Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ

Το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τη Γη από τος καρκινογόνες υπεριώδεις ακτίνες παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά από δεκαετίες λέπτυνσης.
Επίσης, η τρύπα του όζοντος που εμφανίζεται κάθε χρόνο πάνω από την Ανταρκτική σταμάτησε να διευρύνεται.


Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την εξέλιξη εξολοκλήρου στην πολιτική βούληση για κατάργηση της χρήσης φθοροχλωρανθράκων (CFC) σε διάφορα προϊόντα.
“Η διεθνής δράση για το στρώμα του όζοντος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό‘success story’ [...] Αυτό θα έπρεπε να μας ενθαρρύνει να επιδείξουμε την ίδια ενάργεια και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της κλιματικής αλλαγής” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Μισέλ Ζαρώ.
Ο Δρ Κεν Τζακς από τη NASA δήλωσε στο BBC ότι “οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να κάνουν το σωστό για να φέρουν την ατμόσφαιρα στο επίπεδο που βρισκόταν πριν τη βιομηχανική επανάσταση”, ωστόσο ορισμένοι εμφανίζονται σκεπτικοί για το κατά πόσο η τρύπα του όζοντος μπορεί νααυτοθεραπευτεί.
Οι δράσεις για το όζον ξεκίνησαν το 1987 με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που απαγόρευσε τη χρήση χημικών ουσιών όπως οι φθοροχλωράνθρακες (CFC) που κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ψυγεία, δοχεία ψεκασμού. Η απαγόρευση αυτή μπορεί να αποτρέψει δύο εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος ως το 2030 σύμφωνα με το UNEP.
Θα αποτρέψει επίσης την καταστροφή στην άγρια ζωή, τις καλλιέργειες, βλάβες στα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει ο οργανισμός.
Ο WMO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το όζον θα επιστρέψει σε επίπεδα 1980 μέχρι τα μέσα του αιώνα, ή λίγο αργότερα στην περίπτωση της Ανταρκτικής όπου λεπτύνεται σε επικίνδυνο βαθμό από τα μέσα Αυγούστου ως τον Νοέμβριο ή και Δεκέμβριο.
Η πρόοδος θα μπορούσε μάλιστα να επιταχυνθεί εάν καταστρέφονταν αποθέματα επικίνδυνων υλικών, που ισοδυναμούν με 11 χρόνια παραγωγής, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε παλιά ψυγεία και πυροσβεστήρες.
Πηγή: econews