Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ DIGITAL ARTIST ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ LUMEN PRIZE

Το έργο της επικράτησε ανάμεσα σε 700 έργα από 45 χώρες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.



Μια Ελληνίδα digital artist έλαβε το φετινό Lumen Prize, το κορυφαίο βραβείο στον χώρο των ψηφιακών τεχνών σύμφωνα με τον Guardian. Το έργο της Κατερίνας Αθανασοπούλου «Apodemy» (αποδημία) επικράτησε ανάμεσα σε 700 έργα από 45 χώρες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.
Το Lumen Prize είναι ένα διεθνές βραβείο που αναδεικνύει «τα καλύτερα των Καλών Τεχνών που δημιουργούνται με ψηφιακά μέσα» και διοργανώνεται ετησίως από το Treberfydd Foundation και τον δήμο του Cardiff στην Ουαλλία. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι 50 επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» με τη «The Lumen Prize Exhibition» σε γκαλερί και χώρους τέχνης ανά τον κόσμο για ένα έτος. Φέτος, το κορυφαίο της ομάδας των επιλεγμένων έργων είναι το έργο «Apodemy» της Κατερίνας Αθανασοπούλου, που έλαβε το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 3.000 δολαρίων.
Το «Apodemy» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Εικαστικών Διαλόγων 2012 που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και προβλήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι σε ειδική εγκατάσταση στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εκτοτε έχει παρουσιαστεί σε 15 διεθνή φεστιβάλ animation και ταινιών μικρού μήκους, ενώ πρόσφατα έλαβε Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ AnimaSyros. Το έργο είναι μια τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για τη σύγχρονη Αθήνα, εμπνευσμένη από τον Πλάτωνα, που παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με ένα κλουβί και τη γνώση με πουλιά που πετούν φυλακισμένα μέσα του.
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και κατόπιν του Royal College of Art στο Λονδίνο, η Κατερίνα Αθανασοπούλου ζει στο Λονδίνο και εργάζεται ως λέκτορας στο τμήμα Animation του London College of Communication. Τα έργα της στο kineticat.co.uk.

Πηγή: kathimerini.gr

Του Γιώργου Λιάλιου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κατέλαβε την 123η θέση μεταξύ των 1.000 καλύτερων business schools.



Μια μεγάλη διάκριση έλαβε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που καταλαμβάνει πλέον την 123η θέση στον κόσμο μεταξύ των 1000 καλύτερων business schools, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή άνοδο από την περυσινή 230η θέση. Το ίδιο Ίδρυμα είναι και το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που έλαβε Αριστεία, σύμφωνα με το παγκόσμια αναγνωρισμένο μοντέλο Αριστείας EFQM το Νοέμβριο 2012.

Η νέα μεγάλη διάκριση για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 6ου «Eduniversal World Convention on Business Education». Στα πλαίσια της διοργάνωσης αυτής, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης «Eduniversal Business Schools Ranking Results» τα οποία βαθμολογούν και κατατάσσουν τα 1000 καλύτερα business schools παγκοσμίως.

Στην κατάταξη αυτή, όπως ανακοινώθηκε, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβε την 123η θέση στον κόσμο και αξιολογήθηκε ως Top Business School (4 αστέρια). Τα πλήρη αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.eduniversal-ranking.com.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας του Ιδρύματος «η παραπάνω διάκριση καταδεικνύει και επιβραβεύει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΟΠΑ, συχνά σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με στόχο την αριστεία και την υψηλής στάθμης εκπαίδευση των φοιτητών. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η συχνή διενέργεια αυτό-αξιολόγησης του Ιδρύματος για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του».

Πηγή: tovima.gr

54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1-10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Συνολικά, 150 ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Δεκατέσσερις θα είναι οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, οκτώ οι ελληνικές, ενώ δεκάδες άλλες θα προβληθούν στο πλαίσιο των Ανοιχτών Οριζόντων, των αφιερωμάτων, του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και σε εκείνες του λιμανιού (Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα), οι οποίες ειδικά για τη διοργάνωση παραχωρούνται (χωρίς ενοίκιο), με ειδική ρύθμιση από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης όπου και τυπικά ανήκουν, στο Φεστιβάλ.


Προσανατολισμένο στο ανεξάρτητο σινεμά, το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει φέτος ως εννοιολογικό άξονα την έννοια της «ανατροπής». Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με τοΜόνο οι εραστές μένουν ζωντανοίτου Τζιμ Τζάρμους, ενώ θα τελειώσει με την προβολή της ταινίας Νεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν. Και οι δύο δημιουργοί θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη -ο δεύτερος μάλιστα θα είναι φέτος πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

Πηγή: in.gr
Για το πρόγραμμα του φεστιβάλ www.filmfestival.gr/