Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΘ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

Ο ήχος του κινητού ειδοποιεί για ένα νέο SMS και ένα νέο e-mail στα εισερχόμενα. Συγχαρητήρια για την εισαγωγή σου στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ! Οι εγγραφές ξεκίνησαν! Μπορείς να μεταβείς τώρα στην ιστοσελίδα http: //register.auth.gr . “Καλώς ήλθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο σύστημα εγγραφών. Συγχαρητήρια για την επιλογή σου. Μέσα από αυτό το περιβάλλον ετοίμασε την αίτηση εγγραφής στο Τμήμα σου, δημιούργησε μόνος σου τον προσωπικό σου ιδρυματικό λογαριασμό και αιτήσου την απόκτηση της ακαδημαϊκής σου ταυτότητας”.

Κάπως έτσι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πέρασε στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους φοιτητές του, εγκαινιάζοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών.

Συγκεκριμένα, οι πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ ενημερώνονται από χθες με μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), για τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής που για πρώτη φορά, λειτουργεί από φέτος στο Ίδρυμα και τίθεται σε εφαρμογή για το σύνολο των πρωτοετών φοιτητών.
Μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον, ο πρωτοετής φοιτητής έχει τη δυνατότητα, γρήγορα και εύκολα, με τρία απλά βήματα, να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής, να δημιουργήσει τον ιδρυματικό λογαριασμό του, με τον οποίο έχει πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για θέματα που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών, καθώς επίσης και να αποκτήσει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα.
Τα οφέλη που προκύπτουν, τόσο για τους πρωτοετείς φοιτητές, όσο και για το ΑΠΘ είναι μεγάλα. Συγκεκριμένα, οι πρωτοετείς φοιτητές ωφελούνται από την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής στις θυρίδες των Γραμματειών, από την άμεση απόκτηση βεβαίωσης εγγραφής, καθώς και ιδρυματικού λογαριασμού, από την πρώτη μέρα εγγραφής τους (κατάθεσης των δικαιολογητικών) και άρα πρόσβαση στο σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι φοιτητές του ΑΠΘ.
Αντίστοιχα, με την εφαρμογή του νέου συστήματος εγγραφών, οι Γραμματείες απαλλάσσονται από την καταχώρηση στοιχείων και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και επικεντρώνονται στον έλεγχο των δικαιολογητικών εγγραφής, με προφανή τα οφέλη εξοικονόμησης κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων.
Μετά την αποστολή 5.809 μηνυμάτων sms στους πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ, 1.335 πρωτοετείς έχουν εισάγει τα στοιχεία τους στο σύστημα και απομένει η επίσκεψή τους στις Γραμματείες για την κατάθεση των δικαιολογητικών.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Τμήμα Σπουδών και είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα http: //register.auth.gr
Ο Ιδρυματικός Λογαριασμός Χρήστη (institutional user account) είναι απαραίτητος για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) που παρέχονται στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ. Οι υπηρεσίες αυτές περιγράφονται αναλυτικά στον ιστοχώρο http: //it.auth.gr και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας, όπως πρόσβαση σε βαθμολογίες, έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας, ασύρματη δικτυακή πρόσβαση (wifi), θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), προσωπικό αποθηκευτικό χώρο, φιλοξενία προσωπικών ιστοσελίδων, διανομή λογισμικού.
Πηγή: imerisia.gr

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΕ ΚΛΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ


Το βυζαντινό χειρόγραφο, το οποίο επαναπατρίστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, προέρχεται από τη Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους
Εκλάπη την άνοιξη του 1960 και το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο J. P. Getty στο Malibu της Καλιφόρνιας αφού προηγουμένως είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές.
Πολυτελές χειρόγραφο για αυτοκράτορες 
Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1333), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο «Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos». Το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων.
Σημειώνεται ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης.
Κατ’ εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας του Μουσείου J. P. Getty με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υπεγράφη το 2011, το αμερικανικό Μουσείο συμφώνησε στην παράδοση του εν λόγω χειρογράφου στο Ελληνικό Δημόσιο.



 http://www.thetoc.gr/