ακαδημία Αθηνών.


Μάλιστα, στη Μονάδα του «Γ. Παπανικολάου» διενεργούνται 90-100 μεταμοσχεύσεις το χρόνο, ωστόσο απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό και κλίνες. Η Μονάδα έλαβε πρόσφατα την ειδική διεθνή διαπίστευση JACIE, που πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της, πρωτοπορώντας πανελλαδικά.

Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές τράπεζες λειτουργούν ανεξέλεγκτα και χωρίς αδειοδότηση από την Πολιτεία, καθώς εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Μιλώντας στις 29/01, σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) στη Θέρμη, ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων του «Γ. Παπανικολάου», τόνισε ότι το αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα είναι η μεγαλύτερη και πλέον διαθέσιμη πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταμοσχεύονται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως λευχαιμία και θαλασσαιμία.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, δωρίζοντας τα μοσχεύματα σε δημόσιες τράπεζες μπορούν να σωθούν πολλές ζωές. Και αυτό επειδή τα αιμοποιητικά κύτταρα χρησιμοποιούνται σε αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, δηλαδή μεταμοσχεύονται σε άλλον ασθενή και όχι σ' αυτόν από τον οποίο προέρχονται. Διαφορετικά, το μόσχευμα χάνεται. Αυτό σημαίνει ότι το μόσχευμα ομφαλιοπλακουντικού αίματος ενός μωρού που θα δοθεί προς φύλαξη δεν μπορεί ποτέ να αξιοποιηθεί για το ίδιο το παιδί, αν στο μέλλον νοσήσει και χρειαστεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Οι ελπίδες να σωθεί θα προέλθουν μόνο με τη χρήση συμβατού μοσχεύματος από άλλο δότη.


Πηγή: aggelioforos.gr