Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Παγκόσμιο Συνέδριο που διοργανώνεται στο Σίδνεϋ με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, που είναι το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Το συνέδριο έχει τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship» και οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών. Όπως δηλώνει ο συντονιστής του, Ντένης Τριτάρης, η εκπαίδευση, ο ακτιβισμός, η οικονομία και τα νομικά - δικαστικά θέματα είναι οι επιμέρους ενότητες του συνεδρίου.



Ειδικότερα, ο κ. Τριτάρης υποστήριξε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια κοινότητα και ο ρόλος του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στον τομέα αυτόν, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου.
Στη δεύτερη ενότητα, που έχει σχέση με τον ακτιβισμό, θα εξετασθούν οι τρόποι, τα εργαλεία και οι μέθοδοι για καλύτερα αποτελέσματα των δράσεων που γίνονται ανά τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.
  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα της οικονομίας, καθώς σ' αυτήν πρόκειται να εξεταστεί ο Παρθενώνας και άλλες αρχαιότητες στο πλαίσιο των εμπορικά προσανατολισμένων, σημερινών κοινωνιών. Δηλαδή ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των Γλυπτών για τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς, παρά την προφανή ήττα της Βρετανίας σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά ότι μπορεί να έχει και εκείνη θετικά αποτελέσματα.

Ο ρόλος της δικαιοσύνης, τέλος, στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, με την διερεύνηση των στοιχείων, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα σε μία διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού.



Από τα μέσα της χρονιάς η εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών έχει εντατικοποιηθεί  σε ρυθμούς.
Το συνέδριο αυτό έχει γίνει επίκεντρο της προσοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσελκύοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον απο Οργανισμούς, επιτροπές και ενδιαφερόμενους. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.  Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει προτείνει την έναρξη διαδικασίας διαμελολάβησης ανάμεσα σε Ελλάδα/Βρετανία μέσω της UNESCO ως μια απο τις στρατηγικές.Οι  τελευταίες εξελίξεις θα συζητηθούν στο συνέδριο αυτό βοηθώντας στην εντατικοποήση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.parhtenonmarblesaustralia.org.au/colloquy2013.
Πηγή: pontosnews, http://panhellenicpost.com

ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ


O ΞΕΝΩΝΑΣ "ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ"ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΟΡΟΦΟΥΣ ΝΕΟΔΜΗΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ Κας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΦΩΤΕΙΝΕΛΗ-ΚΡΗΤΙΚΟΥ.


Ο ξενώνας διαθέτει 9 δίκλινα δωμάτια με δικό τους μπάνιο το καθένα, δύο κοινόχρηστες κουζίνες και ένα καθιστικό και δεν προσφέρει μόνο διαμονή, αλλά  ΚΥΡΙΩΣ ψυχολογική υποστήριξη των ενοίκων !!!





Η ασθενής χτυπάει την πόρτα του γραφείου της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Εχει μόλις μιλήσει με τον γιατρό, ο οποίος της εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη χημειοθεραπεία της. Σε δύο ημέρες θα γίνει η θεραπεία, η οποία δεν θα διαρκέσει πολύ. Η ασθενής κρατάει βαλίτσα. Εχει ταξιδέψει από νησί των Δωδεκανήσων. Νόμιζε ότι θα έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, όμως αυτό δεν προβλέπεται. «Και τώρα πού θα μείνω;», ρωτάει.


Τo περιστατικό αυτό, που περιγράφει στην «Κ» η πρόεδρος της «Πνοής Αγάπης» - Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους και διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, είναι ενδεικτικό της ταλαιπωρίας που υφίστανται χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο από την επαρχία, οι οποίοι αναγκάζονται να έρθουν στην Αθήνα για τη θεραπεία τους.

«Το 80% των εξωτερικών ασθενών του «Αγίου Σάββα» που έρχονται από την επαρχία δεν έχουν πού να μείνουν. Εάν έρθουν για ακτινοθεραπεία ενδέχεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 50-55 ημέρες αφού ο μέσος όρος της θεραπείας είναι οι 45 συνεδρίες. Εάν πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία τότε η διαμονή τους στην Αθήνα θα είναι 1-2 ημέρες αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μείνουν και εβδομάδα», σημειώνει η κ. Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει. «Σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικά θα ανατρέξουν σε φίλους ή συγγενείς που μένουν στην Αθήνα για φιλοξενία. Όμως κάποιοι θα αναγκαστούν να μείνουν σε ξενοδοχείο, γεγονός που σημαίνει οικονομική αιμορραγία. Και έχουμε υπολογίσει ότι ένα μέσο κόστος για ξενοδοχείο και διατροφή για έναν ασθενή που θα υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία και τον συνοδό του φτάνει τα 6.000 ευρώ».

Μία απάντηση είναι να απευθυνθούν στον Ξενώνα «Πνοή Αγάπης» - Ιωάννης Δ. Κριτικός, που λειτουργεί εδώ και τρεισήμισι μήνες στην οδό Μεγάλου Σπηλαίου, δίπλα στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας -αν και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ασθενείς του συγκεκριμένου νοσοκομείου, και στον οποίο έχουν μείνει ήδη 35 ασθενείς με τους συνοδούς τους. Ο ξενώνας καταλαμβάνει τους δύο ορόφους νεόδμητης πολυκατοικίας, οι οποίοι αγοράστηκαν με δωρεά της κ. Ελισάβετ Φωτεινέλη-Κριτικού και διαθέτει 9 δίκλινα δωμάτια με αντίστοιχα μπάνια, δύο κοινόχρηστες κουζίνες και καθιστικό. Η διαμονή στον ξενώνα δεν είναι εντελώς δωρεάν, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ξενώνα, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους καταβάλλουν 10 ευρώ ημερησίως.

Αρχικά η ιδέα ήταν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ξενώνα κτίρια από τα «προσφυγικά» που είναι δημόσια περιουσία χαρακτηρισμένη μάλιστα για να διατίθεται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η έλλειψη συνεργασίας των πολλών φορέων που εμπλέκονται στην αξιοποίηση των προσφυγικών, είχαν ως αποτέλεσμα να μην ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Ωστόσο, η ιδέα για τη δημιουργία ξενώνα παρέμεινε ζωντανή και βρήκε ανταπόκριση στη δωρήτρια.

Σύμφωνα με την κ. Παπακωνσταντίνου, ο ξενώνας δεν προσφέρει μόνο διαμονή, αλλά επιδιώκεται και η υποστήριξη των ενοίκων. Επιπλέον, οι ένοικοι εφόσον το επιθυμούν συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές συναντήσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα γραφεία του Συλλόγου που είναι πλησίον του ξενώνα. «Στόχος μας είναι ο κάθε ένοικος να βρει ένα χαρούμενο σπίτι μέσα σε αυτήν την αγωνία του», σημειώνει.

«Είναι ψυχοθεραπευτικό. Οι ασθενείς μέσα στον ξενώνα κάνουν σχέσεις ζωής. Γνωρίζονται μεταξύ τους, συνομιλούν με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα και όταν φεύγουν για τον τόπο κατοικίας τους διατηρούν επαφές με τους πρώην συγκατοίκους τους», προσθέτει η κοινωνική λειτουργός υπεύθυνη του Ξενώνα, κ. Πέννυ Λιακοπούλου. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η κ. Παπακωνσταντίνου, «γνωρίζουν ότι υποστηρίζονται. Και γι’ αυτό έχουν άλλον αέρα προσέγγισης της κατάστασης την οποία βιώνουν».

Για τη λειτουργία του ξενώνα ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά των εθελοντών, καθώς εκπαιδευμένα άτομα προσφέρουν δωρεάν τον ελεύθερο χρόνο τους για την εύρυθμη λειτουργία του ξενώνα. Προς το παρόν, οι ασθενείς ενημερώνονται για τη λειτουργία του ξενώνα από γιατρούς ή από άλλους ασθενείς-πρώην ενοίκους.
www.kathimerini.gr/ Της Πέννυς Μπουλούτζα

 Στόχοι του Συλλόγου είναι :
Κοινωνική- συναισθηματική στήριξη ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους.Δημιουργία και λειτουργία της Κριτικείου Στέγης, του ξενώνα  ενηλίκων με καρκίνο από την Περιφέρεια και των συνοδών τους.

Εκπαίδευση και εποπτεία Εθελοντών.

Δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου και οδηγού παροχών και δικαιωμάτων.

Ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τη νόσο.

Εξειδίκευση των Κοινωνικών Λειτουργών στην Ογκολογία.

Διασύνδεση και ανάπτυξη συνεργασιών, ερευνητικών προγραμμάτων.

Εκπόνηση Κοινωνικής Έρευνας.Δημιουργία Ομάδων Ψυχοκοινωνικής Στήριξης όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την ασθένεια.

Αν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο και να ενημερωθείτε για τις δράσεις του και να ενισχύσετε το έργο του μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ.  210 6425958 ή να επισκεφθείτε τα γραφεία του Συλλόγου, στη διεύθυνση  Δημητσάνας 16 Αθήνα.