Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "THE GREEKS"

  

500 Αντικείμενα της Αρχαιότητας, από 22 Ελληνικά Μουσεία θα ταξιδέψουν στο Οντάριο του Καναδά, στο Σικάγο, στην Ουάσινγκτον!!! Όλη την οργάνωση την έχουν αναλάβει το Μουσείο Πολιτισμού του Καναδά, το Μουσείο Field του Σικάγο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσινγκτον!!!



Μεγάλη έκθεση για τις ελληνικές αρχαιότητες υπό τον τίτλο “The Greeks” προετοιμάζει το Μουσείο Πολιτισμού του Καναδά, το Μουσείο Field του Σικάγο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσινγκτον. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό τον Ιούνιο του 2015 ξεκινώντας από το Οντάριο. Περισσότερα από 500 αντικείμενα από 22 ελληνικά μουσεία θα αποτελέσουν αυτήν την μεγαλειώδη έκθεση και σκοπός είναι να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πιο περιεκτική έκθεση για την Αρχαία Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Αμερική. Ο Πρόεδρος του Μουσείου Field, Richard Lariviere, επιβεβαίωσε τα μεγαλεπήβολα σχέδια λέγοντας πως «Το Μουσείο Field και το Ελληνικό Εθνικό Μουσείο του Σικάγο συνεργάζονται για να φέρουν στην Αμερική μερικούς από τους σπουδαιότερους ελληνικούς θησαυρούς. Θα είναι η αρτιότερη έκθεση τέτοιου τύπου των τελευταίων ετών». Μεταξύ των εκθεμάτων, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, θα είναι η εικονική προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Πέλλα, τα εντυπωσιακά αγάλματα της αρχαϊκής περιόδου Κούροι και χρυσά κοσμήματα από διάσημους τάφους. Το Μουσείο Πολιτισμού του Καναδά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας οργάνωσαν το ταξίδι της έκθεσης, η οποία θα βρεθεί στο Οντάριο, έπειτα στο Σικάγο, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι η Ουάσινγκτον και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Πρόεδρος του Μουσείου Πολιτισμού του Καναδά, Mark O’Neill, τόνισε πως η έκθεση θα βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ιστορία του Ελληνικού λαού και για τη συνεισφορά των Ελλήνων στην ανάπτυξη της Φιλοσοφίας, της Δημοκρατίας και των
 Τεχνών.
TO MOYΣΕΙΟ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

http://www.ellines.com

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.

Μια γεύση από το βόρειο σέλας (Aurora Borealis)πήραν χθες οι κάτοικοι της Ιρλανδίας και της Βρετανίας χάρη σε μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.
Το βόρειο σέλας είναι ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο με κύριο στοιχείο την δημιουργία έντονων φωτισμών στον ουρανό, από πράσινο και ροζ μέχρι κόκκινο, μπλε και κίτρινο σε πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Πώς όμως δημιουργούνται αυτοί οι φωτισμοί;
Τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια εκσφενδονίζονται από την ατμόσφαιρα του Ήλιου και κατευθύνονται προς τη Γη μέσω των ηλιακών ανέμων.
Κανονικά τα σωματίδια αυτά εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, ωστόσο καθώς αυτό είναι πιο αδύναμο στους πόλους μερικά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και συγκρούονται με σωματίδια αερίου δημιουργώντας φαντασμαγορικούς φωτισμούς.
Συνήθως οι έντονοι φωτισμοί του βόρειου σέλαος είναι ορατοί σε περιοχές κοντά στον βόρειο πόλο όπως η Ισλανδία και η Νορβηγία, ωστόσο την Τρίτη σημειώθηκε μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκρηξη, με αποτέλεσμα τα σωματίδια να εκτοξευτούν ως και τη νότια Βρετανία.


Πηγή: econews.gr


ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ.

Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού με τις δύο μεγάλες παρελάσεις στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, μέλη των 125 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού».

Στη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου τον πρώτο λόγο έχουν τα πληρώματα του «Κρυμμένου Θησαυρού». Τα χρώματα, το φως, οι στολές, ο χορός και ο ενθουσιασμός αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό φαντασμαγορικό θέαμα. 

Στις 2.00 το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. 

Στην πρώτη γραμμή των παρελάσεων θα βρίσκονται τα σατιρικά και καλλιτεχνικά άρματα του δήμου Πατρέων, τα οποία, κάθε χρόνο, αποτελούν δημιουργίες του  καρναβαλικού εργαστηρίου.

Πρώτος θα παρελάσει ο βασιλιάς καρνάβαλος, που φέτος είναι ένας τεράστιος γελωτοποιός και θα ακολουθήσει το άρμα της βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η βασίλισσα του χιονιού, όπως ονομάζεται το άρμα, θα βρίσκεται πάνω στο άλογό της και θα πλαισιώνεται  από τους «υποτακτικούς» της, οι οποίοι έχουν τη μορφή χιονάνθρωπων.

Η παρέλαση θα συνεχιστεί με τα άρματα «Ευρωπαϊκός Νότος», «Μόνο με μάγια θα σωθούμε», «Βοήθεια μας ληστεύουν», «Όλη η πόλη Καρναβάλι» και ο «Τραγουδιστής Πρίγκιπας» από το καρναβάλι των μικρών. 


Ακόμη θα παρελάσουν  το «Μουσικό 'Αρμα», το «Καλλιτεχνικό 'Αρμα», δύο σκαλωτά άρματα, τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Πειρατικό Καράβι», «Κάστρο», «Τρένο», «Μονομαχία» και «Μπάντα».

Στην συνέχεια, την σκυτάλη θα πάρουν οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές. Τα μέλη των 125 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού» άντλησαν έμπνευση για τις καρναβαλικές δημιουργίες και τις στολές τους από την οικονομική κρίση, προσεγγίζοντας με σατιρικό, σκωπτικό, χιουμοριστικό και συχνά καυστικό και ανατρεπτικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν. 

Η καρναβαλική παρέλαση θα ολοκληρωθεί με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, που αναμένεται να γλυκάνουν τους θεατές με μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, τηρώντας έτσι το παραδοσιακό έθιμο.

Στις 9.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης, με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Η τελετή λήξης περιλαμβάνει ένα μουσικοχορευτικό θέαμα, ενώ στην σκηνή θα εμφανιστεί η «φωτεινή νεράιδα» του Πατρινού Καρναβαλιού, η οποία θα «παλέψει» για την αναγέννησή της.

Στην συνέχεια, ένας χείμαρρος πυροτεχνημάτων αναμένεται να δώσει λάμψη και γιορτινή αίγλη στην καρναβαλική νύχτα, φωτίζοντας τον πατραϊκό ουρανό.

Πηγή: tanea.gr

3 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ .

Εξαιρετικός ο απολογισμός για τα γαλανόλευκα χρώματα, καθώς οι τρεις από τους πέντε αθλητές μας που μετείχαν στη διοργάνωση κρέμασαν στο στήθος μετάλλιο.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Γιακουμάτος αναδείχθηκε ασημένιος Πρωταθλητής Ευρώπης στη σπάθη εφήβων. Σε σύνολο 51 αθλητών ο νεαρός πρωταθλητής μας έκανε στον πρώτο γύρο (πουλ) πέντε νίκες και μία ήττα. Στη συνέχεια κέρδισε διαδοχικά τον Γερμανό αθλητή Μποναχ (15/10), τον Ρώσο Ιλίιν (15/11), τον περσινό Ιταλό πρωταθλητή Καράντι (15/13) και στην τετράδα του τελικού τον Γάλλο Σολέ, για να φτάσει στον τελικό, όπου μετά από εξαιρετική εμφάνιση, ηττήθηκε από τον Ρικάρντι (Ιταλία) με (12/15).
Το δεύτερο μετάλλιο ήρθε από την Θεοδώρα Γκουντούρα, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση μεταξύ 44 αθλητριών στη σπάθη. Στον πρώτο γύρο (πουλ) η αθλήτριά μας έκανε 4 νίκες και 1 ήττα . Στη συνέχεια κέρδισε τη Γερμανίδα, Βολκαμ (15/8), την Ουγγαρέζα Παπ (15/14) και τη Γαλλίδα Γκιμαλακ (15/12) για να ηττηθεί στον ημιτελικό (8/15) από την Ρωσίδα Κλιμοβα.
Στην ίδια θέση βρέθηκε και η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου στο ξίφος ασκήσεων, με πέντε νίκες στον πρώτο γύρο (πουλ). Στη συνέχεια κέρδισε την Ιταλίδα Τανγκερλίνι (15/8), τη Γαλλίδα Μιλεπιεν (15/1) για να ηττηθεί στον ημιτελικό (7/15) από την Πολωνέζα Σύμτζακ.
Στους ίδιους αγώνες  η Μαρία Πλιώτα κατέλαβε την 36η θέση και η Μαρία Ελένη Χαλδαίου την 43η, σε σύνολο 61 αθλητών.


Πηγή: gazzetta.gr