Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πέντε καταδίκες στους αρχαιοκάπηλους για τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας


Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο 41χρονος πλανόδιος μικροπωλητής στο κέντρο της Αθήνας στο Μοναστηράκι θα ήταν ο εγκέφαλος της κινηματογραφικής ληστείας του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τελικά η βιασύνη του για γρήγορο χρήμα ήταν αυτή που τον πρόδωσε. Ήθελε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πουλήσει κάτι από τα κλοπιμαία. Αυτό που θεώρησε πως θα πιάσει τα περισσότερα ήταν το χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι.
Από την ημέρα της ληστείας και μετά κάθε μέρα το έβλεπε και αναζητούσε τρόπο να «ξεφορτωθεί», έψαχνε απεγνωσμένα αγοραστή κάτι που τελικά τον οδήγησε στην αστυνομία, αφού το δαχτυλίδι του είχε γίνει έμμονη ιδέα, νόμιζε πως ήταν το εισιτήριο του για τον κόσμο του πλούτου. Τελικά ήταν η λάμψη του μυκηναϊκού δαχτυλιδιού τον οδήγησε στη φυλακή.

Η αρχή του τέλος για τους ληστές ήρθε όταν στην αστυνομική διεύθυνση Πάτρας έφτασε η πληροφορία πως ένας 41χρονος Ελληνας είχε στην κατοχή του ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι και προσπαθούσε να το προωθήσει στην αγορά. Αμέσως σήμανε συναγερμός, μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 41χρονο και προσποιούμενοι τους αγοραστές έκλεισαν ραντεβού μαζί του σε ξενοδοχείο στην Πάτρα.
Ο εγκέφαλος της σπείρας ξεκίνησε τα παζάρια για την πώληση του δαχτυλιδιού από της 300.000 ευρώ. Μόλις όμως οι αστυνομικοί είδαν το κλοπιμαίο συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος φέρεται να προέβαλε αντίσταση. Μάλιστα προσπάθησε να βγάλει όπλο και να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως του πέρασαν χειροπέδες. Στη συνέχεια ο 41χρονος ομολόγησε και οδήγησε τις αρχές και στους δύο συνεργούς του, Έλληνες και οι δύο, έναν 34χρονο άνεργο και έναν 45χρονο εργολάβο.
Τελικά ένοχοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ληστείας στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2012. Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από έξι έως 17 έτη.
Το δικαστήριο επέβαλε στον 41χρονο ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ληστεία και είχε προσπαθήσει να πουλήσει το αρχαίο χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι, ποινή κάθειρξης 17 χρόνων.


Σε δυο άλλους κατηγορουμένους, οι οποίοι είχαν πάει στη συνάντηση για την πώληση του δακτυλιδιού, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης επτά χρόνων στον καθένα.
Επίσης, σε δύο ακόμη κατηγορουμένους, που κρίθηκαν ένοχοι για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έξι χρόνων στον καθένα.  Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι θα οδηγηθούν στις φυλακές.

http://www.iefimerida.gr