Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

"ΗΠΑ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"



Μια συλλογή από πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, επεστράφησαν στην Ελλάδα. Τα νομίσματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα είναι μέρος ομάδας νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή συλλέκτη από το Ρόουντ Αϊλαντ, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας νομισμάτων στο Μανχάταν τον Ιανουάριο του 2012. Ο  συλλέκτης νομισμάτων Dr Arnold-Peter Weiss, όταν συνελήφθη κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δήλωσε «ένοχος για κατοχή κλεμμένης ιδιοκτησίας» και δέχτηκε να παραδώσει στις Αρχές συνολικά 20 νομίσματα, ως μέρος της συμφωνίας για την ελάφρυνση της ποινής. Τα νομίσματα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα νομίσματα θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. «Τα νομίσματα που μας επιστρέφονται σήμερα είναι αξιοσημείωτης ομορφιάς και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, απεικονίζοντας την Ελλάδα του πολιτισμού και της ιστορίας» δήλωσε. Τα ελληνικά κομμάτια είναι τα εξής:
1. Ασημένιος στατήρας Δικαίας, Θράκη (c. 515-480 πΧ) με απεικόνιση κεφαλής του Ηρακλέους στη μια όψη και έγκοιλου τετραγώνου στην άλλη.
2. Ασημένιος στατήρας Οπούντιων Λοκρών (c. 369-338 πΧ) με απεικόνιση της κεφαλής της θεάς Δήμητρας στη μια όψη και στην άλλη τον Αίαντα Οπούντιο.
3. Ασημένιο δίδραχμο Εύβοιας (c. 375-357 πΧ). Στην μια όψη απεικονίζεται η αγελάδα των Ευβοέων και η ομώνυμη νύμφη Εύβοια στην άλλη.
 4. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 405-395 πΧ). Απεικονίζει κεφαλή Διονύσου στην μια όψη και την ασπίδα των Βοιωτών στην άλλη. 5. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 395-338 πΧ). Απεικονίζει ασπίδα στην μια όψη και κρατήρα στην άλλη. –