Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

2 ΑΡΓΥΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Εξαιρετικές εμφανίσεις και επιδόσεις από τους πρωταθλητές μας που κατέκτησαν 2 αργυρά μετάλλια.

 μετάλλια ήρθαν δυο δυο στην Πράγα! Σχεδόν ταυτόχρονα εξελίχθηκε η "μάχη" για τα μετάλλια στο ύψος των ανδρών και στο επί κοντώ των γυναικών. Σχεδόν μαζί εξασφάλισαν το μετάλλιο ο Αντώνης Μάστορας και η Κατερίνα Στεφανίδη.
Ο Μάστορας κρέμασε στο στήθος του το αργυρό μετάλλιο στο ύψος, το 26ο στην ιστορία της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, για να ακολουθήσει το 27ο και αυτό αργυρό από τη Στεφανίδη.
Η "αργυρή" πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ανοιχτό στίβο ξεπέρασε τα 4,75μ, δίνοντας μεγάλη "μάχη" με τη Ρωσίδα Ανζέλικα Σιντόροβα, η οποία της είχε αρπάξει το χρυσό μετάλλιο στη Ζυρίχη το καλοκαίρι του 2014.
Η Ρωσίδα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση για το χρυσό όταν πέρασε τα 4,80μ. με την πρώτη, ύψος που της έδωσε το χρυσό. Η Στεφανίδη άφησε το ύψος μετά από υπόδειξη του προπονητή της και "χρυσού" Ολυμπιονίκη στο Σίδνεϊ, του Αμερικανού Νικ Χάισονγκ που τη συνόδευσε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση. Ανέβηκε στα 4,85μ. για να πάρει το χρυσό, να βελτιώσει το ατομικό και το πανελλήνιο ρεκόρ.
Η 25χρονη που σπουδάζει και προπονείται στην Αριζόνα δεν τα κατάφερε και φεύγει ξανά από μια μεγάλη διοργάνωση με ένα μετάλλιο. Είχε ξεκινήσει στον τελικό από το 4,40μ. για να περάσει το 4,60 με τη δεύτερη, το 4,70 με την πρώτη και το 4,75 με τη δεύτερη.
Σε ένα σπουδαίο τελικό με επτά μόλις συμμετοχές η Σουηδέζα Αντζέλικα Μπένγκτσον πλαισίωσε τη Σιντόροβα και τη Στεφανίδη, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με εθνικό ρεκόρ στα 4,70μ.

Το καλύτερο απόγευμα στην καριέρα του Μάστορα
Στο Γκέτεμποργκ το 2013 έχασε το μετάλλιο. Δύο χρόνια μετά ο Αντώνης Μάστορας είναι ακόμα καλύτερος και ανέβηκε στο βάθρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο ύψος. Ο 24χρονος που προπονείται από τον Γιώργο Πομάσκι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με άλμα στα 2,31μ. στην Πράγα.
Ο Μάστορας που συνθέτει με τον Κώστα Μπανιώτη ένα σπουδαίο δίδυμο στο ύψος, εξασφάλισε το μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ, αφού είχε 2,30μ. Φέτος προσπάθησε σε πολλούς αγώνες να "σπάσει" το φράγμα των 2,30μ. και τα κατάφερε στον μεγαλύτερο αγώνα της καριέρας του. Μέχρι τον επόμενο.
Ο Μάστορας, πρώην "χάλκινος" πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους, δοκίμασε να κάνει διπλό ατομικό ρεκόρ στα 2,34μ, είχε όμως τρεις άκυρες προσπάθειες. Μοιράζεται το αργυρό μετάλλιο με τον Ιταλό Σιλβάνο Κεζάνι επίσης με 2,34μ. Πρωταθλητής Ευρώπης στέφθηκε ο Ρώσος Ντανίιλ Τσιπλάκοβ με 2,31μ. Ο Ρώσος πέρασε με την πρώτη το συγκεκριμένο ύψος εν αντιθέσει με τον Μάστορα και τον Κεζάνι που χρειάστηκαν δύο προσπάθειες.
Ο αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου ξεκίνησε τα άλματα του από το 2,19μ, ύψος που πέρασε με τη δεύτερη, για να ακολουθήσουν το 2,24μ με την τρίτη και το 2,28 με την τρίτη.
Το διαβάσαμε στο: http://www.sport24.gr/Sports/Stivos/petaksan-sta-metallia-stefanidh-kai-mastoras.3345825.html


ΒΑΣΩ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΓΕΝΕΤΙΣΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ.

Μια ξεχωριστή Ελληνίδα ερευνήτρια βραβεύεται αύριο Κυριακή 8 Μαρτίου για το επιστημονικό της έργο, που ρίχνει φως στην παράλυση των άκρων.
Τιμώντας τη γυναίκα-επιστήμονα, ο Ομιλος γυναικών Πειραιά για τα γράμματα και τις τέχνες «Εξάλειπτρον» διάλεξε να δώσει βραβείο στη Βάσω Επισκόπου, την Ελληνίδα καθηγήτρια της Αναπτυξιακής Βιολογίας στην Ιατρική σχολή του Imperial College στο Λονδίνο.
Η σπουδαία γενετίστρια που διευθύνει το εργαστήριό της, στο Ινστιτούτο του Medical Research Council του Imperial, έχει κάνει πρωτοποριακές ανακαλύψεις που ανοίγουν δρόμο θεραπείας για εκφυλιστικές ασθένειες.
Είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μελέτες της γύρω από το πώς διαμορφώνεται ο εγκέφαλος στο έμβρυο, αλλά και με ποιον τρόπο οι νευρώνες της σπονδυλικής στήλης εκτείνουν μακρούς άξονες και συνδέονται με τους μυς για να τους κινούν.
Ανακάλυψε δύο γονίδια, που τα ονόμασε «Αρκαδία» και «Αρκαδία2», και έδειξε ότι η «Αρκαδία» είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο και η «Αρκαδία2» για τη σύνδεση των κινητικών νεύρων με τους μυς.
Τα γονίδια κατέχουν συγκεκριμένη θέση στο χρωμόσωμα και θεωρούνται «γενετικοί» τόποι και έτσι το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από την αρχαία Αρκαδία που ήταν ο επίγειος παράδεισος και τόπος καταγωγής της ερευνήτριας.
«Εχω αφιερώσει τη ζωή μου στη δουλειά αυτή. Για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση να μπορέσω να προσφέρω κάτι στην ανθρωπότητα, που να τη φέρει πιο μπροστά. Να την κάνει να προοδεύσει. Το θεωρώ καθήκον μου», λέει στο «Εθνος» η γενετίστρια.
Γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1956. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και πήρε διδακτορικό στη Γενετική από το Κολούμπια της Νέας Υόρκης το 1989. Σήμερα είναι τακτική καθηγήτρια Αναπτυξιακής Βιολογίας στη Νευροβιολογία της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου.
«Δεν είναι τυχαίο ότι έγινα επιστήμονας. Το χρωστώ στον πατέρα μου που αγαπούσε την επιστήμη και μετακόμισε μαζί με την οικογένειά μας στην Αθήνα ώστε να στείλει τον αδελφό μου και εμένα στα καλύτερα σχολεία. Ετσι φοίτησα στο Αμερικάνικο Κολέγιο θηλέων, όπου καλλιεργήθηκε η προσωπική μου αναζήτηση για γνώση, ενώ η εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα μού άνοιξε φτερά», μας λέει η ίδια.
«Πριν από 10 χρόνια είχα κάνει την ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου που το ονόμασα "Αρκαδία". Το "Αρκαδία" είναι ένα σημαντικό γονίδιο το οποίο κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής φάσης είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της κεφαλής στον οργανισμό και του εγκεφάλου. Επίσης έχει και δράση προστατευτική στον ώριμο πια οργανισμό, ενάντια στον καρκίνο. Το "Αρκαδία" έχει ένα ομόλογο παρόμοιο γονίδιο, που ονόμασα "Αρκαδία 2". Η "Αρκαδία 2" όταν αφαιρεθεί από τα ποντίκια, σταματά ή γίνεται ημιτελώς η ανάπτυξη των κινητικών νευρώνων. Χωρίς την "Αρκαδία 2" οι νευρώνες δεν μπορούν να φτάσουν τους πιο μακρινούς μυς που βρίσκονται στα άκρα και έτσι υπάρχει παράλυσις. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι η "Αρκαδία 2" είναι απαραίτητος παράγοντας για την επιμήκυνση αυτών των αξόνων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης».