Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ!!!Θα εργαστούν εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, στη Θάσο και στον νομό Χαλκιδικής, στα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών, Νέας Καλλικράτειας, Κασσανδρείας και Αγίου Νικολάου.

Μπορεί ακόμη να μην έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη, ωστόσο τον τιμούν προκαταβολικά οι δεκάδες φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι συναισθανόμενοι τις αυξημένες ανάγκες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας, αποφάσισαν να θυσιάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. 

Πρόκειται για την εθελοντική δράση Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος, που υλοποιεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας σε πέντε Κέντρα Υγείας. Ειδικότερα, από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου συνολικά 70 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το τρίτο έτος των σπουδών τους και έχουν αποκτήσει κλινική εμπειρία, θα βάλουν τις λευκές ποδιές τους και θα εργαστούν εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, στη Θάσο και στον νομό Χαλκιδικής, στα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών, Νέας Καλλικράτειας, Κασσανδρείας και Αγίου Νικολάου. Για τους συμμετέχοντες προβλέπεται η διαμονή εντός των Κέντρων Υγείας, ενώ τα έξοδα κίνησής τους θα τα καλύπτουν οι ίδιοι. 

Ο αριθμός των φοιτητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν υπερδιπλάσιος των 70 ατόμων που τελικά επιλέχθηκαν, όμως ο περιορισμός σχετίζεται με τις δυνατότητες των Κέντρων Υγείας να εξασφαλίσουν τη διαμονή του. 

Βάσει προγράμματος, στις έξι εβδομάδες που διαρκεί η δράση ανά δυάδες ή τριάδες οι φοιτητές θα πηγαίνουν σε κάποιο από τα υποστηριζόμενα Κέντρα Υγείας για μία εβδομάδα.

http://www.athensmagazine.gr/portal/newsnpeople/187884

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Να μην παραχωρηθεί η Στοά Αττάλου για τη διοργάνωση εκδήλωσης εμπορικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει την παράθεση δείπνου, γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Η περσινή εμπειρία υπήρξε καταλυτική ως προς τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, στην οποία κατέληξε το ΚΑΣ, καθώς όπως ειπώθηκε τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών όσο και από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν τελείως ασύμβατο με τον χαρακτήρα του μνημείου.
Η εικόνα - όπως παρατέθηκε στο ΚΑΣ - από την περσινή παραχώρηση της Στοάς Αττάλου για εκδήλωση που περιελάμβανε δείπνο και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικής εταιρείας, ήταν ιδιαίτερα περιγραφική και κατατοπιστική: «Παράταξη τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση ποτηριών με κρασί πάνω σε αρχαιότητες, τσίκνα από ψήσιμο ψαριών, επιφωνήματα και σφυρίγματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης».
Επίσης, το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε από τη δυσαρέσκεια τουριστών για τον αποκλεισμό του χώρου, καθώς και από τις έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων που παρεμποδίζονταν να φτάσουν στον προορισμό τους λόγω της προετοιμασίας των εδεσμάτων. Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, δεν υπήρξε καν οικονομικό όφελος, καθώς τόσο το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου, όσο και η ανάγκη για επιπλέον φυλακτικό προσωπικό, δημιούργησαν περισσότερα έξοδα από έσοδα.
Για τους εισηγητές, αλλά και τα μέλη του ΚΑΣ που υπερθεμάτισαν, η χρήση «κουζίνας» εντός του αρχαιολογικού χώρου, η ανάγκη για πολυάριθμο προσωπικό εξυπηρέτησης, που κινείται επισφαλώς εν μέσω αρχαιοτήτων, και ο αποκλεισμός των επισκεπτών για χάρη της «αποκλειστικής εμπειρίας υψηλόβαθμων εκπροσώπων της αγοράς», ζημιώνουν τον χώρο αλλά και το δημόσιο συμφέρον, τόσο σε ηθικό όσο και οικονομικό επίπεδο.  Τα παραπάνω οδήγησαν στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος.
Αντίστοιχη κατάληξη είχε και το αίτημα γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας, η οποία ζητούσε την παραχώρηση της Πύλης Παντοκράτορα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου για την πραγματοποίηση δείπνου. Τόσο ο χαρακτήρας της εκδήλωσης, που όπως ειπώθηκε δεν συνάδει με το μνημείο, όσο και η έλλειψη υποδομών στον χώρο, οδήγησαν στην αρνητική γνωμοδότηση των μελών του ΚΑΣ.

naftemporiki.gr