Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ MICROSOFT

Η κοινή ομάδα δύο συστεγαζόμενων ελληνικών Δημοτικών Σχολείων, του 26ου και του 29ου Αχαρνών, αναδείχθηκε πρωτοπόρο σχολείο και τέσσερις Έλληνες αναδείχθηκαν πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί ανάμεσα σε 23.000 εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των παγκόσμιων Προγραμμάτων Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και Σχολείων, που διοργανώνει η εταιρία Microsoft.


Κάθε χρόνο το πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών επιλέγει 250 εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν καινοτομικά την τεχνολογία προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την εκπαίδευση. Για να επιλεγούν, οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν online αίτηση μαζί με ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας δύο έως τριών λεπτών σχετικά με τις καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας τους.

Στη συνέχεια, οι επιλεγμένοι εκπαιδευτικοί και τα πρωτοπόρα Σχολεία συνεργάζονται στενά με τη Microsoft προκειμένου να φέρουν πιο κοντά τη τεχνολογία στην εκπαίδευση. Επιπλέον, καθοδηγούν άλλους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους βοηθήσουν με τις τεχνολογίες εκπαίδευσης και τη χρήση προϊόντων και εργαλείων της Microsoft. Επίσης οι εκπαιδευτικοί και τα Σχολεία που διακρίθηκαν, θα λάβουν πρόσκληση συμμετοχής στο Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Φόρουμ της Microsoft, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014 στη Βαρκελώνη.

Οι διευθυντές του 26ου και του 29ου ΔΣ Αχαρνών, Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος και Φώτιος Περρής αντίστοιχα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διάκριση των σχολείων τους, όπως επίσης οι Κυριάκος Περιμένης, Δήμητρα Σταματίου και Βασίλης Οικονόμου για τη βράβευσή τους ως πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί.

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών για το τρέχον έτος θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2014. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν μέλη στην παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευτικών «Συνεργάτες στην Μάθηση» της Microsoft, που αριθμεί εκατομμύρια εκπαιδευτικούς παγκοσμίως, στην ιστοσελίδα https://www.pil-network.com.

Πηγή: sigmalive.com

           

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ 500.000$ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ!!




«Ο Τυφώνας Haiyan άφησε πίσω του την καταστροφή. Οι πρώτες ημέρες μετά από μια φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους είναι ζωτικής σημασίας, αλλά και  πολύ δύσκολες, από πλευράς οργάνωσης, για τις προσπάθειες προσέγγισης και αρωγής των θυμάτων», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΝ, και βάσει της εμπειρίας μας με προσπάθειες αρωγής έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, γνωρίζει  πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε άμεσα. Μας δίνει μεγάλη χαρά το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με τρεις εξαιρετικούς οργανισμούς –όλοι τους, φορείς με τους οποίους το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν– για την προσφορά άμεσης βοήθειας στους ανθρώπους των επαρχιών Leyte και Samar στις Φιλιππίνες, σε μια περίοδο μεγάλης ανάγκης». 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση $500.000, για την παροχή αρωγής έκτακτης ανάγκης και τη στήριξη των θυμάτων του Τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες, μέσω δωρεών που θα στηρίξουν τη δράση τριών οργανισμών στην περιοχή, το έργο των οποίων είναι αλληλοσυμπληρωματικό.

1.       Oxfam (ποσό δωρεάς: $200.000)Η Oxfam διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε περιπτώσεις αρωγής έκτακτης ανάγκης, έχοντας την ικανότητα να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση καταστροφών. Η Oxfam δραστηριοποιείται ήδη στις Φιλιππίνες, με προγράμματα ανάπτυξης στον τομέα του νερού, της υγιεινής, καθώς και της γεωργίας. Την περασμένη Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013, μετέβη στη χώρα  ομάδα ειδικών, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση του νερού, της δημόσιας υγείας και της υγιεινής. Οι δράσεις έκτακτης ανάγκης από ομάδα της Oxfam που αποτελείται από τοπικούς και περιφερειακούς επαγγελματίες, καθώς και από ειδικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησαν την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, στα βόρεια του Cebu, μιας από τις περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τον τυφώνα. Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, η συγκεκριμένη ομάδα ξεκίνησε τη διανομή «πακέτων υγιεινής εκτάκτου ανάγκης». Ο τομέας εξειδίκευσης της Oxfam είναι οι υπηρεσίεςΝερού Εξυγίανσης και Υγιεινής (WASH- Water, Sanitation and Hygiene). Το βραχυπρόθεσμο σχέδιο της οργάνωσης περιλαμβάνει τη συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς για την παροχή καθαρού νερού, στέγης και υπηρεσιών υγιεινής, καθώς και σκηνών και πλαστικών καλυμμάτων για τη βασική προστασία των θυμάτων, τη διανομή φίλτρων νερού, τα οποία καθαρίζουν τα ακάθαρτα  ύδατα των πλημμυρών, την παροχή προσωρινών αποχωρητηρίων, τα οποία εγκαθίστανται γρήγορα και εύκολα, και τη διανομή τροφίμων ή χρημάτων όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κατά τόπους τρόφιμα. Η Oxfam προγραμματίζει να προσφέρει το επόμενο διάστημα, άμεση βοήθεια σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις Φιλιππίνες


2.       Save the Children (ποσό δωρεάς: $150.000) Το Save the Children δραστηριοποιείται στις Φιλιππίνες από το 1981 και έχει εκτενή εμπειρία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα μετά από καταστροφές που πλήττουν συχνά τη χώρα. Η οργάνωση έχεισυμβάλει  στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τρεις ακόμα τυφώνες, στις Φιλιππίνες, τα τελευταία τρία χρόνια. Διαθέτει ομάδα αφοσιωμένη στην προσπάθεια αρωγής, αποτελούμενη από 100 μέλη προσωπικού από τις Φιλιππίνες, καθώς και 26  ειδικούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους τομείς της οργάνωσης και εφαρμογής σχεδίου (logistics), της προστασίας παιδιών, της εκπαίδευσης σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, της υγείας και της διατροφής, καθώς και του νερού και της υγιεινής. Ο άμεσος στόχος του Save the Children είναι να βοηθήσει 500.000 παιδιά και ενήλικες με την παροχή υλικών στέγασης, βασικών οικογενειακών προμηθειών (κεριά, κουβέρτες, στρώματα ύπνου), πακέτων υγιεινής, πακέτων φροντίδας νεογέννητων, κινητών ιατρικών κλινικών, καθώς και χώρων για την προστασία των παιδιών. Αντίστοιχα, το μακροπρόθεσμο σχέδιο του οργανισμού είναι η αποκατάσταση της πρόσβασης των παιδιών στην παιδεία (παρέχοντας προσωρινές σχολικές τάξεις), των παιδιών και των γυναικών σε προγράμματα υγείας και διατροφής, τα προγράμματα διατροφικής ασφάλειας και τα προγράμματα διασφάλισης μέσων διαβίωσης (επιτρέποντας σε φτωχές οικογένειες να ανακτήσουν το εισόδημα που έχασαν), καθώς και η ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. 


3.       Doctors Without Borders (ποσό δωρεάς: $150.000) – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αποκτήσει πρόσβαση με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, βάρκες και αυτοκίνητα, σε απομακρυσμένες περιοχές στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, καθώς και σε περιοχές, όπου δεν έχουν φτάσει ακόμα άλλα συνεργεία ή οργανισμοί. Ο οργανισμός διαθέτει περισσότερα από 140 μέλη προσωπικού – γιατρούς, νοσηλευτές, επαγγελματίες των logistics, ψυχολόγους και ειδικούς στον τομέα του νερού και της υγιεινής – τα οποία υποδέχονται τα θύματα στις κινητές κλινικές που έχουν αναγείρει και στηρίζουν ό,τι υποδομές έχουν απομείνει από τα τοπικά νοσοκομεία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει εκατοντάδες τόνους ιατρικών προμηθειών και ειδών έκτακτης ανάγκης (10 φορτηγά αεροσκάφη), που περιλαμβάνουν ιατρικά πακέτα για τη θεραπεία των τραυματιών, εξοπλισμό για ιατρικές εξετάσεις, αντιτετανικά εμβόλια και άλλα φάρμακα, είδη άμεσης ανάγκης, όπως σκηνές και πακέτα υγιεινής, νερό και εξοπλισμό εξυγίανσης, καθώς και ένα  πλωτό νοσοκομείο προσφέροντας ιατρική περίθαλψη για τη μείωση των επιπλοκών και των λοιμώξεων. Ήδη πραγματοποιούν επεμβάσεις που σώζουν ζωές (για σοβαρά τραύματα και κατάγματα) και προσφέρουν θεραπεία σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας και διάρροιας, ενώ παράλληλα, ο οργανισμός συμβάλλει στην κατάλληλη φροντίδα των άψυχων σωμάτων στις Φιλιππίνες, αντιμετωπίζοντας το υψίστης σημασίας ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνοραπροετοιμάζονται και για το δεύτερο στάδιο της καταστροφής, όπου η ιατρική ανταπόκριση θα είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά στη διάδοση ασθενειών (όπως τέτανος, λεπτοσπίρωση, ελονοσία, δάγγειος πυρετός), λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών από τις πλημμύρες και της αύξησης των κουνουπιών που ακμάζουν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. 




Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει δωρεές δύο φορές το χρόνο, προσφέρει, ωστόσο, πάντοτε επείγουσα στήριξη σε συνθήκες που απαιτούν άμεση δράση, έχοντας ενισχύσει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν προσπάθειες ανακούφισης στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, τη Μιανμάρ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αϊτή, τη Χιλή και το Κέρας της Αφρικής.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ MAVEN ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Εξερευνητής του αρχαίου Άρη
Για σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του σκάφους MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) της NASA από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο πύραυλος Atlas 5 που φέρει το διαστημόπλοιο αναμένεται να εκτοξευτεί στις 20.30 ώρα Ελλάδας.
Το MAVEN, κόστους 671 εκατ. δολαρίων, θα διερευνήσει την ατμόσφαιρα του Άρη, με στόχο την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του πλανήτη. Ο επιστημονικός κόσμος εκτιμά ότι παλιά ο Άρης είχε μία «πηχτή» ατμόσφαιρα, η οποία μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ωστόσο κάποια στιγμή αυτό άλλαξε και ο Άρης μετατράπηκε στην ψυχρή έρημο που είναι τώρα.
«Στ’αλήθεια πιστεύουμε ότι κάποτε ο Άρης ήταν ένας πλανήτης που δεν διέφερε πολύ από τη σημερινή Γη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τσάρλι Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA, σύμφωνα με δημοσίευμα του space.com. «Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη. Τι συνέβη στην ατμόσφαιρα; Οπότε το MAVEN θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ του Ήλιου και της ατμόσφαιρας του Άρη».
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του MAVEN, το σκάφος θα προβεί σε μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας άλλα τρία λειτουργικά σκάφη τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη: το Mars Reconnaissance Orbiter, το Mars Odyssey και το Mars Express της ESA. Στο έδαφος υπάρχουν τα Curiosity και Opportunity. Το MAVEN θα μπορεί να λειτουργεί ως σημείο αναμετάδοσης για την επικοινωνία μεταξύ των προαναφερθέντων οχημάτων και της Γης, κάτι το οποίο κάνουν ήδη το Mars Reconnaissance Orbiter και το Mars Odyssey.

Το «σμήνος» των ρομποτικών εξερευνητών πάνω από τον πλανήτη θα έχει σύντομα και έναν νέο επισκέπτη: πρόκειται για το ινδικό Mangalyaan, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 24 Σεπτεμβρίου , δύο ημέρες μετά την αναμενόμενη άφιξη του MAVEN.
Η αλλαγή του Άρη, ο οποίος θεωρείται ότι στο μακρινό παρελθόν έμοιαζε αρκετά με τη Γη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, μυστήριο σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη, ο οποίος εκτιμάται πως, κάποτε είχε μπλε ουρανό, λίμνες και ωκεανούς. Το Maven αποτελεί μία αποστολή «εξιχνίασης του μυστηρίου», η οποία ήταν υπό σχεδιασμό για διάστημα πέντε ετών.
Τις διαδικασίες εκτόξευσης μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ.
Πηγή: naftemporiki.gr