Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Στα κορυφαία 30 πανεπιστήμια του κόσμου κατατάσσεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στον τομέα της Μηχανικής, σύμφωνα με τον νέο διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων της «QS».
Επιπλέον τρία ελληνικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν μια θέση στο «τοπ 150»: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Τα «πρωτεία», βεβαίως, παγκοσμίως κατέχουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ.
Στη λίστα της «QS» για την κατάταξη των πανεπιστημίων ανά τομέα, που δημοσιεύεται στο Topuniversities.com, η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ καταλαμβάνει την 26η θέση. Στον τομέα της Μηχανικής διακρίνονται, επίσης, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα οποία «πλασάρονται» ανάμεσα στα 150 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ, όμως, βρίσκεται στο «τοπ 150».
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ κυριαρχούν σε συνολικά 21 γνωστικά αντικείμενα. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνεται, ακόμη, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το οποίο αριστεύει σε 31 τομείς, ενώ ακολουθούν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που διακρίνονται σε 29 τομείς. Το Χάρβαρντ μπαίνει στο «τοπ 10» σε 28 τομείς, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ σε 26 και το MIT σε 19.
Ακολουθούν το LSE του Λονδίνου με 11, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες με 10, το Γέιλ με 9, το Imperial College με 8, το University College London με 6 και το Caltech και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια με 5. Η κατάταξη της «QS βασίζεται στις απαντήσεις περί των 85.000 ακαδημαϊκών και 41.000 εργοδοτών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113512774